Berçelan Yaylası şenlendi

Hakkâri Valiliği tarafından düzenlenen 5. Berçelan Kültür Sanat ve Spor Şenlikleri 3 bin 100 rakımda yapıldı. Hakkâri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kay

Hakkâri Valiliği tarafından düzenlenen 5. Berçelan Kültür Sanat ve Spor Şenlikleri 3 bin 100 rakımda yapıldı. Hakkâri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kayak yarışması düzenledi.

Vatandaşların bazıları valiliğin kiraladığı minibüsler ile bazıları ise kendi araçları ile şenliğin yapılacağı 3 bin 100 rakımdaki Berçelan Meydan Yaylası'na akın etti. Hakkâri İl Jandarma Komutanlığı yaylaya giden araçlarda kimlik kontrolü yaptıktan sonra girişlerine izin verdi. Şenlikler için çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yüksek tepelere sinyal bozucu jammer araçlar yerleştirildi.

İl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kayak yarışması düzenledi. Vatandaşlar kar kütleleri üzerinde kaymanın tadını çıkarttı. Dereceye girenlere Vali Türker ve beraberindekiler madalya verdi.

Hakkâri Valisi Muammer Türker, şu anda bulundukları yerin 3 bin 100 rakımda olduğunu hatırlatarak, "Hakkâri denildiğinde akla ilk gelecek isimlerden bir tanesi Berçelen Yaylası. Berçelan Yaylası Hakkâri için marka değerinde bir yer. Bizim için çok önemli, buradaki vatandaşlar için de çok önemli. Berçelan şenliklerinin bu yıl 5.sini düzenliyoruz. Geçen yıl kültür bakanımızın da teşrifi ile çok güzel bir şenlik olmuştu. Fakat bu yıl ki avantajımız kayak yapabilmemiz, yani haziran ayının ortasında burada kayak yapılabiliyor. Bu çok önemli, büyük bir nimet bizim için. Mutlaka değerlendirilmesi gereken bir kıymet. Biz bunu Türkiye'ye duyurmak için kayakla başladık. Fakat şenlik alanına indiğimizde yöresel oyunlarımız, türkülerimiz, yöresel bir sporumuz var. Bir nevi beyzbolu göstereceğiz. Bir takım etkinlikler olacak, Türk Hava Kurumu'nun etkinlikleri olacak. Vatandaşlarımız ile bu güzelliği paylaşacağız." dedi.

Sanatçı Aydın Aydın'ın şarkıları eşliğinde vali ve beraberindekiler halay çekti. Yörede düğün törenlerinde giyilen 'şelişepik' isimli elbiselerini giyen bazı vatandaşlar Kürtçe olarak şarkı söyledi. Vali ve beraberindekilere kurulan Yörük çadırları altında çay ve yemekler ikram edildi. Van-Çatak Belediye Başkanı M. Emin Babor, halayın başını çekerek şenliklere ayrı bir renk kattı.

Vali Muammer Türker ile şelişepikli vatandaşlar THK görevlileri nezaretinde model uçak uçurdu. Çimler üzerinde güreş yarışması düzenlendi. Sanatçı Aydın Aydın canlı müzik eşliğinde şarkılar seslendirirken kardeşi Halil Aydın ise davul çalarak destek verdi. Şenliklerde Hakkâri, Çukurca ve Yüksekova ilçelerindeki halk eğitim merkezleri kıl çadırlar altında stant açtı. THK görevlilerinin yamaç paraşütü gösterisi ise büyük ilgi gördü.

Vali Türker bu bölgedeki yaylalarda yıllardır kuş cıvıltılarından, çobanların kaval namelerinden, koyun kuzu seslerinden çok silah sesleri ile yankılandığını söyledi. Türker, "Özelikle bu bölgede yaşayan insanlarımız açısından daha çok huzurun gelmesini istiyoruz. Buradaki yaylalarda bolluk ve bereket olsun istiyoruz. Geçen yıl yasak olan 72 yayla ve merayı serbest ederek vatandaşlarımızın kullanımına açtık. Umarım hiçbir yaylamız kapalı kalmasın, tek temennimiz budur. Yayla şenliklerinin yaşaması için tanıtmamız gerekiyor. Şu bu olayı bahane ederek Berçelan şenliklerine gölge düşürenler, halkımızın bu güzel etkinliğe katılmasını engelleyenler, bu güzel etkinliği siyasete kurban edenler Hakkari'ye en büyük kötülüğü yapmaktadır. Berçelan yaylası siyaset üstü bir değerdir. Biz bu konuda Hakkari ve Berçelanı dünyaya tanıtmaya çalışacağız." diye konuştu.

Hakkâri'de düzenlenen KCK operasyonunda BDP İl Başkanı'nın da aralarında bulunduğu 11 kişinin gözaltına alınması ve sonradan tutuklanması nedeniyle şenliklere az sayıda vatandaş geldi. Şenliğe Vali Muammer Türker, yardımcıları Yılmaz Kurt, Davut Sinanoğlu, A. Kadir Duran, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Sami Balcı, Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, daire amirleri, aileleri ile vatandaşlar katıldı.