'İsrail bize de çifte trajedi yaşatıyor'

İsrail'in, Mavi Marmara'ya kanlı baskını dünyayı şok ederken, protesto gösterilerinde tüm dikkatleri çeken 3 haham, Yenişafak'ı ziyaret ettii.

  Filistin devletini desteklediklerini belirten hahamlar , ' Filistinliler yalnız değil . İsrail , işgali bizim adımıza yaptığını sö ; yleyerek bize de ç ; ifte trajedi yaşatıyor ' dedi .

İsrail Donanması ' nın ' ö ; ldü ; rü ; cü ; timi ' olarak bilinen ' Shayetet-13 ' komandoları tarafından 31 Mayıs gecesi Gazze ' ye giderken uluslararası sularda durdurulan ve sivil aktivistlerden oluşan ' Mavi Marmara ' gemisinde 1 ' i ABD vatandaşı 8 ' i Tü ; rk 9 kişinin ö ; ldü ; rü ; lmesi , 24 kişinin yaralanmasıyla sonuç ; lanan saldırı , başta Tü ; rkiye olmak ü ; zere tü ; m dü ; nyayı sokağa dö ; ktü ; . Tü ; rkiye ' ye getirilerek tedavi altına alınan yaralıları , Atatü ; rk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ' nde ziyaret eden , dü ; zenlenen miting ve protestolarda ellerinde Tü ; rk bayraklarıyla saldırıyı kınayan 3 haham tü ; m dikkatleri ü ; zerine ç ; ekti .

ABD başta olmak ü ; zere pek ç ; ok ü ; lkede İsrail karşıtı gö ; sterileriyle tanınan Ortodoks Yahudileri ' ne ait ' Neturei Karta ' adlı kuruluşun sö ; zcü ; sü ; Haham Yisroel Dovid Weiss , Yitzhok Shewinter ve Yoshet Rosenberg , dü ; n de gazetemizi ziyaret etti . Hahamlar , Yeni Şafak Genel Yayın Yö ; netmeni Yusuf Ziya Cö ; mert ' i ziyaretlerinde , İsrail ' in Filistin işgali ve Gazze ' ye yardım taşıyan gemilere yö ; nelik baskını değerlendirdi .

FİLİSTİN ' İ İŞGALİ REDDEDİYORUZ

Filistin topraklarında kurulan İsrail Devleti ' ne karşı olduklarını vurgulayan Haham Weiss , ' Bizler Filistin topraklarının işgal edilmesine kesinlikle karşı ç ; ıktık . Yahudiler Araplarla yaşıyorken dini bir kavga yoktu . Yahudilik bir din ; Siyonizm ise materyalizm ve milliyetç ; iliğe dö ; nü ; şmü ; ş bir oluşum . Bizler Filistin Devleti ' ni destekliyoruz ' diye konuştu .

POLİS BİZİ YERDE SÜ ; RÜ ; KLEDİ


Filistinlilerin topraklarından zorla ç ; ıkarıldığını vurgulayan Weiss , işgal karşıtı Yahudilerin de İsrail zulmü ; nden nasibini aldığını , protestolara katılan bazı hahamların İsrail polisi tarafından yerlerde sü ; rü ; klendiğini olayı fotoğraflarıyla anlatarak , ' Biz silah taşımıyoruz . Terö ; rist değiliz ' diye ekledi . Weiss şö ; yle konuştu : ' İsrail bu işgali yaparken , bizim adımızı kullanıyor . Bu iki katı işkence , iki katı trajedi bizim iç ; in . ' İsrail ' i desteklersen sen iyi Yahudisin ' konumuna getirdiler . Ne kadar vahim . Bir Filistinlilerle birarada yaşayabiliriz . İşgali istemiyoruz . '

DEVLET OLARAK TANIMAYIZ


Filistin ile diyalog halinde olduklarını , Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile gö ; rü ; ştü ; klerini aktaran Weiss , ' Bizler İsrail ' i bir devlet olarak tanımıyoruz . Kabul etmiyoruz ' dedi . Gazze ' ye yeni bir geminin yola ç ; ıkması durumunda katılmak istediklerini vurgulayan Weiss , ABD basınını da eleştirdi . Weiss , ' New York Times , Wall Street Journal , Daily News , Post , asla bizim gö ; sterilerimize yer vermedi ' diye konuştu . Siyonizm ç ; emberi iç ; inde yer alanların ç ; oğunun dindar olmadığını sö ; yleyen Weiss şunları dile getirdi : ' Silaha sarılıyorlar . Mesele ' manevi , dini ' bir mesele ise bu silahla ç ; ö ; zü ; lmez . Filistin ' de ç ; ocuklar , aileler ağlıyor . Onlar bir şey yapmadılar ki! Bizim derdimiz , hahamlar olarak dini anlatmak , siyasete katılmak değil . Pek ç ; ok Musevi kuruluş Siyonist değil . '

İRAN LİDERİ YAHUDİLİĞE SAYGILI , İYİ BİR ARKADAŞ

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile sık sık gö ; rü ; ştü ; klerini belirten Neturei Karta ' nın sö ; zcü ; sü ; Yisroel Dovid Weiss , ' İran lideriyle hem İran hem de ABD ' de gö ; rü ; ştü ; k . New York ' a her gelişinde gö ; rü ; şü ; rü ; z . En son 2 ay ö ; nce . Yahudilere saygı duyuyor , seviyor . O hiç ; bir zaman Yahudiliğe karşı konuşmadı . İyi bir arkadaş ' ifadesini kullandı . Sö ; zlerini ' Sorun Siyonizm , işgal ' diyerek sü ; rdü ; ren Weiss , şunları sö ; yledi : ' Filistinlilerin yasa dışı yollarla topraklarından edilmesine karşı o da biz gibi . Yahudi sö ; zcü ; lerin hepsine Siyonist rejim sorun ç ; ıkardı . '

Kaynak : Yenişafak