Atso?dan ?tır Karnes? H?zmet?

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası "TIR Karnesi" hizmeti vermeye başladı.

Atso?dan ?tır Karnes? H?zmet?
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 21 Haziran 2010 pazartesi gününden itibaren "TIR Karnesi" hizmeti vermeye başlıyor. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ATSO'nun Türkiye'de "TIR Karnesi" verme yetkisi alan 12'inci Oda olduğunu belirterek, "Odamız ve bölge firmalarının 'TIR Karnesi' işlemlerini daha kısa sürede tamamlayabilmesi amacıyla, Odamız tarafından yapılan girişimler sonucunda Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, TIR Karnesi işlemlerini Birlik adına yürütmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Biriliği'nin (TOBB) 24.05.2010 tarih 0441/13924 sayılı yazılarıyla yetkilendirilen Odalar arasına dahil edildi" dedi.
TIR Karnesi işlemlerinin ATSO Dış Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü tarafından yürütüleceğini belirten Budak, söz konusu işlemlere 21 Haziran 2010 Pazartesi gününden itibaren başlanmasının planlandığını kaydetti.
ATSO'daki hizmetten Antalya'nın yanı sıra komşu illerde bulunan TIR firmalarının da yararlanabileceğini belirten Budak, bölgedeki firmaların TIR Karnesi için Ankara veya İzmir'e gitmek zorunda kalmayacaklarını, uluslar arası ticaretin hız kazanacağını söyledi.
Bu hizmetin Antalya'da verilmeye başlamasıyla zamandan tasarruf sağlanacağını belirten Budak, "En önemlisi karayolu taşımacılığının önündeki bir engel kaldırılmış olacak ve bölgenin ihracatına doğduran destek sağlanacak" diye konuştu.

TIR KARNESİ NEDİR?
TIR Karnesi uluslararası kara taşımacılığını dolayısıyla uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasını sağlayan bir gümrük transit belgesidir. Eşya, TIR Karnesi himayesinde hareket noktasındaki gümrük idaresinden, varış noktasındaki gümrük idaresine kadar bir prosedür altında taşınır ve bu prosedüre TIR Sözleşmesi kapsamında "TIR taşıması" denir.