Aşırı düğün harcamaları yuva yıkıyor

Gençler, düzenli ve huzurlu bir yaşam sürmek için hayatlarını birleştiriyor. Ancak evlilik sürecinde toplumsal baskılar nedeniyle güçlerinin üzerinde

  Gençler , düzenli ve huzurlu bir yaşam sürmek için hayatlarını birleştiriyor . Ancak evlilik sürecinde toplumsal baskılar nedeniyle güçlerinin üzerinde borçlanan çiftlerin huzuru bozuluyor . Gelirleri borç taksitlerini ödemeye yetmeyen çiçeği burnunda ailelerde başlayan tartışmalar , çiftleri boşanmalara kadar sürükleyebiliyor . Böylece ailelerin ' altta kalmayalım ' düşüncesiyle yaptıkları harcamalar , yaşamlarının baharında gelin ve damadın kâbus dolu yıllar yaşamasına neden oluyor .

Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Başkanı Mustafa Özdemir , anne-babaların toplumsal baskılara boyun eğmeden , imkânları ölçüsünde düğün alışverişi yapmalarını önerdi . Ev eşyası alımında lükse kaçılmaması gerektiğini ifade eden Özdemir , sade bir evlilik sürecinin makbul olduğunu , şova dönüştürülen düğünlerde ise tarafların ekonomisinin sarsıldığını vurguladı .

Ekonomik durumlarını olduğundan farklı gösterme çabası içine giren dünürlerin ' çevreye mahcup olmayalım ' gibi bir yaklaşımla kapasitesinin üzerinde harcama yaptıklarını hatırlatan Özdemir , düğün alışverişi sırasında anlaşmazlık yaşadığı için nişan bozan çiftler bulunduğunu dile getirdi .

Düğün sürecinde aşırı borçlanan gençlerin evlendiklerinde borçlardan kaynaklanan sorunlarla baş başa kaldıklarını bildiren Özdemir , " Çiftlerin takılarını satıp borçları ödeme yoluna gitmesi tartışmaları da beraberinde getirebiliyor . Ailenin dinamikleri bozuluyor . Bu süreçte çiftler psikolojik ve sosyolojik yönden yara alıyorlar . " dedi .

Ailelere gelir durumuna uygun harcamalar yapmasını öneren Özdemir , dünürlerin karşı tarafı da kapasitesinin üzerinde harcama yapmaya zorlamaması gerektiğine dikkat çekti . Özdemir , bu hassasiyete dikkat edilen evliliklerin daha sağlıklı yürüdüğünü ifade etti .

Avukat Hasip Şenalp ise son yıllarda düğün alışverişlerinde harcama yarışı yaşandığını kaydetti .

Gençlerin " Hiçbir şey eksik kalmasın " düşüncesiyle ağır bir borç yükü altına girdiklerini ifade eden Şenalp , karşılaştığı davalarla ilgili tecrübelerini şöyle anlattı : " Evlilikler borç sarmalıyla başlıyor . Akrabalar ve komşular arasında daha çok eşya alma yarışı var . Reklam kampanyalarıyla bu yarış adeta teşvik ediliyor . Cicim ayları geçtikten sonra tartışmalar başlıyor . Bu gençlerin mutluluğunu olumsuz etkiliyor . Borçlar ailenin altından kalkamayacağı bir boyuta geliyor . Ağır tartışmalar boşanmalara neden olabiliyor . Maddi sorunlar nedeniyle yaşanan boşanmalar tüm boşanma nedenleri arasında önemli bir paya sahip . "

Avukat Şenalp , dünürlerin düğün alışverişine çıkmadan önce konuşup , alınacakları belirlemesi ve ' görsünler ' yaklaşımından uzak durması gerektiğini vurguladı .