Fethiye'li turizmcilerin hayali

Muğla'nın Fethiye ilçesinde faaliyet gösteren işletmelere bölge turizminin gelişmesi için yapılacaklar soruldu. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası(FTSO)

Muğla'nın Fethiye ilçesinde faaliyet gösteren işletmelere bölge turizminin gelişmesi için yapılacaklar soruldu. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası(FTSO) tarafından yapılan mini ankete katılan turizmcilere göre, Fethiyespor'un Bankasya 1. Ligi'ne çıkması ve Babadağı'nın zirvesine Nuh'un Gemisi'nin yerleştirilmesi ilçede turizmin 12 ay yayılmasına büyük katkı sağlayacak.

FTSO, Ölüdeniz Belediyesi, Hisarönü Güzelleştirme Derneği ve Ölüdeniz Geliştirme Derneği işbirliğinde Ölüdeniz'deki işletmelerle bir toplantı gerçekleştirildi. Ortak Akıl Toplantısı adı verilen görüşmede, bölge esnafının, işletmecilerin ve turizm sektörünün sorunlarının tespiti ve bunlara yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı. Hisarönü, Ölüdeniz ve Ovacık mahallelerinden yaklaşık 120 işletme sahibinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz, bölgeye istenilen turistin çekilemediğini belirtti. İşletmelerin ve tesislerin kalite standartlarının henüz 12 aylık sezon için uygun kalitede olmadığını belirten Yılmaz, bölgede 6 aylık bir sezon içerisinde bile yeterli doluluk olmadığını dile getirdi. Tüm sivil toplum örgütleri ve Mimarlar Odası ile toplantılar yapılmasının gerekliliğine işaret eden Yılmaz, gürültü ve hanutçuluğun turizmi küçülttüğünü, sakin turizm yapmanın ve işletme yöntemlerinin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

TURİZMCİLER ELLERİNDE SİHİRLİ BİR DEĞNEK OLSA NE YAPAR?

Toplantıya başkanlık eden FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin tarafından işletmelere yönelik mini bir anket çalışması yapıldı. Katılımcılar, ankette sorulan "Elinizde sihirli bir değnek olsa Ölüdeniz'de neleri değiştirmek isterdiniz?" sorusuna cevaplar verdi. Ölüdeniz'deki turizm hareketliliğinin 12 aya yayılması için planlama yapılmasını öngören turizmciler, kavşakların isimlendirilmesi, çöp konteynırlarının değiştirilmesi, yeşil alanların çoğaltılması, koy ve kumsal gelirlerinin bölgeye bırakılması, butik oteller ve kongre merkezlerinin oluşturulması konusunda görüş belirtti. Ölüdeniz'i değiştirmek için 40 maddeye yakın öneri sunan işletme sahiplerinin turizmin geliştirilmesine yönelik verdikleri ilginç öneriler dikkat çekti. Fethiyespor'un Bank Asya 1. Ligi'ne çıkmasının turizmi hareketlendireceğine inanan turizmciler, herkesin birbirine sahip çıkması, beldeye zarar verenlerin kovulması, bölgeden bir Turizm Bakanı'nın çıkarılması, bölgenin tanıtılması için sinema filmi çekilmesi gerektiğine dikkat çekti. Dünyanın önemli yamaç paraşütü merkezleri arasında yer alan Babadağı'nın zirvesine Nuh'un Gemisi yapılmasını da isteyen Ölüdeniz sakinleri, insanların bilinçlendirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerinin yapılmasının da 12 ay turizm yolunda büyük katkı koyacağını belirtti.

FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, turizmin 12 aya yayılması için Ölüdeniz'deki işletme sahiplerinin ortaya koyduğu çözüm önerilerini değerlendirdi. Şahin, "Esnafın, işletmecinin ve belde halkının sorunlarının çözüme kavuşturulması için düzenlenen bu toplantıda, FTSO'dan diğer odalarla birlik olmak ve birlikte hareket etmek adına öncülük etmesi, mesleki ve kişisel gelişimi artırıcı eğitimlerin düzenlenmesinde ve kalifiye eleman yetiştirilmesi için gerekli kursların açılmasında ortam sağlaması istenmiştir. Ayrıca Ölüdeniz'in koylarının ve sahillerinin işletmesinin ve gelirlerinin Ölüdeniz Belediyesine ait olması ve bölgenin ÖÇK alanından çıkartılıp turizm alanı ilan edilmesi yönünde mücadele etmesi hususlarının ön plana çıkmıştır." dedi.