Erzurum Valisi Öztürk, Kazı Alanında İncelemelerde Bulundu

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Tepeköy'de yapılan kazı çalışması alanında inceleme yaparak, "Ermenizalimi bir kez daha kanıtlanmıştır" dedi.

  Erzurum ' un Tepeköy köyünde gerçekleştirilen kazıda çıkartılan Ermeniler tarafından katledilen müslümanlara ait kemikler köy meydanın teşhir edildi . Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç . Dr . Erol Kürkçüoğlu , kazının , geçtiğimiz günlerde PKK terör örgütü tarafından Osmaniye ' de düzenlenen roketli saldırı sonucu hayatını kaybeden üsteğmen eşi Pınar Akdağ ' ın anısına gerçekleştirildiğini belirtti . Köy halkı kazı sonrası çıkan kemiklerin başında Fatiha okudu .
Kazı çalışmalarını incelemek üzere Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk , Atatürk Üniversitesi ( AÜ ) Rektörü Prof . Dr . Hikmet Koçak , Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer , Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar ile Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut da bölgeye geldi ve yetkililerden bilgi aldı .
Vali Öztürk , gazetecilere yaptığı açıklamada , Türkiye Cumhuriyeti ' nin yakın tarihinde Erzurum ' un pek çok köyünde olduğu gibi Tepeköy ' de de katliam olduğunun tarihi belgelerle sabit olduğunu belirterek , " Kültür ve Turizm Bakanlığımızın finansmanını sağladığı , üniversiteyle yürüttüğümüz çalışma neticesinde , şehit edilen vatandaşlarımızın bulunduğu bu köyde kazı çalışması başlattık " dedi .
" Çok kısa zamanda bayağı ciddi buluntu ortaya çıkmıştır . Tabii dolayısıyla acımız tazelendi " diyen Öztürk , şöyle devam etti :
" Ermeni mezaliminin yeniden ortaya çıkmış olması yaralarımızı tazelemiştir . Bir bakıma da hem tarihi bir belge sunmak bakımından hem de bu acı olayı unutmamak ve boşluğa düşmemek bakımından bu kazının yapılmasında şüphesiz çok yarar var . Milletimizin milli hafızasını canlandırmak lazım . Ermeni iddialarının tek yanlı , belgesiz , mesnetsiz olduğu biliniyor . Zaten burada arazide bizzat toplu mezarların bulunmasıyla geçmişte Cinis köyümüzde olduğu gibi Kars ' ta , Iğdır ' da olduğu gibi burada da bu toplu mezar ortaya çıkmış durumda . Bu bakımdan daha pek çok bilinen mezarlarımız var . Zaman içerisinde imkan bulunduğu takdirde bunlar da ortaya çıkarılacaktır . Türkiye ' nin aleyhinde çevrilmiş bütün hilelerin , desiselerin boşa çıkarılması lazım . Bunun için de bol bol tarihi belge ve bilgiye ulaşmak gerekiyor . Bu tür mezarlar da zaman içerisinde bulunup kazılmalı ve ortaya çıkarılmalıdır . "
Bir gazetecinin " Acaba bu tür kazılara dünyadan gözlemciler davet edilemez miydi? " sorusuna Vali Öztürk , " Göz , görmek istemeyen göz kadar kör olamaz . Bütün mesele bu . Dolayısıyla bu belgeye razı olmayan , hoşlanmayan , duymaktan rahatsız olan insanları nereye davet ederseniz edin gelmezler , gelseler de görmezler . Elbette herkesi davet ediyoruz . Basınımızı davet ettik zaten . Ayrıca tarihçilerimizi bilgi , belge araştırmak isteyenleri burada misafir edip buradaki bilgi belgeleri onlarla paylaşmaya hazırız " yanıtını verdi .
Bu arada , Vali Öztürk ' ün kazı çalışması yapılan bölgeyi ziyaretinde , Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar , katledilen Müslüman Türkler için dua etti .