Kırıkkale'de Çipli Pasaport Dönemi Başladı

Kırıkkale'de çipli pasaport uygulamasına geçildi. İlk pasaport müracaatını ise vatandaşlar ile sıraya giren Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner yaptı.

  Kırıkkale Valisi Yusuf Hakan Güner , " Yeni sistemde 10 dakikalık bir zaman süresinde evraklar hazır ise müracaatlar yapılıyor . Vatandaşlarımız mernis tabanına uygun ikametgah adreslerini veriyorlar , posta ile tahadütlü bir şekilde kargo yada posta ile adreslerine gönderiliyor . Vatandaş tekrar pasaport almak için buralara kadar gelmiyor . Çipli pasaport alan vatandaşların gittikleri ülkede bundan sonra çok büyük kolaylık olacak . Niye derseniz , önceden sayfa sayfa kontrol ediyorlardı . Şimdi öyle değil . Çip
ve barkot ile bilgisayarda anında gözükecek . Yeni sistem dijital çağ ve dijital yaşama merhaba diyoruz " dedi .
Konuşmasının ardından Vali Güner , yeni pasaport başvuru için vatandaşlarla birlikte sıraya girerek başvurusunu yaptı .
İl Emniyet Müdürlükleri pasaport birimlerince online sistemle hazırlanan başvurular Gölbaşı ' nda kurulan Pasaport Basım Merkezi ' ne iletilecek .
Pasaport Basım Merkezi ' nde pasaportun hazırlamasının ardından kargo ile vatandaşın beyan ettiği adrese üç günde gönderilecek .
Beyan edilen adreste aranan kişi 2 kez bulunamazsa , pasaportunu başvuru yaptığı ilin pasaport şubesinden alabilecek . Eski pasaportların geçerlilik süresi 5 yıl iken yeni çipli pasaportlarda bu süre 10 yıla kadar olabilecek . Çipli pasaportlarda lacivert pasaportun rengi bordo olurken diplomatik pasaport siyah , hususi pasaport yeşil , hizmet pasaportu da gri kaplı olarak verilecek . Vatandaşların kullandıkları mevcut pasaportlar ise 5 yıl daha geçerliliğini koruyacak .