Kılıçdaroğlu: 'Hesap sormaya geldik'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Amasya'yı karış karış gezdi ve her mola yerinde halka hitap etti. Kılıçdaroğlu konuşmalarında hükümetin din iman edebiyatı yaptığını demokrasi adı altında kanunsuzluklar yaptığını ileri sürdü ve şöyle konuştu: 'Onlar, millete din, iman edebiyatı yaptılar, bir dönüp baktık ki, herkes haram mal sahibi olmuş."

  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıç ; daroğlu Amasya ' yı karış karış gezdi ve her mola yerinde halka hitap etti . Kılıç ; daroğlu konuşmalarında hü ; kü ; metin din iman edebiyatı yaptığını demokrasi adı altında kanunsuzluklar yaptığını ileri sü ; rdü ; ve şö ; yle konuştu : ' Onlar , millete din , iman edebiyatı yaptılar , bir dö ; nü ; p baktık ki , herkes haram mal sahibi olmuş . Bunun hesabını sormaya geldik . ' Kılıç ; daroğlu , Amasya kent merkezinde konakladığı otelde sabah kahvaltı sonrası kentteki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldikten sonra halka hitap etti .

Hamamö ; zü ; ' nü ; n bü ; yü ; k gü ; reşç ; iler yetiştirdiğini belirten Kılıç ; daroğlu , ' Sizler iki bü ; yü ; k gü ; reşç ; i yetiştirdiniz . Onlar dü ; nyanın sırtını yere vurdu ama AKP ' de Hamamö ; nü ; ' nü ; n sırtını yere vurdu . Şimdi soruyorum sizlere temiz siyasetten yana mısınız? Mecliste kul hakkı yiyenlerin , kalpazanların , Ali Dibocuların olmasını istiyor musunuz? Sö ; z verdiler , yapmadılar . Siyasetin temeli namuslu olmaktır , halka hesap vermeyi namuslu gö ; rev kabul etmektir ' diye konuştu .

Kılıç ; daroğlu , yapacaklarını sö ; ylediği zaman kendisine ' Bunları nasıl gerç ; ekleştireceksin? ' diye sorduklarını ifade ederek , ' Ç ; ok basit siz de CHP ' ye oy verin gö ; rü ; n ' karşılığını verdiğini anlattı .

KILIÇ ; DAROĞLU ' NDAN FACEBOOK MESAJI VAR

Etnik kimliğin , dini inanç ; ların siyasete malzeme yapılmaması gerektiğini belirten Kılıç ; daroğlu , ' Siyasetin konusu , şeker pancarına kota uygulayanlardan , yolsuzluk yapanlardan hesap sormaktır . Biz ' siyasete giriyoruz ' dedik , halkın ç ; ıkarlarını korumak iç ; in siyasete girdik . Bizim anlayışımızda siyasetten zenginleşmek yok . Halk zenginleştiği zaman biz ancak o zaman zenginleşiriz . Siyasete girdik yedi gö ; beğimizi araştırıyorlar . Yedi değil yetmişyedi gö ; beğimizi araştırmazlarsa namertler . Bizim boğazımızdan bugü ; ne kadar haram lokma inmedi . Bundan sonra da inmeyecektir ' dedi .

' AL , BAŞINA Ç ; AL '

' İlk sö ; zü ; mü ; z halk oldu '

Amasya Tamimi ' nin yayımlanışının yıl dö ; nü ; mü ; olduğunu da hatırlatan Kılıç ; daroğlu , ' Kurutuluş Savaşında Atatü ; rk ve arkadaşlarının imzaladığı Amasya Tamimi var . Orada ne diyor ; ' Milletin makus talihini milletin azim ve kararlılığı yenecektir ' diyor . Onun iç ; in bizim ilk sö ; zü ; mü ; z halk oldu , son sö ; zü ; mü ; z de halk olacaktır ' şeklinde konuştu .

Tü ; m vatandaşlardan seç ; imlerde CHP ' ye oy vermelerini isteyen Kılıç ; daroğlu , ' Ben biliyorum Recep Bey ç ; iftç ; ileri sevmiyor . Malum biliyorsunuz Mersin ' de bir ç ; iftç ; iye ' ananı da al git ' dedi . Ben şimdi Hamamö ; zü ; ' ne sesleniyorum , seç ; im geliyor ananızı , babanızı , komşunuzu , halanızı , dayınızı kim varsa alın sandığa gidin . Halkın iktidarını gö ; sterin ' dedi .

Kılıç ; daroğlu , daha sonra Gü ; mü ; ş beldesinde geç ; erek esnafla bir sü ; re sohbet ederek , sorunlarını dinledi .

