FIFA Dünya Kupası 2010 başlıyor

2010 FIFA Dünya Kupası bugün Güney Afrika'da başlıyor. 11 Temmuz'a kadar sürecek turnuvada futbolseverler, birbirinden heyecanlı 64 maçı izleme şansına sahip olacaklar. Şampiyonanın açılış maçında Güney Afrika ile Meksika saat 17.00'de karşı karşıya gelmesi ile başlıyor.

  2010 FIFA Dü ; nya Kupası bugü ; n Gü ; ney Afrika ' da başlıyor . 11 Temmuz ' a kadar sü ; recek turnuvada futbolseverler , birbirinden heyecanlı 64 maç ; ı izleme şansına sahip olacaklar . Şampiyonanın aç ; ılış maç ; ında Gü ; ney Afrika ile Meksika saat 17 . 00 ' de karşı karşıya gelmesi ile başlıyor .

Futbolseverlerin sabırsızlıkla bekledikleri an geldi ç ; attı . Gü ; ney Afrika ' nın ev sahipliğinde gerç ; ekleştirilecek olan 2010 Dü ; nya Kupası , bugü ; n A Grubu ' ndaki Gü ; ney Afrika-Meksika aç ; ılış maç ; ıyla start alacak . Cape Town ' daki Green Point Stadı ' ndaki karşılaşma saat 17 . 00 ' de başlayacak . Bu yıl 19 ' uncu kez dü ; zenlenecek olan turnuva 11 Temmuz ' daki final karşılaşmasıyla sona erecek . 4 ' erli 8 gruptaki 32 takımın kıyasıya mü ; cadelesine sahne olacak şampiyona , tarihinde ilk kez Afrika kıtasında dü ; zenlenecek .
Adaylık oylamasında 14 oy olarak , Fas ( 10 oy ) ve Mısır ' ı ( 0 oy ) geride bırakmayı başaran Gü ; ney Afrika , 9 kentteki 10 statla 2010 Dü ; nya Kupası ' nı organize edecek .
Şampiyonada Avrupa kıtası 13 temsilci ile en fazla takımı bulunan kıta olurken , Afrika 6 , Gü ; ney Amerika 5 , Asya 4 , Kuzey Amerika 3 ve Okyanusya 1 takımla , 2010 Dü ; nya Kupası ' nda mü ; cadele edecek .

Maç ; lar TRT ' de
Gruplarda maç ; lar tek devreli lig usulü ; şeklinde oynanacak . Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar , 2 . tura yü ; kselecek . Bu turla birlikte karşılaşmalar tek maç ; ü ; zerinden oynanacak ve 120 dakika sü ; resince eşitliğin bozulmaması halinde galip gelen takımı , penaltı atışları belirleyecek . 2010 Dü ; nya Kupası ' nda oynanacak 64 maç ; ın tamamı TRT-1 veya TRT-3 ekranlarından canlı yayınlarla futbolseverlerle buluşacak .

İhya olacaklar
2010 Dü ; nya Kupası ' nda takımlara dağıtılacak ö ; dü ; l miktarı 420 milyon dolar olurken , bir ö ; nceki Dü ; nya Kupası olan Almanya 2006 ' ya gö ; re artış oranının yü ; zde 60 olduğu belirtildi . Turnuvaya katılan 32 takıma da hazırlık masrafları iç ; in 1 milyon dolar ö ; denirken , gruptan ç ; ıkmayı başaramayan ekiplere 8 milyon dolar verilecek . 2 . tura yü ; kselen takımlar 9 , ç ; eyrek finale kalanlar 18 , yarı finalistler 20 milyon dolar kazanırken , şampiyonluğa ulaşacak ekibe 30 , diğer finaliste ise 24 milyon dolar verilecek .
Ayrıca , futbol kulü ; pleriyle 2007 ' de yapılan anlaşmaya gö ; re FIFA , Dü ; nya Kupası ' na gö ; nderilen her oyuncu iç ; in de kadroda yer aldığı gü ; n başına 1600 dolar ö ; deyecek . Bu tazminatların toplamı da 40 milyon doları bulacak .

FIFA Dünya Kupası 2010 başlıyor

Bizimkiler kupada
32 ü ; lkenin milli takımlarında mü ; cadele edecek toplam 736 futbolcunun kariyerlerini sü ; rdü ; rdü ; kleri liglere bakıldığında İngiltere Premier Lig , 117 futbolcuyla listede ilk sırayı alırken , Almanya Bundesliga 84 , İtalya Serie A 80 , İspanya La Liga 59 ve Fransa Ligue 1 44 oyuncuyla ilk 5 ' teki diğer ligleri oluşturuyor . Turkcell Sü ; per Lig de 13 futbolcuyla Gü ; ney Afrika ' da temsil edecek .

