'Sigara Her Gün Bir Uçak Düşürüyor'

Ordu Sağlık İl Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Özlem Eren, Türkiye'de her gün bir uçak dolusu insanın sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini söyledi.

  Dr . Özlem Eren yaptığı açıklamada , sigara kullanımının Türkiye ve dünyanın en büyük sorunlarından bir tanesi olduğunu kaydetti . Türkiye ' nin sigara kullanımında dünyada 10 . sırada geldiğini ifade eden Dr . Eren , " Yetişkinlerin 3 ' te 1 ' i sigara içmektedir . Eğer sigara içenleri önleyemezsek 2025 yılında sigara içenlerin sayısının 1 . 6 milyar olacağını tahmin ediyoruz . Ülkemizde 20 milyon içici ile dünyada 10 . sırada yer alıyoruz " dedi .
Sigara içiminin durdurulamaması halinde başta akciğer kanseri olmak üzere Sağlık Bakanlığı ' nın masrafları karşılamayacak duruma geleceğini belirten Dr . Eren , " Sigara içimi ile sağlık sorunlarının başlaması arasında uzun bir süre var . Sigara bulaşıcı bir hastalık gibi hemen öldürmüyor . 40 yaşı ve daha sonrasında son derece ölümcül ve yaşam kalitesini düşüren hastalıklara sahip oluyoruz . Sigara içenlerin sayısını azaltamazsak 30 yıl sonra her yıl 30 milyon kişinin sigaranın oluşturduğu hastalıklardan
ölmesini bekliyoruz . Sigara içimini durduramazsak başta akciğer kanserinin tedavi masraflarını Sağlık Bakanlığı karşılayamayacak . 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre , bir akciğer kanserinin devlete maliyeti 11 bin TL . Günümüzde 18 bin dolar seviyesine çıktığı söyleniyor . Son derece ızdıraplı bir hastalık . Ve biz bunu tanı koyulduktan sonra en fazla 7 ay yaşatabiliyoruz " diye konuştu .
Türkiye ' nin sigaraya bağlı akciğer kanserinden ölüm oranında dünya birincisi olmasının son derece üzüntü verici olduğunu ifade eden Dr . Eren , şöyle konuştu :
" Akciğer kanserine yüzde 90 oranında sigara kullanımı , yüzde 10 civarında pasif içicilik neden oluyor . Ve önlenebilir kanserlerin başında geliyor . Ama ne yazık ki Türkiye ölüm oranı açısından dünya birincisi . Tüm kanserlerin yüzde 30 , kanserden ölümlerin yüzde 50 , akciğer kanserlerinin yüzde 90 nedeni sigaradır . Türkiye ' nin bu konudaki dünya birinciliğini artık yaşamak istemiyoruz . Sadece akciğer kanserine değil , ağız , gırtlak , yemek borusu , mide , lösemi kanserlere neden oluyor . Böbrek ve pankreas ,
kadınlarda rahim ağzı kanserlerine neden oluyor . Sigara içmeseniz de kanser olabilirsiniz . Ancak sigara içenlerde kanser olma riski 2 ile 33 kat arasında artıyor . Türkiye ' de her gün bir uçak dolusu insan sigaranın oluşturduğu hastalıklardan hayatını kaybediyor . Yani sigara Türkiye ' de her gün bir uçak düşürüyor . "