KCK'dan başkanlara 'eylemlere katılın' talimatı

Mahkeme tarafından kabul edilen Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) iddianamesi, toplumsal olaylara bölücü terör örgütünün nasıl müdahale ettiğini gözler önüne seriyor. ...

 

Mahkeme tarafından kabul edilen Kürdistan Topluluklar Birliği ( KCK ) iddianamesi , toplumsal olaylara bölücü terör örgütünün nasıl müdahale ettiğini gözler önüne seriyor .

İddianameye göre , belediye başkanları ve meclis üyeleri ' eyleme katılın ' talimatını PKK ' nın şehir yapılanması KCK ' dan alıyor . Örgüt , anadilde eğitim ile terör örgütü elebaşısına kötü muamele ve sınır ötesi operasyonların protesto edilmesini istiyor . 1-3 Kasım 2008 tarihinde Diyarbakır ' da yapılan oturma eylemine belediye başkanları ve meclis üyelerinin mazeretsiz katılmalarını emrediyor . İddianamenin değerlendirme kısmında da , organizasyonlara eksiksiz katılım olduğu belirtiliyor .
AK Parti Diyarbakır ' ı alırsa seçilen kişinin kafasına sıkarız
Terör örgütü KCK ' nın , yerel seçimler üzerine korkunç planlar yaptığı tespit edildi . İddianamede AK Parti ' nin Diyarbakır ' da seçimi kazanması halinde örgütün seçilen başkana suikast kararı aldığı belirtiliyor . 29 Mart 2009 ' daki yerel seçimlerden önce Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Uğur ile KCK yöneticilerinden Turan Genç arasında geçen görüşmede Diyarbakır ' ın kaybedilmesi halinde neler olacağı açık bir şekilde dile getiriliyor . Söz konusu diyaloglar şöyle :
Turan Genç : Diyelim AK Parti Diyarbakır ' ı aldı . Başkanı burada oturabilir mi? Bazı arkadaşlar diyor alırsa kafama sıkarım .
İhsan Uğur : Aynen öyle . Hem biz kendimiz acaba intihar mı etsek diye düşünüyoruz .
Turan Genç : Kafama sıkarım sözü bir müddet sonra ben niye kafama sıkayım . . . .
İhsan Uğur : Önce karşı tarafın . .
Turan Genç : Ben giderim onun kafasına sıkarım he şimdi bak bunları düşün .
Sanıklardan Çimen Işık ile Senanik Öner ' in teknik takibe takılan görüşmesi ise KCK ' nın bölgedeki diğer parti ve adaylar üzerindeki baskısını ortaya koyuyor . Görüşmede Dargeçit ' te DTP ' nin kaybetme ihtimalinin yüksek olduğu ; Saadet Partisi ' nden aday olan kişinin kazanmasına kesin gözüyle bakıldığı belirtilerek bu adayın çekilmesi için baskı kurulması gerektiği kaydediliyor . KCK ' nın Osman Baydemir aracılığıyla SP adayını Diyarbakır ' a çağırarak adaylıktan çekilmesi için ikna etmeye çalıştığı vurgulanıyor . Ahmet Türk ve Emine Ayna ' nın da bunun için devreye girdiği ifade ediliyor .
' ÖYLE BİR EYLEM YAPALIM Kİ BAŞBAKAN AĞRI MİTİNGİNDEN VAZGEÇSİN '
KCK terör örgütünün , Mart 2009 ' daki yerel seçimler öncesinde bölgeye giden Başbakan Tayyip Erdoğan ' ın mitinglerini sabote etmeye çalıştığı ifade ediliyor . İddianamede yer alan 151 sanık arasında bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ' in Başbakan ' ı programından vazgeçirmek için devreye girdiği belirtiliyor . 26 Mart 2009 tarihinde Herdem Kızılkaya ve Nadir Yıldırım ile telefon görüşmesi yapan Belediye Başkanı Baydemir , Başbakan ' ın Ağrı ilinde yapacağı miting için " Öyle görkemli bir şey yapmamız lazım ki Erdoğan vazgeçsin programından . Hakikaten onun mitingini boşa çıkarabilelim . " diyor . Ağrı ' daki eyleme katılacağını vurgulayan Osman Baydemir , ancak çıkacak olaylarda kendisinin zarar görmemesi için resmi yazı ile Ağrı ' ya gittiğinin diğer illere bildirilmemesi gerektiğini söylüyor . İSMAİL AVCI , HEMRA KÖSE DİYARBAKIR , İSTANBUL
