Türksoy 13. Opera Günleri Başladı

Türk dünyasının opera sanatçıları Mersin'de buluştu

Türk dünyasının opera sanatçıları Mersin'de buluştu. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından bu yıl 13.'sü organize edilen 'Opera Günleri'nde 9 ülkeden toplam 9 solist sanatçı, tanınmış bestecilerin ünlü opera eserlerinden seçkiler sundu.
Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgi görürken, Vali Yardımcısı Kaya Çıtak, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin de katılımcılar arasında yer aldı. Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Tataristan gibi 9 farklı ülkeden toplam 9
solist sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen konserde MDOB Orkestrası'nı ise şef Ali Hoca yönetti. Dünyaca ünlü bestekarların tanınmış opera eserlerini seslendiren sanatçılar, dinleyicilerinden de büyük alkış topladı. Organizasyonda Çınara Şirinova (Azerbaycan), Cupar Gabdullina (Kazakistan), Baktıbek Ibakeyev (Kırgızistan), Funda Uyanık (Türkiye), Laden İnce (KKTC), Artur İslamov (Tataristan), Zinaida Maynasheva (Hakasya), Svetlana Arginbayeva (Başkurdistan) ve Galina Vlad (Gagavuz) sahne aldı.
TÜRKSOY Genel Sekreterliği çatısı altında gerçekleştirilen 'TÜRKSOY 13. Opera Günleri'nin ikinci ayağının ise KKTC'de gerçekleştirileceği bildirildi. Solist sanatçıların MDOB Orkestrası eşliğinde 11-12 Haziran tarihleri arasında Girne Bellapais Manastırı'nda sahne alacağı ifade edilirken, iki gece ve iki ayrı program olarak organize edilen etkinliğe yoğun ilgi gösterilmesi beklendiği vurgulandı.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, etkinliğin her geçen yıl daha da kurumsallaştığını, bununla birlikte büyük bir tecrübe kazandıklarını söyledi. Kaseinov, "Bu etkinlik artık gelenekselleşti. Bu nedenle Mersinliler artık 'Opera Günleri'ni büyük bir ilgiyle bekliyor ve heyecanla etkinliklere katılıyor" dedi.
TÜRKSOY Opera Günleri'nin sadece Mersin ve KKTC ile sınırlı kalmayacağının altını çizen Kaseinov, organizasyonun bundan sonraki süreçte Türkiye'nin farklı kentlerinin yanı sıra Avrupa'da da gerçekleştirilerek, dünyaya açılmasını sağlayacaklarını kaydetti. Kaseinov, Mersin'in Türk operasının temelinin atılıp, Avrupa'ya açılmasında pencere misyonu üstleneceğini vurgulayarak, bu noktada da kentte yapılan organizasyonları önemsediklerini anlattı.
MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Hasan Alptekin de, 'TÜRKSOY Opera Günleri'ne bir dönem ara verildiğini ancak geçtiğimiz yıl yeniden düzenlenmeye başladığını hatırlatarak, kendisinin de bir dönem sanatçı olarak katıldığı etkinliğe bu yıl ev sahipliği yapmanın haklı mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. Organizasyonun gelecek yıl farklı bir boyut kazanarak 'festival' olma yolunda da önemli bir adım atacağını vurgulayan Alptekin, 'Opera Günleri'nin Mersin'in kültürel anlamdaki zenginliğini ortaya koyduğunu,
bununla birlikte Türkçe konuşan ülkeler arasındaki kültürel ve sanatsal etkileşimiede katkı sunduğunu söyledi.