Dünya başlama düdüğüne hazır

Tüm dünyanın heyecanla beklediği FIFA Dünya Kupası başlıyor. Açılış maçında evsahibi Güney Afrika ile Meksika karşı karşıya gelecek.

Tüm dünyanın heyecanla beklediği FIFA Dünya Kupası başlıyor. Açılış maçında evsahibi Güney Afrika ile Meksika karşı karşıya gelecek. Olimpiyatlar'dan sonra dünyanın en büyük spor organizasyonu olarak kabul edilen FIFA Dünya Kupası'nın 19'uncusuna Güney Afrika evsahipliği yapacak.

Afrika kıtasında düzenlenen ilk Dünya Kupası'nın açılış maçında Güney Afrika ile Meksika, Johannesburg'daki 94 bin kişi kapasiteli Soccer City Stadı'nda TSİ 17:00'da karşı karşıya gelecek.

Güney Afrika'nın eski lideri Nelson Mandela'nın açılış törenine katılacağı açıklanmıştı ancak acı bir gelişme yüzünden bu konuda belirsizlik var.

91 yaşındaki Mandela'nın 13 yaşındaki torununun çocuğu Zenani Mandela, dün gece Johannesburg'daki Dünya Kupası açılış konserinden dönerken geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.



Final 11 Temmuz'da

Türkiye'nin olmadığı Dünya Kupası'nda 32 ülkenin milli takımı mücadele edecek.

Toplam 64 maçın oynanacağı kupada final 11 Temmuz'da Soccer City'de yapılacak ve futbolda dünyanın en büyüğü belli olacak.

Afrika'nın en büyük stadı Soccer City ve yine Johannesburg'daki Ellis Park ile birlikte turnuvada maçlara evsahipliği yapacak diğer merkezler Cape Town, Pretoria, Polokwane, Rustenburg, Bloemfontein, Port Elizabeth, Durban ve Nelspruit.

Güvenlik sorunu

Turnuva öncesi en büyük sorun olarak görülen güvenlik konusunda tatsız gelişmeler yaşanıyor ama FIFA başkanı Sepp Blatter, Güney Afrika'nın hakkıyla organize edeceğine emin.

Blatter, "herkes gibi ben de Afrika kıtasındaki ilk Dünya Kupası'nın çok özel olmasını arzuluyorum ve bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Hepsinden önemlisi, Afrika böylesine büyük bir organizasyonun altından kalkacağını gösterecek" dedi.

Geçtiğimiz hafta Nijerya ile Kuzey Kore arasında Johannesburg yakınlarındaki Makhulong Stadı'nda oynanan hazırlık maçı öncesinde meydana gelen izdihamda 16 kişi yaralandı.

Son birkaç günde ise Çinli, İspanyol ve Portekizli gazeteciler, iki ayrı olayda silahlı soyguna uğradı.  

Brezilya, İspanya favori ama...

Beş kez dünya şampiyonu Brezilya ve son Avrupa şampiyonu İspanya turnuvanın en büyük favorileri olarak gösteriliyor.

Wayne Rooney'li İngiltere, Lionel Messi'li Arjantin ve kupa tarihinin en başarılı takımlarından Almanya da iddialı ekipler. Dört dünya şampiyonluğundan sonuncusunu 2006'da elde eden İtalya ise yaşlı kadrosu yüzünden bu ekiplerin ardından sayılıyor.

İngiltere'den Rio Ferdinand ve David Beckham, Almanya'nın kaptanı Michael Ballack, Gana'nın orta saha oyuncusu Michael Essien, turnuvaya sakatlıkları yüzünden katılamayacak yıldızlardan sadece birkaçı.

Samuel Eto'o ile birlikte Afrika futbolunun sembol ismi olan Didier Drogba, kolundaki kırığa rağmen Fildişi'nin maçlarında forma giymeyi umuyor.




CNN Türk