GALATASARAY : Harry Kewell , Lucas Neill ( Avustralya ) , Giovani Dos Santos ( Meksika ) , Elano ( Brezilya ) , Abdulkader Keita ( Fildişi Sahili ) , FENERBAHÇ ; E : Diego Lugano ( Uruguay ) ,
BEŞİKTAŞ : Filip Holosko ( Slovakya ) ve Rodrigo Tello ( Şili )
ANTALYASPOR : Mile Jedinak ( Avustralya )
KAYSERİSPOR : ?Hamidou Souleymanou ( Kamerun )
ANKARAGÜ ; CÜ ; : Njitap Geremi ( Kamerun ) , Marek Sapara , Robert Vittek ( Slovakya ) .

Shakira coşkusu
2010 Dü ; nya Kupası ' nın heyecanı dü ; n gece Soweto ' daki 40 bin kişilik Orlando Stadı ' nda yapılan muhteşem konserle başladı . Pop mü ; ziğin en ö ; nemli sanatç ; ılarından olan ve Dü ; nya Kupası ' nın resmi şarkısı &ldquo ; Waka Waka&rdquo ; yı da seslendiren Shakira , gecede en yoğun ilgi gö ; sterilen isim oldu . Biletleri gü ; nler ö ; ncesinden tü ; kenen ve fiyatların 200 dolara kadar ç ; ıktığı belirtilen konserde Shakira ' nın yanı sıra Black Eyed Peas , Alicia Keys ve John Legend gibi dü ; nyaca ü ; nlü ; grup ve şarkıcılar ile birlikte Gü ; ney Afrikalı sanatç ; ılar da sahne aldı .

En ç ; ok Brezilya
Soccer City Stadı ' nda 11 Temmuz ' daki final maç ; ıyla sahibini bulacak Dü ; nya Kupası , 36 yıl ö ; nce İtalyan heykeltıraş Silvio Gazzaniga tarafından Milano ' da yapıldı . 6 kilo 175 gram ağırlığında , 36 , 8 santimetre boyunda olan kupa , 18 ayar altın . Kupanın altında bugü ; ne kadar şampiyon olan Uruguay , İtalya , Almanya , Brezilya , İngiltere , Arjantin ve Fransa ' nın isimleri yazıyor . 5 kez mutlu sona ulaşan Brezilya listede ilk sırada yer alıyor . Finalden sonra şampiyon takıma verilen kupa , birkaç ; hatıra fotoğrafı ç ; ektirildikten sonra FIFA gö ; revlileri tarafından bir kopyasıyla değiştiriliyor .

Aç ; ık ara Capello
Futbolcular kadar teknik direktö ; rlerin de mü ; cadelesine sahne olacak 2010 Dü ; nya Kupası ' nın en ç ; ok kazanan teknik adamı İngiltere Milli Takımı ' nı ç ; alıştıran Fabio Capello olacak . Primlerin dahil olmadığı yıllık ü ; creti 8 . 8 milyon euro olan 63 yaşındaki İtalyan teknik adamı , 3 . 3 milyon euro ile İtalya Milli Takımı Teknik Direktö ; rü ; Marcello Lippi takip ediyor . Listenin ü ; ç ; ü ; ncü ; sırasında ise 2 . 5 milyon euro ile Almanya Milli Takımı ' nı ç ; alıştıran Joachim Lö ; w bulunuyor .

Yunanlılar soyuldu
Ciddi gü ; venlik sorunlarının yaşandığı ev sahibi Gü ; ney Afrika ' da , dü ; n Yunanistan Milli Takımı ' ndan ü ; ç ; futbolcunun soyulduğu bildirildi . İsimleri aç ; ıklanmayan oyuncuların Umhlanga ' daki Beverly Hills Otel ' deki odalarından yaklaşık bin 600 euronun alındığı bildirilirken , milli takım sö ; zcü ; sü ; Michael Tsapidis olayı doğruladı . Bu arada bir rö ; portajdan dö ; nen dö ; rt Ç ; inli gazetecinin de arabadayken soyuldukları belirtildi .

