Ayvalık'ta Anlamlı Tören

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Dünya Çevre Günü törenle kutlandı

  Balıkesir ' in Ayvalık ilçesinde Dünya Çevre Günü törenle kutlandı . İl Çevre ve Orman Müdürü Emine Tamer ' in de katıldığı törene , öğrencilerin topladıkları pet şişe ve çöplerden yapmış oldukları tasarımlardan oluşan sergi damgasını vurdu .
Önceki gün saat 11 . 00 ' de Cumhuriyet Meydanı ' nda bulunan Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın okunmasıyla başlayan törenlere , Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant , Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen , Balıkesir Çevre ve Orman Müdürü Emine Tamer , İlçe Turizm Müdürü Mustafa Tekin , Ayvalık Kent Konseyi ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Nuray Özer , Belediye Meclisi üyeleri , öğrenciler , öğretmenler ve vatandaşlar katıldı .
Törene ilk konuşmayı Ayvalık Kent Konseyi ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Nuray Özer yaptı . Çevresel felaketler nedeniyle hızla azalan dünyadaki su rezervleri nedeniyle yakın gelecekte ülkeler arasında yaşamsal kaynak olan su nedeniyle savaşlar çıkacağını belirten Özer , " Su , insanoğlunun hayat kaynağıdır . Deniz , hava kirliliği , tarım alanında kullanılan ilaçlar gibi birçok etken insan sağlığını tehdit ederken , sanayileşme nedeniyle de topraklarımız da kirlenerek insan hayatının geleceğini tehdit eden çevresel felaketlere doğru sürükleniyoruz . Gelecekte yaşanması kaçınılmaz bu durumun önüne geçebilmek için sürdürülebilir çevre politikaları ile çevreye zarar vermeyen enerji kaynakları ve teknolojileri bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir " dedi .
Balıkesir İl Çevre Müdürü Emine Tamer yaptığı konuşmasında , çevre duyarlılığının son yıllarda ülke genelinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları tarafından da arttığını kaydederek , " Ayvalık ' ta çevre bilincinin gelişmiş olmasını takdirle karşılıyoruz . Avrupa Birliği ' nin çevresel konularda harcanmak üzere ayırdığı fonlardan yararlanabilmek için tüm sivil tolum kuruluşları ile resmi kurumları proje üretmeye davet ediyorum " diye konuştu .

ÇEVRE SORUNU İNSANLIK SORUNUDUR
Toplumsal hafızalarda çok belirgin olmayan çevre bilincinin geleceği olumsuz yönde etkilemeye aday olduğunu kaydeden Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ' de , yaptığı konuşmada , " Küreselleşme denilen olgu dünyanın herhangi bir yerindeki olumsuzluğu ilgisiz gibi görünen ülkelerinde gündemine taşımaktadır . Bu açıdan baktığımızda çevre sorunu bir dünya ve dolayısıyla insanlık sorunudur " dedi .
Geleceğin çocuklara emanet edileceğini kaydeden Türközen , " Çocuklarımıza bu emaneti gerçekten temiz bir şekilde devretmek istiyorsak , onlara geleceklerini temiz bir dünyada sürdürmelerini temin etmek zorundayız . Yılın sadece belli günlerinde değil , hayatın her alanında ve gününde temiz bir çevre bilinciyle birlikte , temiz bir vicdan ve duyarlılığı birbirinden ayırmadan daha mutlu olabileceklerini öğretmeliyiz " şeklinde konuştu .
Bir yıl önce aynı günde Belediye Başkanı Türközen ile birlikte ilçedeki daire amirlerinin de katıldığı geniş kapsamlı bir çevre temizliği yaptıklarını anımsatan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant , " Biz büyüklerin pisliklerini geleceğimiz olan çocuklarımıza temizletmeyeceğim " diye konuşması takdirle karşılandı . Nalbant , " Çocuklarımıza yeterli eğitim verilirse çevreyi kirletmeyecekleri gibi , mevcut kirliliği de ortadan kaldıracaklarını düşünüyorum . Bir Kızılderili atasözünde , ' Son ırmak kuruduğunda , son ağaç yok olduğunda insanoğlu paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacaktır " diye konuştu .
Ayvalık Cumhuriyet Meydanında yapılan Çevre Günü dolayısıyla yapılan törenlerde konuşmacılar , bir süre önce hayatını kaybeden ve ilçedeki çevre koruma konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan merhum Gazeteci-Yazar Ceynur Karagözoğlu ' nu da unutmayarak , onun yaşamı süresince çevre konusunda yaptığı çalışmaları anımsatmaları da duygusal anların yaşanmasına neden olduğu gözlendi .

ÇEVRE TASARIMCISI ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ DAĞITILDI
Törenlerde katı atıkların yenilenebilir hale dönüştürülmesi ile ilgili proje üreten öğrencilere ödülleri dağıtıldı . Çevre Tasarımı konusunda Mecit Ataklı İlköğretim Okulu Öğrencisi Ahmet Türkyılmaz ve Buket Çayırlı ' nın birinciliğe hak kazanan projeleri ile 15 Eylül İlköğretim Okulundan Simay Şeker ' in projesine , yine aynı okuldan Hüseyin Toplu ve Mihriban Mert , Nuri Zarplı İlköğretim Okulundan Ece Çiğre ve Abdülvahit İlköğretim Okulundan Belgin Ay ' a ödülleri törene katılan protokol üyeleri tarafından verildi .
Projelerin sunulduğu serginin gezilmesinin ardından düzenlenen tekne turu ile etkinlikler sona erdi .