2010 Dünya Kupası bugün başlıyor

Güney Afrika'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan 2010 Dünya Kupası bugün başlıyacak. Futbol severler 1 ay boyunca ekranlara kilitlenecek.

  KITA=ŞAMPİYON
Tü ; m dü ; nyanın merakla beklediği 2010 Dü ; nya Kupası bugü ; n oynanacak iki maç ; la başlıyor . Gü ; ney Afrika ' da dü ; zenlenecek ve tarihin 19 . kupası olacak dev organizasyon 11 Temmuz ' daki final maç ; ıyla son bulacak . Bu turnuva ayrıca ilk kez Afrika kıtasında gerç ; ekleştirilecek ' Dü ; nya Kupası ' olması aç ; ısından da bü ; yü ; k ö ; nem taşıyor . Bu arada kupa hangi kıtada dü ; zenlenirse , şampiyon o kıtadan ç ; ıkıyor .

MAÇ ; LAR TRT ' DE
Turnuvanın aç ; ılış maç ; ında A Grubu ' nda yer alan ev sahibi Gü ; ney Afrika ile Meksika Johannesburg ' daki 88 bin 460 kişi kapasiteli Soccer City Stadı ' nda saat 17 . 00 ' de karşılaşacak . Bu grubun bir diğer karşılaşmasında Uruguay ile Fransa , Cape Town ' daki 66 bin kişi kapasiteli Green Point Stadı ' nda saat 21 . 30 ' da mü ; cadele edecek . Her iki karşılaşma da TRT 1 ' den naklen ekranlara gelecek .

KESENİN AĞZINI AÇ ; TI
Gü ; ney Afrika hü ; kü ; meti , organizasyon iç ; in 1 . 2 milyar dolar ( stadyum inşaatları ) ve 962 milyon dolar ( altyapı yatırımları ) tahsis etti . Ek bü ; tç ; elerle toplam yatırım yaklaşık 2 . 5 milyar dolara kadar yü ; kseldi .

5 Ü ; LKE KAZANDI
Şampiyon takıma verilen kupa , hatıra fotoğrafı ç ; ektirildikten sonra FIFA gö ; revlileri tarafından bir kopyasıyla değiştiriliyor . Kupayı şimdiye kadar beş ü ; lke kazanabildi . 156 bin euro değerindeki kupanın altında şampiyon takımların isimleri yazıyor .

* * *

1930 yılında Uruguay ' da dü ; zenlenen ilk Dü ; nya Kupası ' nda Fransa , Meksika ' yı 4-1 mağlup ederken Fransız oyuncu Lucien Laurent kupa tarihinin ilk golü ; nü ; attı ve tarihe geç ; ti .

* * *
1938 ' de Fransa ' daki Dü ; nya Kupası ' na Almanya tarafından işgal edilen Avusturya katılmadı .
2 . Dü ; nya Savaşı nedeniyle 1938 ' den , 1950 ' ye kadar Dü ; nya Kupası dü ; zenlenmedi .

* * *
İsviç ; re ' de dü ; zenlenen 1958 Dü ; nya Kupası ' nda İsveç ; ' i finalde 5-2 yenen Brezilya şampiyon oldu . Turnuvada 6 gol kaydeden ' Pele ' ilk kez bu turnuvada futbolseverlerin karşısına ç ; ıktı .

* * *

İngiltere 1966 finallerinden 4 ay ö ; nce Dü ; nya Kupası ç ; alındı . Altın kaplama kupa ç ; alındıktan bir hafta sonra Londra ' nın gü ; neyinde Pickles adlı melez kö ; pek tarafından bulundu .

* * *
Meksika 1986 ' da ç ; eyrek finalde İngiltere ' yi 2-1 mağlup eden Arjantin ' de , Maradona eliyle attığı gol iç ; in ' Tanrı ' nın eli ' yorumunu yaparak tarihe geç ; ti . Kupayı tangocular kazandı .

* * *
ABD 1994 ' te Rusya ' nın Kamerun ' u 6-1 yendiği karşılaşmada Rus futbolcu Oleg Salenko , attığı 5 golle Dü ; nya kupaları tarihinde bir maç ; ta en fazla gol atan oyuncu unvanını kazandı .

* * *
Japonya-Gü ; ney Kore 2002 ' deki kupada Hakan Şü ; kü ; r , Gü ; ney Kore ile oynanılan 3 . ' lü ; k maç ; ının 11 . saniyesinde attığı gol ile Dü ; nya kupaları tarihinin en hızlı golü ; ne imza attı .

haber 7