Türkiye'nin ilk özel sektör limanı hizmete girdi

Türkiye'nin ilk özel sektör limanı Gemport Liman ve Depolama İşletmeleri hizmete açıldı. Kara platformu konteyner stok sahaları, antrepo ve iç dolum-i

Türkiye'nin ilk özel sektör limanı Gemport Liman ve Depolama İşletmeleri hizmete açıldı. Kara platformu konteyner stok sahaları, antrepo ve iç dolum-iç boşaltma (CFS) alanlarından oluşan Bursa'nın Gemlik ilçesindeki liman 50 milyon dolara mal oldu. Türkiye İş Bankası Grubu şirketlerinden olan limanın açılışı Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ile Gemport Yönetim Kurulu Başkanı Süha Aktaş tarafından yapıldı. Limanın açılışına Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler ile mülki, idari ve askeri temsilcilerin de katıldı. Limanın konteyner stoklama kapasitesi yüzde 85 artarken, Gemport'un faaliyet alanı gümrüklü ve gümrüksüz toplam 636 bin metrekareye ulaştı.

Gemport Genel Müdürü İsmail Hakkı Taş açılışta yaptığı konuşmada, Gemport olarak teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak için çalıştıklarını kaydetti. Taş, "Çevre korunması için kanunlardan ziyade topluma saygı duyduğumuzdan dolayı hassas olmaya çalışıyoruz." dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Süha Aktaş ise bu yatırımların 'Koşan ata nal çaktıklarını' ifade etti. Kaymakam Mehmet Baygül de Haydarpaşa limanın kapanmasının ardından Gemlik'in öneminin daha fazla arttığına işaret etti.

Ersin Özince ise Türkiye İş Bankası'nın 30 kurucu ortağından 9'unun Bursa'dan olduğunu hatırlattı. İlk Genel Müdür M.Celal Bayar'ın uzun süre görev yaptığına vurgu yapan Özince, "Bursa bizim için çok önemlidir. 1924 yılında İş Bankası kuruldu. Bir yıl sonra Ankara, İstanbul ardından 3. şubemizi Bursa'ya açtık. Bursa'ya 500 milyon dolarlık yatırım yaptık."

2009'DA OTOMOBİL İHRACATININ YÜZDE 38'İ GEMPORT'TAN YAPILDI

Gemport'un iş hacmi bakımından Türkiye'nin en büyük araç terminaline sahip olduğunu söyleyen Ersin Özince, 2009 yılında otomobil ihracatının yüzde 38'inin Gemport'tan gerçekleştirildiğini açıkladı. 2009 yılında toplam operasyon adedinin 259 bin 952 araç olduğunu vurgulayan Özince, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden otomobilde, ihracatın önemli bir bölümünün Gemport üzerinden gerçekleştiğine dikkat çekti. Gemport'un hinterlandı itibariyle Anadolu'nun ihracat kapısı olduğuna dikkat çeken Özince, limandaki ihracat konteynırlarının iç dolumu amaçlı hizmet veren CFS (iç dolum-iç boşaltma alanı) sahalarında günde ortalama 750 konteynere iç dolum işlemi gerçekleştirilebilecek kapasitenin bulunduğunu kaydetti.