FIFA ' dan rekor gelir
Dü ; nya Kupası ' nın organizatö ; rü ; FIFA , 2009 yılını bü ; yü ; k kâ ; rla kapattı . Kurum , tü ; m dü ; nyada yaşanan ekonomik krize rağmen tarihinde ilk kez gelirini 1 milyar dolar sınırının ü ; zerine ç ; ıkarmayı başardı . Johannesburg ' da yapılan 60 . Olağan Kongre ' de yapılan aç ; ıklamada , FIFA ' nın 2009 yılını 1 . 1 milyar dolar gelir ve 863 milyon dolar giderle kapattığı bildirildi . Bu arada , FIFA Başkanı Blatter , 2011 ' deki seç ; imlerde 4 . gö ; rev dö ; nemi iç ; in aday olacağını aç ; ıkladı .

Hakemler kü ; fü ; r ö ; ğreniyor!C Grubu ' nda İngiltere ile ABD ' nin yarın saat 21 . 30 ' da yapacakları maç ; ın hakemlerinin İngilizce kü ; fü ; r ö ; ğrendikleri ortaya ç ; ıktı . Karşılaşmada dü ; dü ; k ç ; alacak Brezilyalı Carlos Simon ile yardımcıları Roberto Braatz ve Altemir Hausmann ' ın , futbolculardan duyabilecekleri İngilizce kü ; fü ; rleri ö ; ğrendikleri belirtildi . Yaklaşık 20 kü ; fü ; r ö ; ğrendiklerini sö ; yleyen Hausmann , &ldquo ; Futbolcuların ne gibi sö ; zcü ; kler kullandıklarını ö ; ğrenmek zorundayız . Bü ; tü ; n futbolcular kü ; freder , biz de birkaç ; ını duyacağımızı biliyoruz&rdquo ; dedi .

Zengin ve Yoksul
Kupada mü ; cadele edecek 32 takımın kafileleri farklı bü ; tç ; elerde konaklamaları tercih ederken , en pahalı konaklamayı Fransa Milli Takımı yapacak . Knysna ' daki beş yıldızlı Pezula Resort ' un ç ; ift kişilik odalarının geceliğinin 589 euro olduğu bildirildi . 395 euro ile Japonya ikinci sırayı alırken , Kamerun ve Almanya 319 euro ile ü ; ç ; ü ; ncü ; lü ; ğü ; paylaştılar . Durban kentinin banliyö ; sü ; nde bulunan otelin geceliği 319 euro . Sırbistan 115 euro ve Galatasaraylı Abdulkader Keita ' nın bulunduğu Fildişi Sahili 112 euroyla daha mü ; tevazı bü ; tç ; elerle konaklayan takımlar arasında yer alıyor .

Maskot Zakumi
Dü ; nya Kupası ' nın resmi maskotu olan Zakumi , maceraperest bir Afrika leoparı . Futbol sahasında kamufle olmak amacıyla saç ; larını yeşile boyayan Zakumi , neşesi , maceraperestliği ve aç ; ıkgö ; zlü ; lü ; ğü ; ile dikkati ç ; ekiyor . Bu sevimli maskotun adı , Gü ; ney Afrika ' nın uluslararası plaka işareti olan &ldquo ; ZA&rdquo ; ile 2010 yılına atıfta bulunmak amacıyla , birç ; ok yerli dilinde &ldquo ; 10&rdquo ; anlamına gelen &ldquo ; KUMİ&rdquo ; ifadelerinin yan yana getirilmesiyle oluştu .

En değerli 10 takım
1 İspanya 650 . 0
2 İngiltere 503 . 5
3 Fransa 389 . 5
4 Brezilya 353 . 1
5 Arjantin 347 . 3
6 İtalya 341 . 5
7 Almanya 292 . 0
8 Portekiz 287 . 4
9 Hollanda 259 . 5
10 Fildişi 196 . 0

En değerli 10 oyuncu
1 Lionel Messi ( 22 ) Arjantin 80
2 Cristiano Ronaldo ( 25 ) Portekiz 75
3 Xavi Hernandez ( 30 ) İspanya 65
4 Andres Iniesta ( 26 ) İspanya 60
5 Cesc Fabregas ( 23 ) İspanya 55
6 Wayne Rooney ( 24 ) İngiltere 53
7 Stevan Gerrard ( 29 ) İngiltere 50
8 Kaka ( 28 ) Brezilya 50
9 Franck Ribery ( 27 ) Fransa 50
10 Fernando Torres ( 26 ) İspanya 50
( Rakamlar Milyon Euro ' dur )

Milliyet