Dr. Suat Alkan'dan Bediüzzaman konferansı

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Risale-i Nur üzerine akademik çalışmaları olan Dr. Suat Alkan "Bediüzzaman'da Modern Sanat Düşüncesi" konulu konferans

  Mardin Artuklu Üniversitesi ' nde Risale-i Nur üzerine akademik çalışmaları olan Dr . Suat Alkan " Bediüzzaman ' da Modern Sanat Düşüncesi " konulu konferans verdi .

Vali Mehmet Kılıçlar Salonu ' nda düzenlenen konferansa Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Serdar Bedii Omay , Rektörü Yardımcısı Prof . Dr . Gürbüz Aksoy , Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç . Dr . İbrahim Özcoşar , Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın , Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz , AK Parti İl Başkanı Lokman Sinanoğlu , üniversitedeki öğretim görevlileri ve vatandaşlar katıldı .

Alkan , Risale-i Nur üzerine Türkiye ' de ve yurtdışında yaptığı akademik araştırmalar hakkında bilgiler verdi .

Konuşmasının başında Mardin Artuklu Üniversitesi ' nin kendisine Fen Bilimleri yerine Sosyal Bilimler üzerine bir misyon biçmesini takdirle karşıladığını belirterek Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde bile artık modern fen yerine sosyolojiye rağbet edildiğini söyledi . Bediuzzaman Said Nursi ' nin sanata verdiği önemi örneklerle anlatan Dr . Alkan , Risale ' deki edebiyat ve sanat kavram ve kuramlarından da örneklerle verdi . Dr . Alkan , konuşmasında Modern bilimin ortaya çıkması ile beraber kâinatın çok ince hesaplarla algılandığı bir dönemde klasisizmden modernizime geçişin sınırında Allah konusunun ortaya çıktığını dikkat çekti .

Batı felsefesinin , Marks , Frued , Darwin gibilerin düşüncelerinin , liberalizm , kapitalizm değerlerinin artık iflas ettiğine dair birçok örnekler sunan Dr . Alkan , " Kur ' anın mesajının zamanımıza izdüşümü Risale-i Nur olduğu , düşünce sistematiği olarak Kur ' anın metodu Risale-i Nur ' da tecelli etmiştir . Bediüzzaman batının bütün düşünce yapılarına ve onların temelsizliklerine vakıf olarak Kur ' an ilmiyle hepsini çürütmüştür . Modernleşmenin adresi olarak görülen batı felsefesinin hikmet yönünü , faydalı metotları , terminolojisine de vakıf olarak Kur ' anın mesajını bir arada değerlendirme konusu hiçbir âlime nasip olmamıştır . " dedi .

Küreselleşen dünyada batı ve doğu kavramlarının artık ehemmiyetini kaybettiğini anlatan Dr . Suad Alkan konuşmasını şöyle sürdürdü : " Bediüzaman Said Nursi ' nin kitabında , eğer bir kelamın bir sözün , tabiattan çıkmış bir sözün üslubuna nazar edersin , inceden inceye o üsluba bakarsan , içinde işleyen sanatkârı o üslubun içinde göreceksin şeklinde ifade etmiştir . Demek ki psikologlarda olduğu gibi insan konuştuğu zaman onun kim olduğunu anlamak mümkündür . Daha ileri boyutlarda bir insanın yüzüne baktığınız zaman iç dünyasını okumak tecrübeli ve kamil insanlarca mümkündür . Modern düşüncenin en önemli özelliği teknik ve endüstri medeniyetini doğuran mekanik bir dünya görüşünün algılanmış olmasıdır . Eğer bir kimse teknik ve endüstri medeniyetini , doğurduğu mekanik düşünceyi kendisinde kavramalaştıramadığı zaman modern düşünce noktasına ulaşamamış demektir . Çünkü modern düşünce , modern bilimin , modern sanatın doğuşu ile beraber , hem bilimin hem sanatın insanlara iletmek istediği yeni görüştür . Artık klasik eski düşünceden ayrılan bu yeni düşünce insanın bir disiplin içine girmesi demektir . "