Uzun Yaşamın Sırrı; Turşu Ve Kar Helvası

Uzun Yaşam'ın merkezi olarak kabul gören Nazilli'de doğal turşu ve kar helvasının da uzun yaşama katkı sağladığı iddia ediliyor.

  Geçtiğimiz günlerde Uzun Yaşam ' ın gereği spor yapmaktır diyen ve tüm Nazilli halkını spor yapmaya çağıran Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ' ın ardından , Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız ' da Nazilli ile ün yapan Kar Helvası ve Turşu ' ya da Uzun Yaşam sloganının konulmasını istedi .
Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız , Nazilli ' de yaz aylarının gelmesi ile satışa çıkan ve bölgenin en çok satan yaz ürünü olan Kar Helvası ' nı satan esnaflara bu ürünün ismini artık ' Uzun Yaşamın Kar Helvası ' olarak değiştirip bu şekilde satışa sunulmasını istedi . Ayrıca Kaymakam Yıldız , bir davet sonrası karşılaştığı 31 yaşındaki turşucu Deniz Demir ile sohbet ederek Turşusuna , Uzun Yaşam turşusu ismini vermesini istedi .
20 yıldır turşuculuk yaptığını ifade eden Deniz Demir , " Baba mesleği olan Turşuculuk mesleğini 20 yıldır Nazilli ' de yapıyorum . Babadan kalma bu meslekte Turşumuzun yerel ürünlerden olmasından dolayı çok sevildiğini biliyoruz . Her ne kadar turşu deyince Bursa , şalgam deyince Adana geliyorsa da Nazillimizde yapılan Turşular ve Şalgamlar bu yörelerden gelen Üniversite öğrencileri tarafından daha çok beğeniliyor . Bu çocuklar biz bu işin memleketinden geliyoruz ama bu turşu ve şalgamlar daha güzel diyen müşterilerimiz oldu . Sayın Kaymakamımız Caner Yıldız ' da sanırım bu nedenle Nazilli ' nin turşusuna da bir isim vermek istiyor . En kısa sürede turşumun ismini değiştireceğim ve ' Uzun Yaşamın Turşusu ' olarak satış yapacağım " dedi .
Uzun Yaşam sloganının ve Nazilli ' nin çok önemli olduğuna değinen Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız da ; " Nazilli bilimsel çalışmalar doğrultusunda Uzun Yaşam ' ın Merkezi olacak . Türkiye ' nin en uzun ömürlü insanları burada olduğu kanıtlandı ve çalışmalar devam ediyor . Nazilli ' de yaz aylarında satılan ve pek çok kişinin Kar Helvası yemek için uzun sıralar beklediğini görüyoruz . Ayrıca yöremize özgü bir olay olmasından dolayı bu Kar Helvasının ismini Uzun Yaşam Kar Helvası yapmak istiyoruz . Ayrıca Nazilli ' de yapılan Turşularda çok ilgi görüyor . Bu turşularında ismini Uzun Yaşamın Turşusu diye markalaştırmayı düşünüyoruz . Nazilli ' nin kendi yetiştirdiği ve ürettiği ürünlere Uzun Yaşam sloganını vererek Türkiye pazarına çıkmayı düşünüyoruz . Nazilli ekonomisinin ve Nazilli isminin canlanması için bu tarz çalışmalar yaparak hem Uzun Yaşam isminin unutulmaması hem de Nazilli ' nin unutulmaması için çalışmalar yapacağız " diye konuştu .
Nazilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı A . Gültekin Kılınç , bölgemizin en önemli yaz ürünü olan ve Nazilliyi temsil eden kar helvası için patent başvurusu yaptıklarını belirtti . Önümüzdeki günlerde patentini alarak Nazilli Kar Helvası ' nın Nazilli ' ye özgü olduğu ifade etti .