Kastamonu Türkçe sevdalılarını bağrına bastı, Adem Tatlı unutulmadı

Kastamonu ilk kez Türkçe sevdalılarını bağrına bastı. Kastamonu etkinliklerini yaklaşık 5 bin insan izledi. Davetliler salona sığmayınca bazı izleyici

Kastamonu ilk kez Türkçe sevdalılarını bağrına bastı. Kastamonu etkinliklerini yaklaşık 5 bin insan izledi. Davetliler salona sığmayınca bazı izleyiciler ayakta, bazıları dışarıda kaldı.

Dünyanın değişik ülkelerinden gelen Türkçe sevdalıları Kastamonululara unutamayacakları bir gece yaşattı. Gecede 25 Temmuz 2006'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Moğolistan Türk Kolejleri'nin Genel Müdürü Adem Tatlı'nın ailesine eğitim vefa ödülü verildi.

Kastamonu Atatürk Stadyumu tarihi anlardan birisine sahne oldu. Aral Fen Eğitim Kurumları tarafından organize edilen geceye Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Kastamonu milletvekilleri Musa Sıvacıoğlu, Hasan Altan, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Milli Eğitim Müdür Vekili Ayhan Selçuk, Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Çankırı Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, İl Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Eski, Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Fahrettin Şenoğlu, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Ahmet Bayır, Seyfettin Özver, Ahmet Uğur, Kastamonu İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Verep, bürokratlar ve binlerce kişi katıldı.

MOZAMBİK BAŞBAKANI'NIN KIZI TÜRKÜ OKUDU

Türkçe sevdalılarının Kastamonu'daki etkinliğe 12 ülkeden 24 öğrenci katıldı. Aralarında Mozambik Başbakanı'ın kızı Juliana Maryo'nun da bulunduğu dünya çocukları, Tanzanya, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan, Mozambik, Ahıska, Kırgızistan, Türkmenistan, Moğolistan, Pakistan, Endonezya ve Moldovalı çocuklar Türkçe şiir ve şarkı söyledi. Geceye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan telgraf gönderdi. Başbakan Erdoğan, Türkçe'nin dünya dili olmasında emeği geçenleri kutlarken, geceye katılanlara ve öğrencilere sevgi ile saygılarını iletti. Geceye onlarca bakan da tebrik telgrafı gönderdi.

Aral Fen Koleji Müdürü Mehmet Pat'ın sunduğu program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 5 bin kişinin izlediği gecede binlerce kişi de salonda yer kalmadığı için içeriye giremedi. Sunucu Mehmet Pat, Kastamonu'ya 10 bin kişilik kapalı spor salonu gerektiğini söyledi.

AMAÇ TÜRKÇENİN DÜNYA DİLİ OLMASI

Programın açılış konuşmasını yapan Aral Fen Dershaneleri Genel Koordinatörü Yalçın Karul, olimpiyatların amaçlarını anlattı. Karul, "Olimpiyatların temel amacı, Türkçe'nin dünyanın bilim, sanat, kültür, sevgi ve hoşgörü dili olmasını sağlamak üzere ne kadar Türkçe öğrenen insanlar varsa, gençler varsa onları teşvik etmektir. Türkçemizin dünya dilleri arasında evrensel bir dil olarak aldığı yerinin daha da yükseklere çıkarılmasıdır. Başka bir amacı yoktur." dedi.

Türkçe konuşanların dünyanın dört bir yanında çığ gibi büyüdüğünü ifade eden Karul, "Türkçe Olimpiyatları, bundan 7 yıl önce 17 ülkeyle ve küçük bir öğrenci grubuyla başlatıldı. 7 senede çığ gibi büyüyen, bugün 5 kıtada 120 ülkeden 750 öğrenci, 300'ün üzerinde de öğretmenleriyle Türkiye'de devam ediyor. Bu gösteriler Türkçemizi dünyada kendi arzularıyla öğrenmek üzere seçmiş olan ve bulundukları ülkelerde Türkçe maharetlerini sergileyerek şampiyon olmuş gençlerin şölenidir." diye konuştu.

Karul konuşmasını şöyle sürdürdü: "Topraklarımızdan dünyaya yayılan Türkçenin gücüne inandık Türkçeyi öğrenen çocukların kardeşlik duyguları ile beslendiklerini gördük. Mevlana'dan Yunus Emre'den şiirler okuyan türkülerimizi seslendiren bu çocukların dilleri ayrı, dinleri ayrı, renkleri ayrı, ancak dünyalarını bir bavula sığdıran yiğitlerin verdiği emeklerle bu insanların yürekleri birdir."

AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Kastamonu'da gurur verici bir haziran akşam yaşandığını ifade ederek, "Yüzyıllardır bu topraklarda sevginin, sevdanın, aşkın dili olan Türkçe gönüllüler tarafından dünya dili haline getirildi. Büyük gurur duyuyoruz. Coşku ve hisleri ifadeye kelimeler bulamıyoruz. Türk diline Karamanoğlu Mehmet Bey'den sonra yapılan en büyük iyiliktir." şeklinde konuştu. Sıvacıoğlu, 7 ülke ile başlayıp bugün 120 ülkeye çıkan olimpiyatların yapılmasının önemine işaret ederek, "15 yıl önce Anadolu'dan genç öğretmenler sevgileriyle dünyaya yayıldı. 110 ülkede okul kurarak, yüreklerindeki sevgiyle, beyinlerindeki bilgiyle o ülkelerin çocuklarını eğitti. O sevgi 15 yılda dünyanın her yerini sardı, şimdi çok güzel çığlıklar olarak geri dönüyor. Anadolu insanın yüksek medeniyeti dünyayla buluşuyor. Biz de gittiğimiz her yabancı ülkede bu okullarla karşılaşmak ve Türkçe konuşan yabancı öğrenciler görmekten dolayı mutlu oluyoruz." diye konuştu.

KİAD Başkanı Mustafa Verep de konuşmasında müthiş bir gün geçirdiklerini belirtti. Verep, "Kastamonu böyle büyük bir kalabalığa çok nadir rastladı. Kastamonu büyük kalabalığa ev sahipliği yapıyor. Organizasyona emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

ADEM TATLI'NIN AİLESİNE VEFA ÖDÜLÜ

Eğitim vefa ödüllerinde en duygulu an Kastamonulu eğitimci olan 25 Temmuz 2006 tarihinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Moğolistan'daki Türk Koleji Müdürü Adem Tatlı'nın eşi Aysel tatlı ve oğlu Ömer Faruk Tatlı'ya KİAD Başkanı Mustafa Verep eğitim vefa ödülü verdi. Salondakiler bu anda gözyaşlarına hakim alamadı. Moğolistanlı öğrenciler Aysel Tatlı ve Ömer Faruk Tatlı'yla bir süre görüşerek, Adem Tatlı'nın hayatlarında çok özel yeri olduğunu ifade ettiler.

Daha sonra gece boyunca çeşitli ülkelerden olimpiyatlara katılan öğrenciler, önce kendilerini tanıttı, sonra şiir ve şarkı okuyarak, kendilerini dinlemeye gelenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Özel becerilerini sergileyen ve halk oyunları gösterisi sunan öğrenciler büyük alkış aldı. Gecenin sonunda ise bütün öğrenciler sahneye çıkarak, "Hayat Bayram Olsa" şarkısını seslendirdi. Öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödüller dağıtıldı.