Hukukçulardan Osman Can'a destek

'Yüksek Mahkeme, Anayasa değişikliğini esastan görüşmesi halinde kararı yok hükmündedir' diyen Raportör Can'a hukukçulardan destek geldi.

  Emekli Başsavcı Reşat Petek : Anayasa Mahkemesi kararları tü ; m yasama ve yü ; rü ; tme makamlarını bağlar . Ancak gö ; rev alanına girmeyen fonksiyon gaspı ile karar veriyorsa bu karar TBMM ' ni bağlamaz . Tü ; rkiye ' de Anayasa Mahkemesi yetkisi olmadığı bir alanda karar verebiliyor . Geç ; mişten gü ; nü ; mü ; ze ö ; rnekleri var . 1977 yılında Anayasa Mahkemesi , Anayasanın 137 . maddesini Anayasa ' ya aykırı bularak iptal etmiştir . Bö ; yle bir yetkisi yok . Anayasa Mahkemesi ' ilelebet TBMM kanun yapamaz ' dese buna da mı evet denilecek?

Anayasa ' ya rağmen Anayasa değişikliğini esastan inceliyorsa İsrail devletinin aç ; ık sularda yardım gemilerine mü ; dahalesi kadar gayri meşrudur . Anayasa ve kanunların yetki vermediği bir alanda bir kurum , anayasa da olmayan bir yetkiyi kullanmaya kalkıyorsa buna hukukta fonksiyon gaspı deniyor . Fonksiyon gaspı sonunda verilen kararlar da yok hü ; kmü ; ndedir . TBMM bunları ilelebet uygulamak yerine tavır takınmalıdır . TC Anayasası ' na TBMM sahip ç ; ıkmalıdır .

KENDİNİ İHLAL EDİYOR


Avukat Kezban Hatemi : Osman Can ' ın kimlik ve kişiliğini bü ; tü ; n Tü ; rkiye biliyor . Son yıllarda yetişmiş demokratik tavrını koyan sayılı hukukç ; ulardan . Dediklerine aynen katılıyorum . Et kokarsa tuzlamak lazım tuz kokarsa ne yapacağız? Tü ; rkiye 12 Eylü ; l askeri anayasası ile yö ; netiliyor . Bence Anayasa baştan sona yenilenmelidir . Ama kiminle konsensü ; s yapacaksınız? &ldquo ; Derin devlet&rdquo ; le mi konsensü ; s yapacağız? Biz zaten derin devletten kurtulmak iç ; in ç ; aba harcıyoruz . Anayasa iç ; indeki madde ç ; ok aç ; ık ve net , Anayasa Mahkemesi ancak şekli yö ; nü ; nden bakabilir . Anayasa Mahkemesi kendi kendini ihlal ediyor .

KARAR KAALE ALINMAMALI

DGM eski Savcısı Mete Gö ; ktü ; rk : Anayasa Mahkemesi Anayasa ' da yapılan değişikliklerin Anayasa ' ya uygun olmadığını araştıramaz diye Anayasa ' nın 143 . maddesi var . Sadece usul değişikliği bakımından bakar . Bu bakımdan Can ' ın demek istediği de hukukidir . Yetkisi olmayan bir konuda Anayasa Mahkemesi karar verirse bunu yok saymak gerekir şeklinde bir gö ; rü ; ş bildirmiş . Nasıl Anayasa Mahkemesi bir yasayı iptal ettiğinde TBMM , Hü ; kü ; met buna uymak zorunda . Peki Anayasa Mahkemesi Anayasa ' yı ihlal ederse ne olacak? Bu takdirde herhalde bunu kaale almamak gerekiyor .

Kaynak : Bugü ; n