Yapı Kooperatiflerinde Denetim Değişti Ankara

-YAPI KOOPERATİFLERİNDE DENETİM DEĞİŞTİ ANKARA (A.A) - 13.06.2010 - YAPI KOOPERATİFLERİNİN DENETİMİ SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞINDAN, BAYINDIRLIK VE İ

 

-YAPI KOOPERATİFLERİNDE DENETİM DEĞİŞTİ

ANKARA ( A . A ) - 13 . 06 . 2010 - Yapı kooperatiflerinin denetimi Sanayi ve Ticaret Bakanlığından , Bayındırlık ve İskan Bakanlığına geçti .

Kooperatifler Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun , Resmi Gazete ' de yayımlandı .

Buna göre , yapı kooperatiflerinin denetimi Sanayi ve Ticaret Bakanlığından , Bayındırlık ve İskan Bakanlığına geçti . Ortak sayısı 500 ' ü geçen yapı kooperatiflerin genel kurulunda yönetim ve denetim kurulu seçimleri gizli oyla yapılacak . Kooperatif yöneticileri , hukuka aykırı eylem ve işlemleri nedeniyle görevden alınabilecek .

Esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri hariç olmak üzere , ortak sayısı 500 ' den fazla olan kooperatiflerin ve üst kuruluşlarının genel kurul toplantılarındaki yönetim ve denetim kurulu belirleme seçimleri , gizli oy açık tasnif esasına göre yapılacak .

Amacına ulaşılarak dağılma sürecine girmiş olan kooperatiflerden çıkan veya çıkarılan ortağın konutu veya işyeri , çıkma veya çıkarılma sebebiyle geri alınamayacak ancak , bu eski ortaklar daha sonra oluşabilecek tasfiye masraflarına katılacak .

İlgili bakanlık ; kooperatiflerin , kooperatif birliklerinin , kooperatif merkez birliklerinin ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliğinin işlem ve hesaplarını ve varlıklarını müfettişlere , kooperatif kontrolörlerine veya denetim için görevlendirilecek olan personele denetlettirebilecek .

Kanuna eklenen geçici maddeye göre de Kooperatifler Kanununun ilgili maddesi uyarınca Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca yapı kooperatifleri ve üst kuruluşları ile ilgili başlatılmış veya planlanmış iş ve işlemler ile bunlara dair her türlü hak , yetki ve görevler Bayındırlık ve İskan Bakanlığına devredilecek . Bayındırlık ve İskan Bakanlığı , Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca başlatılmış veya planlanmış iş ve işlemleri yürütmeye , bunlar hakkında yeni iş ve işlemler yapmaya , gerekli görülenleri tasfiye etmeye yetkili kılındı .

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının personel ve teşkilat yapısı , yapı kooperatifleri ile ilgili olarak bu Kanun ile verilen görevleri yürütmeye hazır hale getirilinceye kadar , hizmetine ihtiyaç duyulan personel , her türlü özlük hakları saklı kalmak kaydıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca , Bayındırlık ve İskan Bakanlığı emrinde bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçici olarak görevlendirilecek .

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı , yapı kooperatifleri ve üst birlikleri ile ilgili olarak Kooperatifler Kanunu ve diğer kanunlar ile verilen görevleri yapmak , yapı kooperatifçiliğinin gelişmesini sağlayacak tedbirleri almak , bu kooperatifler ile üst birliklerinin kurulmasına , işleyişine , tasfiyesine ve denetlenmesine ve yapı kooperatiflerinin kuruluş kayıtlarının ve sicillerinin tutulmasına dair iş ve işlemleri yapmak , yaptırmak ve denetlemekle yükümlü olacak .

13 . 06 . 2010 14 : 32 : 11