PTT, elektronik postayı basıp adrese teslim edecek

Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü, basım ve dağıtımdan kaynaklanan gecikmeleri ortadan kaldıracak yeni 'Hybrid Mail' (Karma Posta) hizmetini başlattı.



Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü, basım ve dağıtımdan kaynaklanan gecikmeleri ortadan kaldıracak yeni 'Hybrid Mail' (Karma Posta) hizmetini başlattı.

Sistem entegratörlüğünü Datateknik'in gerçekleştirdiği proje kapsamında kurulan baskı merkezleri Türkiye'nin 5 ilinde aynı anda faaliyete geçti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2004'te değişim dönüşüm projesini başlattıkları PTT'nin, bugün en son teknoloji kullanarak hizmet veren şirket haline geldiğini ifade etti.
PTT'nin tanıttığı 'Hybrid Mail', dünyada pek çok ülkede sunulan, şirketlerin elektronik ortamda ilettiği postanın, posta idaresi tarafından bölgesel olarak basılıp dağıtımının yapılması yanı sıra postaların kişiselleştirilmesini de ihtiva ediyor. 'Hybrid Mail'in tanıtım toplantısında konuşan Binali Yıldırım, haksız rekabet şartlarına rağmen PTT'nin 160 çeşit iş yaptığını, 4 bin hizmet noktasıyla bankaların bile gitmediği noktalarda hizmet sunduğunu ifade etti. Yıldırım, "PTT, vatandaşın kaynağını öğüten kamu kuruluşundan, onların değerine değer katan, kamuya katkı sağlayan bir şirket haline gelmiş durumda." sözlerine yer verdi.
PTT, elektronik ortamda verilen fatura ve benzeri gönderilerin şirket tarafından en yakın yerde basılarak dağıtımına imkân veren sistem için Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve Erzurum'da elektronik ortamdaki gönderi basımına yönelik son teknoloji ürünü cihazlarla donatılmış merkezler kurmuş. PTT Genel Müdürü Osman Tural da, bu merkezlerle kendilerine yakın illere iletilecek gönderilerin basımını yaparak, dağıtım süresini de kısaltacaklarını, 1 saatte 53 bin gönderinin tam renkli veya siyah beyaz baskı teknolojisine sahip cihazlar ile basılacağının bilgisini verdi. Ayrıca PTT tarihinin 'yatırım bedeli en yüksek projesi' olarak bilinen ve 66,5 milyon Euro'ya mal olan 'Hybrid Mail' sisteminin ilk müşterisi Türk Telekom oldu. Şirket ile anlaşma imzalayan PTT, firmanın tüm posta gönderilerini 11 ayda 11 milyon adet olarak 5 yıl boyunca bu sistemle sahiplerine ulaştıracak.
PTT'den BTK'ya iki yeni üye
Bu arada PTT'nin şirketleşmesi ve posta sektöründe serbestleşmeyi sağlayan yasa tasarılarında sürpriz değişiklikler yapıldı. Posta Hizmetleri Kanun Tasarısı ve Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ'nin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun Tasarısı Başbakanlık'ta değiştirildi. Serbestleşmeyle birlikte posta sektörünü denetlemek ve düzenlemek için yeni bir kurulun oluşturulması yerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) düzenleme ve denetim yapmasına karar verildi. Yeni düzenleme ile halen 7 üyeden oluşan BTK'nın üye sayısı 9'a çıkarılacak. Yeni gelecek 2 üye posta sektöründen olacak. 2 üyeden birini PTT, diğerini ise sektör temsilcisi olarak serbest piyasadan alacak. Yeni düzenlemenin yasalaşması halinde BTK içinde posta dairesi oluşturulacak ve yeni kadro verilecek.

Zaman