Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee, Gül onuruna akşam yemeği verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Kore yarımadasının barış, istikrar ve güvenliğine son derece önem verdiğini belirterek, ''Uluslararası toplumun sorumluluk sahibi bir üyes...

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , Türkiye ' nin Kore yarımadasının barış , istikrar ve güvenliğine son derece önem verdiğini belirterek , ' ' Uluslararası toplumun sorumluluk sahibi bir üyesi olarak , bu konuda üzerimize düşeni yapmaya ve dost Kore halkına destek olmaya hazırız ' ' dedi .

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak , ülkesine resmi ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna resmi akşam yemeği verdi .
Yemeğe , Lee ' nin eşi Kim Yook-Ok ile Cumhurbaşkanı Gül ' ün eşi Hayrünnisa Gül ' ün yanı sıra Devlet Bakanı Hayati Yazıcı , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Türkiye ' nin Seul Büyükelçisi Erdoğan İşcan , Gül ' ün heyetinde yer alan milletvekilleri , Kore gazileri ve bazı iş adamları katıldı .
Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee , yemek öncesinde Cumhurbaşkanı Gül ' e , Türk askerlerinin Kore Savaşı ' na katılmasının anısına teşekkür beratı verdi .
Kore gazileri de Lee ' ye , Türkiye ve Güney Kore bayrakları , flamalar ve Gaziler Dergisi takdim etti .
Yemekte konuşan Gül , Güney Kore ' de kendisine gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek , iki ülkenin birbirine uzak olmasına rağmen dostluklarının kadim ve yakın olduğunu ifade etti .
Kore Savaşı ' nın 60 . yıl dönümünü olduğunu anımsatan Gül , ' ' Kore Savaşı , aramızdaki dostluk ve kardeşlik hislerinin yeniden canlanmasına ve cephede kader birliği yapan milletlerimiz arasında kuvvetli ve sarsılmaz bağlar kurulmasına zemin hazırlamıştır . Yüzlerce şehidimizin ebedi istirahatgahı da Kore topraklarındadır . O şehitler ve bu akşam burada bizlerle bulunan gaziler sayesindedir ki Kore halkı Türkiye ' den bahsederken ' kardeş ülke ' ifadesini kullanmaktadır ' ' dedi .
Gül , Güney Kore hükümeti ve halkının Türk milletinin bu fedakarlığını unutmadığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi .
-ULUSLARARASI ALANDA BENZER POLİTİKALAR-
Gül , bugün Lee ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin verimli geçtiğini de kaydederek , iki ülkenin bölgesel ve uluslararası konularda benzer politikalar izlediğini , yakın işbirliği içinde bulunduklarını görmekten de memnun olduğunu vurguladı .
Türkiye ' den Güney Kore ' ye 28 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret geçekleştirildiğini belirten Gül , ziyaretinin ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağına , siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik , ticari ve yatırım ilişkilerinin gelişeceğine dair inancını dile getirdi .
Cumhurbaşkanı Gül , Türkiye ' nin Kore yarımadasının barış , güvenlik ve istikrarına büyük önem verdiğinin de altını çizerek , ' ' Uluslararası toplumun sorumluluk sahibi bir üyesi olarak , bu konuda üzerimize düşeni yapmaya ve dost Kore halkına destek olmaya hazırız ' ' diye konuştu .

Zaman