' Takke dü ; ştü ; kel gö ; rü ; ndü ; '

Kılıç ; daroğlu , Amasya ziyareti kapsamında Gü ; mü ; şhacıkö ; yü ; İlç ; esi ' nde parti otobü ; sü ; nden kendisini bekleyen vatandaşlara hitap etti . CHP olarak ne ezen ne de ezilen olacaklarını , insanca hak ve dü ; zen iç ; in iktidara talip olduklarını belirten Kılıç ; daroğlu , ' ' Biz hü ; kmetmeyeceğiz , halka hizmet edeceğiz . Bu hü ; kü ; metin takkesi dü ; ştü ; keli gö ; rü ; ndü ; ' ' dedi .

Tekel işç ; ilerinin 4 C kapsamına alındıklarını , buna karşı ç ; ıkan işç ; ilerin hak aramak iç ; in kış mevsiminde Ankara ' da eylem yaptıklarını anımsatan Kılıç ; daroğlu , ' ' Tekel işç ; isini dö ; vdü ; ler , copladılar , biber gazı sıktılar , adına da ' hak ve demokrasi ' dediler . Ey Recep Tayyip Erdoğan , bu anlayıştaki hak ve demokrasi anlayışını al başına ç ; al ' ' diye seslendi .

Alandaki genç ; lere işsizlik sorunları olup olmadığını soran Kılıç ; daroğlu , AK Parti ' nin genç ; leri işsizliğe mahkum ettiğini sö ; yledi . Emeklilere de seslenen Kılıç ; daroğlu , hü ; kü ; metin ç ; ıkardığı yasa nedeniyle emeklilerin milli gelirden pay alamadığını savunarak , bunun emeklileri ' ' ikinci sınıf vatandaş olarak gö ; rmek ' ' anlamına geldiğini ileri sü ; rdü ; . Kılıç ; daroğlu , ' ' 8 . 5 milyon emekli Recep Tayyip Erdoğan ' dan sandıkta hesap soracak ' ' ifadesini kullandı .

YENİ BİR ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞI

' Sağ elin verdiğini sol el gö ; rmeyecek

Kılıç ; daroğlu , daha sonra Merzifon ' a geç ; ti . Burada bir buğday tarlasında biç ; erdö ; ver kullanan Kılıç ; daroğlu , ilk hasadı gerç ; ekleştirdi .

Daha sonra vatandaşlara hitap eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıç ; daroğlu , hü ; kü ; metin , halka din ebediyatı yaptığını savunan Kılıç ; daroğlu , ' Onlar , millete din , iman edebiyatı yaptılar , bir dö ; nü ; p baktık ki , herkes haram mal sahibi olmuş . Bunun hesabını sormaya geldik ' diye konuştu . İktidarın vaatlerini yerine getirmediğini ifade eden Kılıç ; daroğlu , hü ; kü ; met tarafından demokrasi adı altında bazı kanunsuzlukların yapıldığını ileri sü ; rerken , ' Bu demokrasiyi de , bu ö ; zgü ; rlü ; ğü ; de , al başına ç ; arp diyoruz ' dedi .

Kılıç ; daroğlu , milletin derdini dinlemeye , derman olmaya geldiklerini sö ; yledi .

Kılıç ; daroğlu , ' ' 1 milyon doları olanın 2 . 8 milyon doları oldu . Bunlardan vergi de alınmıyor . Onlar bu durumdan memnun . Ama biz CHP olarak alın teri dö ; ken esnaf , ç ; iftç ; i , emekli , memur yani memnun olmayan tü ; m kesimlerin oylarını istiyoruz . Halkla beraber iktidara koşuyoruz ' ' şeklinde konuştu .

İktidarları dö ; neminde politikalarını halktan , kö ; ylü ; den , ç ; iftç ; iden yana oluşturacaklarını belirten Kılıç ; daroğlu , şö ; yle konuştu :

' ' CHP iktidarında politikayı , politikacının cebi iç ; in oluşturmayacağız . Refah devleti yaratacağız , sosyal devlet olacağız . Sizlerle beraber ü ; reten , ç ; alışan bir Tü ; rkiye yaratacağız . Yoksulluğu , siyasi sö ; mü ; rü ; alanı olmaktan ç ; ıkaracağız . Halkın iktidarında sağ elin verdiğini sol el gö ; rmeyecek . Onun iç ; in aile sigortası yapacağız . ' '

Ü ; lkenin AK Parti ' nin yanlış politikalarından kurtulması gerektiğini savunan Kılıç ; daroğlu , ' ' Bugü ; n yeni bir ulusal Kurtuluş Savaşı başlatmak zorundayız ' ' dedi .

