Kırgızistan'da sular durulmaya başladı

Kırgızistan'ın güneyinde 11 Haziran gecesi Kırgız ve Özbek gençleri arasında henüz belirlenemeyen bir sebeple başlayan kavganın iki halkın çatışmasına dönüşmesinden 5 gün sonra suların durulmaya başladığı bildirildi. Ankara'nın ateş hattında kalan Türklerin tahliyesi için gönderdiği ilk uçak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na indi.

  Kırgızistan ' ın güneyinde 11 Haziran gecesi Kırgız ve Özbek gençleri arasında henüz belirlenemeyen bir sebeple başlayan kavganın iki halkın çatışmasına dönüşmesinden 5 gün sonra suların durulmaya başladığı bildirildi . Ankara ' nın ateş hattında kalan Türklerin tahliyesi için gönderdiği ilk uçak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ' na indi . İstanbul ' a inen olan ilk uçakla , çoğu kadın ve öğrenci 151 Türk vatandaşı Türkiye ' ye getirildi .

Uçak Türkiye ' den giderken ilaç ve gıda yardımı da götürmüştü .

THY , kalan Türk vatandaşlarının tahliyesi için Kırgızistan ' ın başkenti Bişkek ' e bugün bir yolcu uçağı daha gönderecek .

Kızılay ' ın , bölgeye yardım göndermek üzere kiraladığı özel yardım uçağı da Kırgızistan ' a gitti .

Bu arada Türkiye ' nin Kırgızistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Fatih Ceylan , Kırgızistan ' daki son gelişmeler üzerine Türk vatandaşlarının tahliyesini koordine etmek ve yerel makamlarla temaslarda bulunmak üzere Bişkek ' e gidiyor .

Ceylan ve beraberindeki heyet , 18 Haziran ' a kadar sürecek ziyaret çerçevesinde çeşitli temaslarda bulunacak .

Kırgızistan ' da son durum

Kırgızistan ' da ise çatışmalar yer yer sürüyor . Ölen 171 kişinin yanısıra , bin 800 civarında yaralı var .

Kırgızistan ' ın güneyinde 11 Haziran gecesi Kırgız ve Özbek gençleri arasında henüz belirlenemeyen bir sebeple başlayan kavganın iki halkın çatışmasına dönüşmesinden 5 gün sonra suların durulmaya başladığı bildirildi .

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva , bugün başkent Bişkek ' te halkla bir araya geldiği toplantıda , Oş ve Calalabad kentlerinde durumun sakinleşmeye başladığını ve güvenlik güçlerinin kontrolü sağladığını söyledi .

Ülkenin güneyinde kaybın çok büyük olduğunu , ölenler için yarın ülkede yas ilan edilmesine karar verdiklerini belirten Otunbayeva , " Ben orada ölü sayısının resmi rakamlardan daha fazla olduğuna inanıyorum . Ölenlerin yakınlarının cenazeleri aynı gün toprağa verdiğini biliyorum . Toprağa verilenlerin kaydı yok " dedi .

Otunbayeva , suçluların mutlaka cezalandırılacağını kaydetti . Ülkenin kuzey kentlerinde , özellikle başkentte halkı panik yapmamaya çağıran Otunbayeva , Bişkek ' te istikrarın bozulmasına izin verilmeyeceğini bildirdi .

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada da Oş ve Calalabad eyaletlerinde silah seslerinin kesildiği ve kent merkezlerindeki barikatların kaldırılmaya başlandığı duyuruldu .

Bu arada , başkentte meclis ile hükmet binalarına giden caddelerin trafiğe kapatıldığı , şehir içinde trafik polisinin araçları durdurarak kimlik kontrolü yaptığı gözlemlendi .

Başkentte sabah saatlerinde provokasyonların olabileceği uyarısının ardından gerginlik göze çarparken , ülkenin güneyinde suların durulmaya başladığı haberleri rahat nefes aldırdı .

Silah bırakma çağrısı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev , Kırgızistan ' daki olaylarda yer alan tüm tarafları silahları bırakmaya ve müzakere masasına oturmaya çağırdı .

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Nazarbayev , Kırgızistan ' daki olayları " korkunç bir katliam " olarak nitelendirdi .

Çatışmaya taraf olanlara müzakere masasına oturma çağrısında bulunan Nazarbayev , " Ben çatışmaya giren tüm tarafları silahları bırakmaya ve müzakere masasına oturmaya davet ediyorum . Tüm sorunların çözümü için en uygun ortam müzakerelerin devam etmesidir " dedi .

Nazarbayev , Kırgızistan halkını yalnız bırakmayacaklarını ve her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını da açıkladı .

TEPKİLER . . .

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley , ülkesinin Kırgızistan ' daki olaylara " koordineli bir uluslararası karşılık " verilmesi çabaları çerçevesinde , bu ülkedeki geçici hükümet , BM , AGİT ve Rusya ile yakın temas halinde olduğunu bildirdi .

BM , Kırgızistan ' ın güneyindeki etnik çatışmalar sonucu onbinlerce kişinin bulundukları bölgeleri terketmesiyle güç koşullar altında kalmaları nedeniyle , bu ülkeye insani yardım için acil hava koridoru açılmasını önerdi .

Kazakistan Dışişleri Bakanı ve AGİT Dönem Başkanı Kanat Saudabayev , Kırgızistan ' daki olaylarla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile telefonla görüştü .


CNN Türk