Baydemir , KCK ' dan izinsiz adım atmıyor
İddianameye göre , Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ' in , KCK ' dan izinsiz hareket etmediği anlaşılıyor . Avrupa ' da bulunan Baydemir , KCK yöneticisi Turan Genç ile telefon görüşmesinde Avrupa ' da bir iki gün dinlenmek istediğini belirtiyor ve 9 Ekim programına katılmamasının sorun olup olmayacağını soruyor . Genç , konuyu KCK/TM mali alan sorumlusu Hüseyin Yılmaz ' a aktarıyor . Yılmaz , Baydemir ' in tatilini erteleyip dönmesi talimatını veriyor . Bir başka telefon görüşmesinde ise Baydemir , ilçede yapılacak bir faaliyete kendisinin davet edildiğini söyleyerek nasıl hareket etmesi gerektiğini yine Genç ' e soruyor . Genç , genel başkanların gidemediği açılış programına gitmesinin ilçe açısından iyi olacağını belirtiyor .
Maaşının yarısını KCK ' ya vermeyenler belediyeden atılıyor
Diyarbakır 6 . Ağır Ceza Mahkemesi ' ne sunulan Kürdistan Topluluklar Birliği ( KCK ) iddianamesinde örgütün mali yapılanmasıyla ilgili önemli bilgiler bulunuyor . İddianamede , örgüt yanlısı belediye başkanları , belediye meclis üyeleri , il genel meclisi üyeleri ile 1999 yılından bu yana belediye kadrolarına yerleştirilen işçilerden maaşlarının yarısını örgüte bağışlamasının istendiği belirtiliyor . İtiraz edenlerin işlerine son verildiği ifade ediliyor .
Konuya ilişkin bilgiler iddianamede yer alan ve 25 Mayıs 2008 tarihinde şüpheli Turan Genç ile KCK mali komite sorumlusu Hüseyin Yılmaz arasındaki diyaloglarda geçiyor . Diyaloglarda özellikle 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde , mali kampanya kapsamında üst düzey yöneticiler , belediye başkanları ve belediye işçilerinden toplanan paraların çok işe yaradığı belirtiliyor . Hüseyin Yılmaz , örgüte mali kaynağın nasıl sağlandığını iddianamede yer alan şu sözleriyle açıkça ortaya koyuyor : " Bizim aracılığımızla belediyelere alınan kadrolu personellerden yarı maaş , yine bizim dönemimizde işe alınan asgari ücretle çalışan işçilerden 100 ' er lira alınması ve bunun da iki eşit taksit şeklinde mali komiteye aktarılmasını belediye başkanlarına ilettik . " Mali kampanyadan sorumlu Yılmaz , itiraz edenleri nasıl ikna ettiklerinin ipuçlarını da veriyor : " Yürütmede de sözcülük düzeyinde de görüştük . Para vermeyenlerin işlerine kesinlikle son vereceğiz . "
İddianamede mali komitenin , belediye ihalelerine müdahale ettiğine dikkat çekiliyor . Belediye ihalelerine doğrudan müdahale ettiği anlaşılan KCK ' nın , ihalelerin kendi belirledikleri kişilere verilmesi yönünde talimat verdiği ifade edilirken , ihalelerin , en düşük teklifle KCK yandaşlarına kalmasının sağlanması isteniyor . DERVİŞ GENÇ İSTANBUL


Zaman