' Milliyetç ; ilik , halkını korumaktır '

Kılıç ; daroğlu , Merzifon ' dan Suluova İlç ; esi ' ne geç ; ti . Burada yaptığı konuşmada da siyasette doğru sö ; yleme dö ; nemini başlatacaklarını belirten Kılıç ; daroğlu , şö ; yle konuştu :

' ' Ü ; ç ; kağıda son vereceğiz . Recep Bey , Tevrat ' tan bahsediyor , ' yalan sö ; ylemeyeceksin , ç ; almayacaksın ' diyoruz alınıyor . Bunlar ' durmak yok yola devam ' diyorlar .

Bu ne anlama geliyor? Durmak yok milleti yolmaya devam . Bir sloganları daha var , ' bü ; yü ; k dü ; şü ; n ' bununla da malı bü ; yü ; k gö ; tü ; rü ; n demek istiyorlar . Milliyetç ; ilikten bahsediyorlar , milliyetç ; ilik kendi işç ; ini , ç ; iftç ; ini , memurunu , halkını korumaktır . Sen gitmişsin başkalarıyla uğraşıyorsun . AKP ' nin zemini kaydıkç ; a Recep Bey ' in ezberi bozuluyor . Hep beraber halkla beraber haramilerin iktidarını alaşağı edeceğiz . ' '

İktidara geldiklerinde ç ; iftç ; iye Ö ; TV ' siz mazot sağlayacaklarını belirten Kılıç ; daroğlu , ' ' ( Başbakan nereden bulacaksın? ) diyor . Sen yatlara , gemilere benzinde , motorinde Ö ; TV ' yi kaldırırken aklına gelmiyor da ç ; iftç ; iye gelince mi aklına geliyor? ' ' diye konuştu .

DIŞ POLİTİKA

Eksen kayması

Kılıç ; daroğlu , Amasya ' nın Suluova İlç ; esi yakınlarında bir dinlenme tesisinde gazetecilerin sorularını yanıtladı .

Halkın gerç ; ek gü ; ndeminin ne olduğu yö ; nü ; ndeki soruyu yanıtlayan Kılıç ; daroğlu , ' ' Tarım işç ; isinin gü ; ndemi geç ; inememek , elde ettiği ü ; rü ; nü ; nü ; bedelinde satamamak , işsizin gü ; ndemi iş aramak , yoksulun gü ; ndemi karnını nasıl doyuracağı , sanayicinin gü ; ndemi ü ; rettiğimi nasıl ihraç ; ederim , ihracatç ; ının gü ; ndemi nasıl uluslararası alanda bu dö ; viz kuruyla ihracat yapabilirim . Dolayısıyla herkesin gü ; ndemi farklı ama ortak bir şey var , o da herkesin sorunlu olduğu ' ' dedi .

CHP ' nin gö ; revinin bü ; tü ; n bu sorunları , gittikleri her yerde gü ; ndeme getirmek ve ç ; ö ; zü ; m ö ; nerileri sunmak olduğunu belirten Kılıç ; daroğlu , sorunları paylaşıp ç ; ö ; zü ; m ü ; rettiklerinde halkla yakın iletişim kurduklarını anlattı .

Kılıç ; daroğlu , ' ' Vatandaşların gö ; sterdiği ilgi karşısında yü ; zde 40 ' lık hedefinizde aşağı ya da yukarı kayma var mı? ' ' şeklindeki soruya da ' ' Yukarıya doğru bir ivme var ' ' yanıtını verdi .

' ' Hedef kaç ; , bir tahmininiz var mı? sorusuna karşılık olarak da Kılıç ; daroğlu , ' ' Hedefimiz en az yü ; zde 40 oy ama bu hedefin aşılacağını dü ; şü ; nü ; yorum ' ' dedi .

' Ç ; ifte standarttan rahatsızız '

Kılıç ; daroğlu , Tü ; rkiye ' nin dış politikasına ilişkin soruları da yanıtladı . Bir eksen kaymasının olup olmadığı şeklindeki soru ü ; zerine Kılıç ; daroğlu , bunun değişik ç ; evrelerce dile getirildiğini , bu yö ; ndeki kaygının temelinde ise Tü ; rkiye ile Batı arasındaki gü ; ven bunalımının yattığını savundu . Kılıç ; daroğlu , ' ' Gü ; ven bunalımı aşılırsa eksen kayması gibi bir sorun olup olmadığı da umarım ortaya ç ; ıkar ' ' dedi .

