Arap Birliği Genel Sekreteri Musa, Yıllar Sonra Yeniden Gazze'ye Geldi

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlenen operasyonun ardından, bir dayanışma gösterisi olarak 12 saatlik bir ziyaret çerçevesinde Gazze'ye geldi.

Yaklaşık 4 yıl süresince abluka altında bulunan Gazze Şeridi'ne Arap ülkelerinden gelen en yüksek düzeydeki yetkili olan Amr Musa, ablukanın kaldırılmasını istediğini belirterek, Arap Birliği'nin kararlarını sundu. Musa, "Abluka kalkmalıdır, Arap Birliği'nin bu konudaki kararı çok açık ve nettir. Dünyadaki tüm insanlar bu kuşatmanın kırılması için Filistin insanının yanındadır. Filistin uzlaşma dosyasının görülmesi şart" diye konuştu.
Gazze şeridinde bulunarak insanlarla tanışmaktan memnun olduğunu belirten Musa, "Ben burada Filistin halkına hürmetlerimi sunmak için duruyorum ve partilerin kuklası olmayı reddediyorum" şeklinde konuştu.
Musa, Arapların tek bir amaç için bir araya gelmesinden hoşnut olduğunu söyleyerek, birbirini kardeş olarak görmenin öneminden bahsetti. Musa daha sonra Hamas Yönetiminin Başbakanı İsmail Haniyeh ve Gazze şeridindeki Filistinli grup heyetleri ile bir araya geldi. İsmail Haniyeh, Amr Musa'nın ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirirken, ablukanın kaldırılması üzerindeki önemine değindi. Amr Musa, Gazze'yi daha önce 1998 yılında, Filistinlilerin büyük önderi Yaser Arafat döneminde, Mısır Dışişleri Bakanı
olarak ziyaret etmişti.