Egemen Bağış, KKTC'de

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs müzakerelerine kaldığı yerden devam edilmesinin faydalarını gördüklerini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, G...



Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs müzakerelerine kaldığı yerden devam edilmesinin faydalarını gördüklerini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) diploma ve fahri doktora törenine katılmak üzere KKTC'ye gelen Devlet Bakanı ve Başmüzakerereci Egemen Bağış'ı kabul etti. Kabulde KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün de hazır bulundu.
Bağış, görüşmede yaptığı açıklamada, Eroğlu'nu cumhurbaşkanlığı görevine seçilmesinden dolayı kutladı.
KKTC'nin Türkiye için son derece önemli, milli bir dava olduğunu, bu konuda iktidar-muhalefet, asker-sivil ayrımı olmadığını, tüm vatandaşlarının Kıbrıs'ın derdi ile dertlendiğini, sevinciyle mutlu olduğunu ifade eden Bağış, bundan sonraki süreçte de bu yaklaşımda hiçbir değişiklik olmayacağını söyledi.
Eroğlu'na, Kıbrıs müzakerelerine, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bıraktığı yerden, ''hiç geriye gitmeden devam etme konusunda gösterdiği kararlılık'' için teşekkür eden Egemen Bağış, ''Eroğlu'nun bu kararlılığının Brüksel'de de faydasını gördüklerini'' vurguladı.
İlerleyen günlerde, Eroğlu'nun bu tutumunun, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün yürürlüğe girmesi konusunda çok faydalı olacağını dile getiren Bağış, ''Eğer bu sizin kararlı duruşunuz olmasaydı Avrupa Parlamentosu'nda çok daha sıkıntılı bir süreçten geçiyor olurduk, ama dün AP'deki Türkiye'nin Dostları Grubuyla da bir yemek yedim, onlarda da aynı kararlılığı, aynı azmi gördüm'' dedi.
Bakan Bağış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da selamlarını getirdiğini kaydetti.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığına geçince asıl görevinin Kıbrıs müzakereleri olduğunu belirterek, Kıbrıs sorunun didiklenmeyen tarafı kalmadığını, Rumların müzakere masasında oyalama taktikleri ve bugüne kadar ortaya çıkan anlaşma metinlerini reddetmesiyle bugünlere kadar gelindiğini söyledi.
KKTC ve Türk hükümetleri ile BM Genel Sekreterliği'nin ''müzakerelerde yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılmadır'' kararlılığının Rum tarafını tedirgin etmiş göründüğünü kaydeden Eroğlu, anlaşma niyeti ile müzakerelere oturulur ve anlaşmanın yolları birlikte aranırsa ''yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılabileceğini'' belirtti.
Kıbrıs'ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşma istediklerini ve Türkiye'nin bu konuda her zaman destek olduğunu dile getiren Eroğlu, ''İnşallah yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılabilir. Kıbrıs Türkünün bu topraklarda onuruyla yaşayabileceği, kalıcı bir anlaşma arayışı içerisindeyiz'' dedi.
Eroğlu, bunu, Türkiye'nin de destek ve önerisi ile müzakere masasında ortaya koyacakları tutumla başarabileceklerine inandıklarını kaydetti.
Bu arada, Bakan Bağış, KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün ile Cumhurbaşkanlığında görüştüğü için, Dışişleri Bakanlığında ayrıca görüşme yapılmadı.

Zaman