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın AB ' ye yö ; nelik ' ' Eğer siz Hıristiyan kulü ; bü ; değilseniz Tü ; rkiye ' yi buraya almaya mecbursunuz ' ' şeklinde sö ; zleri hatırlatılarak , değerlendirmesinin sorulması ü ; zerine de Kılıç ; daroğlu , şunları kaydetti :

' ' AB ' nin Tü ; rkiye ' ye karşı ç ; ifte standart uyguladığını biliyoruz . Bu ç ; ifte standarttan da rahatsızız . Ama AKP ' ye şunu sormak lazım , daha ö ; nce bu anlaşmaların altına imza attığınız zaman , ö ; zellikle Kıbrıs Rum gemilerinin Tü ; rkiye ' ye gelmesi konusunda imza attınız , bu gemileri kabul edeceğinizi sö ; ylediniz , şimdi Avrupalı bunu bekliyor . Ç ; oğu başlıklar mü ; zakereye aç ; ılmıyor . O nedenle yanlışlıklar var . Ama bu yanlışlıkların kaynağına da bakmamız lazım . ' '

Yine Recep Bey dedi

Kılıç ; daroğlu , Amasya Yavuz Selim Meydanı ' nda dü ; zenlenen mitingde yaptığı konuşmaya Amasya Tamimi ' nin yayımlanışının yıl dö ; nü ; mü ; nü ; hatırlatarak , ' İkinci Kurtuluş Savaşı yine Amasya ' dan başlayacak ' dedi .

AK Parti iktidarının 8 yıldır ü ; lkeyi yö ; nettiğini ve tü ; m toplum kesimlerinin sorunlarının giderek arttığını ileri sü ; ren Kılıç ; daroğlu , ' İşç ; iyi , kö ; ylü ; yü ; , ç ; iftç ; iyi perişan ettiler . Onun iç ; in diyorum , ikinci Kurtuluş Savaşı buradan başlayacak diye . Eğer bizi perişan ettilerse seç ; im gelecek biz de onları perişan edeceğiz ' şeklinde konuştu .

Tü ; rkiye ' nin aydınlık insanlarıyla yola ç ; ıktıklarını , halkın iktidarını kurmak iç ; in koştuklarını belirten Kılıç ; daroğlu , bu koşunun seç ; im sandığına kadar gü ; ç ; lenerek sü ; receğini ifade etti .

AK Parti ' nin iktidar olmadan ö ; nce halka verdiği sö ; zleri yerine getirmediğini savunan Kılıç ; daroğlu , iktidarın kurduğu dü ; zenin yalnızca yandaşlarını memnun ettiğini ö ; ne sü ; rdü ; . CHP ' nin siyasette zenginleşmeyi ortadan kaldıracağını ifade eden Kılıç ; daroğlu , ' Siyasetç ; i zenginleşmek iç ; in iktidar olmaz . Halka hizmet etmek iç ; in yola ç ; ıkar ' dedi .

AK Parti ' nin mağdur edebiyatı yaparak halkın oylarına talip olduğunu iddia eden CHP lideri , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; :

' Bunlar dediler ki ' Biz mağdur olduk , siyaseten mağdur olduk ' . Yalvardılar , yakardılar . Bizim milletimiz gö ; nlü ; zengin , ' Ya mağdur oldularsa bir yol verelim , bir iktidar olsunlar . Bir bakalım bu millete fakir , fukaranın derdine derman olacak mı? ' dedi . Ama gö ; rdü ; nü ; z mağdur edebiyatı yaptılar , geldiler mağrur oldular . şimdi hü ; kmediyorlar . Ama Allah ' ın izniyle halkın iktidarında biz hü ; kmetmeyeceğiz , hizmet edeceğiz sizlere . '

' Vatandaşa niye kızarsın kardeşim? '

AK Parti ' nin dertleri dinlemeye tahammü ; lü ; olmadığını ö ; ne sü ; ren Kılıç ; daroğlu , ' Bağırıyorlar , ç ; ağırıyorlar , herkese kızıyorlar . Vatandaşa niye kızarsın kardeşim? Vatandaş kızılacak insan mı? Vatandaş derdini sö ; yleyecek , sen de siyasetç ; isin sö ; z verdin vatandaşa ' derdini ç ; ö ; zeceğim ' diye . Ne olacak bu memleketin hali diye sormayacak mıyız? ' dedi .

