Mars'ın üçte biri denizle kaplıymış

ABD'li araştırmacılar, 3 buçuk milyar yıl önce Mars'ın üçte birinin denizlerle kaplı olduğunu ortaya çıkardı.

Boulder kentindeki Colorado Üniversit

  ABD ' li araştırmacılar , 3 buçuk milyar yıl önce Mars ' ın üçte birinin denizlerle kaplı olduğunu ortaya çıkardı .

Boulder kentindeki Colorado Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmada , Atlas Okyanusu boyutlarındaki devasa denizin Mars ' ın kuzey kutbu boyunca uzandığı , Dünya ' dakinin 10 ' da biri kadar su içerdiği belirlendi .

Üniversite bünyesindeki iki bilim adamı Gaetano Di Achille ve Brian Hynek ' in Nature Geoscience bilim dergisinde yayınlanan araştırmasına göre , kızıl gezegen boyunca uzanan 52 delta tespit edildi . 1990 ' ların sonlarından bu yana NASA ve diğer uzay kuruluşlarının elde ettiği çok sayıdaki Mars fotoğrafı üzerinde çalışan Di Achille ve Hynek , bütün dataları tek bir bilgisayar programında birleştirmeyi başardı . Elde edilen bilgiye göre , Mars yüzeyinin yüzde 36 ' sı suyla kaplıydı ve gezegende 124 milyon kilometreküp su bulunuyordu . Di Achille ve Hynek , Mars ' ın 3 buçuk milyar yıl önce Dünya ' daki gibi bir atmosfere sahip olduğunu ve yağmurlar yağdığını belirtti . Brian Hynek ' in Journal of Geophysical Research dergisindeki başka bir araştırmasına göre , Mars ' ın yüzeyinde nehirlerin açtığı 40 bin civarında vadi bulunuyor .

İki araştırmacı , NASA ' nın Mars atmosferiyle alakalı soru işaretlerini çözmek amacıyla 2013 ' te başlatacağı 567 milyon dolarlık MAVEN projesi de dahil olmak üzere , gelecekteki Mars görevlerinin , konuyla ilgili daha fazla ipucu sağlayacağını kaydetti .