Tedaş Enerji Şebekesini Yeniliyor

Isparta TEDAŞ, 48 yıl önce yapılan enerji şebekesinin yenilenmesi çalışmalarına başlıyor.

  Isparta TEDAŞ Müessese Müdürü Niyazi Kıvılcım , uygulamaya koydukları projelerden sonuncusu olan ' Isparta 8 Projesi ' ile 70 bin metrelik yeraltı kablolu şebeke yapımı , 36 hava yalıtımlı yeni kompakt beton trafo köşkü yapımı , 4 direk üzerine yeni trafo tesisi yapımı ve 8 mevcut trafo binasındaki eski teçhizatların sökülerek yenileneceğini belirtti . Isparta şehir şebekesinin önemli bölümünün 48 yıl önce yapıldığını ifade eden Kıvılcım , elektrik şebekesinin yenilenmesi amacıyla bir proje hazırlandığını söyledi . Kıvılcım , " Şehrin önemli bir bölümümde 10 bin Volt gerilim sayesinde 5 indirici trafo vasıtasıyla dağıtım yapılmaktadır . 10 bin Voltluk dağıtım sayesinde indirici trafoların kapasiteleri dolduğundan yeni ihtiyaçlar ve mevcut abonelerin artan enerji ihtiyaçları karşılanamaz hale gelmiştir . Bu sorunların giderilmesi maksadıyla 2009 yılında TEDAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Isparta 6 ve Isparta 7 projelerinin ihalesi yapıldı . Çalışmalara bu yıl içerisinde başlanılacak " dedi .
22 AYDA TAMAMLANACAK
Çalışmaların 22 ayda tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Kıvılcım , " Isparta 6 ve Isparta 7 projelerinde ağırlıklı olarak 5 indirici trafoların kaldırılarak gerilim seviyesinin 31 bin 500 Volt seviyesine yükseltilmesi , hem enerji ihtiyaçlarının daha rahat karşılanması hem de şebeke teknik kayıplarının azaltılması amacı güdülmüştür " diye konuştu . Yapılan ihalelere rağmen şehir elektrik şebekesindeki ihtiyaçların tamamen karşılanamadığından , Isparta 8 projenin ihale edilerek hayata geçirilmesi için çalışmalara başlandığını kaydeden Kıvılcım , şunları dile getirdi :
" Isparta 8 projesi kapsamında , Bahçelievler , Yedişehitler , Gülistan , Hızırbey , Işıkkent , Binbirevler , Zafer , Muzaffer Türkeş , Yenice ve Dere mahallelerinde şebekelerin yenilenmesi böylece halkımıza kaliteli ve sürekli enerji arzının sağlanması hedeflenmiştir . Yapılacak yeni tesislerde yeni teknolojik ürünlerin kullanılması , uygun bölgelerde yeraltı kablolu şebeke yapımı öngörülmüştür . Proje bedeli 12 milyon TL ' dir . Yapılacak şebekelerin insan sağlığını ve çevreye zarar vermemesi , sağlayacağı faydanın azami seviyede olması için gerekli hassasiyet gösterilmektedir . "