ŞİÖ zirvesi sona erdi

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi sona erdi. Zirveye; Afganistan, Çin, Rusya, Ta

  Özbekistan ' ın başkenti Taşkent ' te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü ( ŞİÖ ) Devlet Başkanları Zirvesi sona erdi . Zirveye ; Afganistan , Çin , Rusya , Tacikistan , Moğolistan , Kazakistan , Pakistan ve Rusya ve Türkmenistan liderler seviyesinde katıldı . Hindistan , İran ve Kırgızistan ise dışişleri bakamları düzeyinde temsil edildi .

Rusya , Kırgızistan , Çin , Kazakistan , Özbekistan ve Tacikistan ' ın üye olduğu ŞİÖ ' ne İran , Hindistan , Moğolistan ve Pakistan gözlemci ülkeler olarak iştirak ederken , Türkmenistan ve Afganistan ise misafir devlet olarak temsil katıldı .

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov , Afganistan ' da devam istikrarsızla dikkat çekti .

Bu arada Birleşmiş Milletler ( BM ) Genel Sekreter Ban Ki Moon zirveye bir kutlama mesajı gönderi .

Zirvede konuşma yapan liderler , Afganistan ' daki istikaların bir an önce sağlanması konusunda birleşti . Liderler bölgede arzulanan istikrarın sağlanılmasını yolunu Afganistan ' da geçtiğine dikkat çektiler . Kerimov , 30 yıldan buyanda süre gelen Afgan sorunun silah ve kaba kuvvet yoluyla çözülemeyeceğini bir kez daha yineledi . Kerimov mevcut pratiğin bunu gösterdiğine dikkat çekerek , bu seçeneğin tercih edilmesi durumunda bölgede daha uzun yıllar istikrarsızlığın süreceğini aktardı .

Öte yandan ŞİÖ dönem başkanlığı görevi Özbekistan ' dan Kazakistan ' a geçti . Bundan sonraki ŞİÖ zirvesi Kazakistan ' ın başkenti Astana ' da yapılacak . Yerli ve yabancı basının büyük ilgi gösterdiği zirve , liderlerin ortak bildiriyi imzalamalarıyla son buldu .

Bu arada liderler üye ülke hükümetleri arasındaki suçlarla mücadele ve tarımda işbirliği konularına ilişkin anlaşmalara da imza attı .