Seç ; imlerin yaklaştığını belirterek , bü ; tü ; n vatandaşlardan sandığa giderek oylarını kullanmalarını isteyen Kılıç ; daroğlu sö ; zlerini , ' Seç ; imde diyeceğiz ki Sevgili Recep Bey , biz anamızı aldık , babamızı aldık , bacımızı aldık , kardeşimi aldık sandığa gidiyoruz . Seni demokratik yollardan , halkın iradesiyle , halkın gü ; cü ; yle sandığa gö ; meceğiz ' şeklinde sü ; rdü ; rdü ; .

Vatandaşlardan tahriklere kapılarak bö ; lü ; nmemelerini isteyen Kılıç ; daroğlu , kimsenin inanç ; ları ve etnik kimliği nedeniyle sorgulanamayacağını sö ; yledi .

Kılıç ; daroğlu , ' İnsan inanç ; larıyla , dü ; şü ; ncesiyle , etnik kimliğiyle Allah ' ın yarattığı en değerli varlıktır ve başımızın ü ; stü ; nde yeri vardır ' dedi .

Siyasetin konusunun yoksulluk , işsizlik gibi vatandaşın gerç ; ek gü ; ndemi olduğunu belirten Kılıç ; daroğlu , iktidarın bu sorunları gö ; rmezden geldiğini savundu .

' Bu coğrafyada bir tek ç ; ocuk bile yatağa aç ; giriyorsa bunun sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan ve onun yandaşlarıdır ' diyen Kılıç ; daroğlu , CHP ' nin ise işç ; iye , emekç ; iye sahip ç ; ıktığını , yalancıdan , talancıdan ve dolandırıcıdan ise uzak olduğunu sö ; yledi .

Su gö ; tü ; ren milliyetç ; ilik

CHP ' nin milliyetç ; ilik anlayışının ' Ö ; nce bu memlekette herkesin karnı doyacak ' dü ; şü ; ncesi temeline dayandığını belirten Kılıç ; daroğlu , iktidarın ise kendi halkını değil , yabancıları zenginleştirdiğini savundu . ' Bunların milliyetç ; iliği de su gö ; tü ; rü ; r ' diyen Kılıç ; daroğlu , kendi halkının aşına , ekmeğine gö ; z dikenlerle mü ; cadele etmek iç ; in yola ç ; ıktıklarını sö ; yledi .

Tü ; rkiye ' nin bir hukuk devleti olduğunu , ama iktidarın ü ; lkeyi bir korku devleti haline getirmeye ç ; alıştığını ö ; ne sü ; ren CHP lideri , şö ; yle devam etti :

' Bundan 8 yıl ö ; nce cep telefonuyla rahat konuşuyordunuz , ' Dinleniyorum ' diye bir derdiniz yoktu değil mi? Nasıl oldu da ' demokrasi ' dediler , ' hukuk ' dediler , ' adalet ' dediler , vatandaş telefonla konuşmaya korkuyor . O zaman Amasya Meydanı ' ndan Recep Bey ' e sesleniyorum ; eğer bu ü ; lkede vatandaş cep telefonuyla konuşmaktan korkuyorsa ve bunu da adalet , hak ve ö ; zgü ; rlü ; k adına sen yapıyorsan , al bu adaleti , hakkı , ö ; zgü ; rlü ; ğü ; başına ç ; al . '

İktidarın vatandaşın yoksul kalmasını ve kendilerinin dağıttıklarına mecbur olmasını istediğini ö ; ne sü ; ren Kılıç ; daroğlu , yoksul insanların da onuru olduğunu ve bö ; yle bir dü ; zene izin vermeyeceklerini dile getirdi .

' Adalete başvuranlar Recep Bey ' i rahatsız etmeye başladı '

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın Rize ' de yaptığı konuşmada , CHP ' ye yö ; nelik ' İmkanları olsa 430 bin TOKİ konutunun altına teker takıp onu da Anayasa Mahkemesine taşıyacaklar ' dediğini belirten Kılıç ; daroğlu , Tü ; rkiye ' nin bir hukuk devleti olduğunu ve adaletin aranacağı yerin mahkeme olduğunu sö ; yledi .

Kılıç ; daroğlu , ' Ne zamandan beri adalete başvuranlar Recep Bey ' i rahatsız etmeye başladı . Recep Bey ' in hukuku , adaleti bu mudur? ' dedi .

CHP ' nin iktidara geldiğinde haksızlıkların hesabını soracağını ifade eden Kılıç ; daroğlu , ' Tü ; yü ; bitmemiş yetimin hakkını sormazsak o iktidar zaten bize uğursuz gelir ' dedi .

Kılıç ; daroğlu , tü ; m vatandaşları CHP ' ye oy vermeye ç ; ağırarak , sorunların ç ; ö ; zü ; mü ; ne talip olduklarını sö ; zlerine ekledi .


CNN Tü ; rk