Kayso Meclis Ayı Toplantısını Yaptı

Kayseri Sanayi Odası, Mayıs ayı olağan meclis toplantısını yaptı.

Kayso Meclis Ayı Toplantısını Yaptı
  Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Nureddin Okandan , İskenderun ' da askeri birliğe ve Filistin yardım konvoyuna yapılan saldırıyı kınayarak sözlerine başladı . Küresel krizin etkilerinin özellikle Avrupa ' da hala hissedilir derecede devam ettiğini açıklayan Okandan , ülkede ise tüketici harcamalarında , sanayi üretiminde , kapasite kullanımı ve reel kesim güven endekslerinde hissedilir derecede yaşanan artışların krizden çıkışın en önemli göstergesi olduğunu söyledi .
Kurumlar vergisinde dereceye giren firmaları da kutlayan Okandan , Türkiye sıralamasında ilk 100 ' e giren Boytaş Mobilya ' yı da ayrıca tebrik etti . Sanayicilerin üzerindeki istihdam maliyetleri yüksekliğinin kayıt dışılığı artırdığını ifade eden Okandan , kayıt dışı ekonominin kayıtlı ekonominin ödediği vergi ve primlerle ayakta kalmaya çalıştığını , bununda haksız rekabete yol açtığını belirterek , kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı .
Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak , öncelikle İskenderun ' da yaşanan terör olayını lanetle kınayarak şehitlerimize Allah ' tan rahmet diledi . Daha sonrada Filistin yardım konvoyuna yapılan saldırıyı kınayarak terörün her türlüsünü lanetlediklerini açıklayan Başkan Boydak , bu olayın kabul edilemez olduğunu ve peşinin bırakılmaması gerektiğini belirterek hayatını kaybedenlere Allah ' tan rahmet , yakınlarına sabır diledi .
Ekonomide iyileşme sinyallerinin olduğunu , bu iyileşmeyi uzun zamana yayarak büyüme rakamlarının istikrarlı bir şekilde sürdürülmesinin çok önemli olduğunu açıklayan Başkan Boydak , ilk üç aylık rakamların olumlu olduğunu ancak her şeyi bitmiş saymadan mücadelenin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı .
Türkiye ' nin birçok noktada iyiye gittiğini ancak özellikle dış finansman konusunda bir takım soru işareti olduğunu kaydeden Başkan Boydak , " Avrupa ' da yaşanacak bir olumsuzluk bizi direk etkileyecek . Belki kamunun borcu çok fazla değil ama son 6 -7 yıldır Türkiye özel sektör eli ile büyüyor . Özel sektörümüzün ise 120 milyar doların üzerinde borcu var . Netice itibari ile özel sektörümüzün yurt dışına bir yükümlülüğü var . Bu borcuda bizim çevirmemiz gerekiyor . Bunun da bizim Türkiye ' mizin borcu olduğunu unutmamız gerekiyor " dedi .
Başkan Boydak , AB ' nin önemli üyelerinden Yunanistan , İspanya , Portekiz ve hatta İngiltere ' nin zaman zaman ekonomik verilerle ilgili olumsuzluklarının kamuoyuna yansıdığını , buradaki olumsuzlukların Türkiye ' yi de etkilememesi için iyi bir maliye politikası ve ekonomi yönetimine ihtiyaç olduğunu söyledi .
Maliye ile özel sektör arasındaki ilişkilerde bir sıkışma yaşandığını , denetimlerden sonra verilen vergi cezalarının yüzde 90 ' ının mükellef lehine sonuçlandığını belirten Başkan Boydak bu vesile ile denetlenen kurum ve kuruluşların itibarının zedelendiğini söyledi .
İhracat rakamlarında bir önceki aya göre bir miktar düşüş yaşandığını açıklayan Başkan Boydak , ihracatçılara uzun vadeli riskler almamaları konusunda uyarıda bulundu .
İşsizlik konusunda TOBB ve hükümet arasında ciddi bir çalışma yürütüldüğüne de dikkat çeken Başkan Boydak , mesleki eğitim ve iş edindirme kursları kapsamında ortak bir proje yürütüldüğünü , artık yapısal bir sorun haline gelen işsizlik konusunun bir anda çözülmesinin çok zor olduğunu , hizmetler sektörünün de gelişmesine paralel olarak iyileşmenin küçük oranlar halinde yaşanacağını söyledi .
İş güvenliği ve işçi sağlığının çalışma hayatını doğrudan ilgilendiren konular olduğunu hatırlatan Başkan Boydak , bu konuda daha ciddi önlemler alınması ve işyerlerinde ki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirterek , geçtiğimiz günlerde Zonguldak ' ta yaşanan grizu patlamasında hayatını kaybeden işçilere Allah ' tan rahmet diledi . Finansman yönetimine dikkat etmeleri konusunda üyelerine uyarıda bulunan Başkan Boydak , işletmelerin kapasitelerinin konjonktüre uygun hale getirilmesi gerektiğini ve kur riskinin minimum seviyeye indirilmesi gerektiğini belirtti . Son olarak Bakanlığın OSB ' ler hakkında yeni bir düzenleme içerisinde olduğunu ancak bu düzenlemelerin çok faydalı olduğu kanaatinde olmadıklarını açıklayan Başkan Boydak , OSB ' lerdeki hizmet bedellerinin minimum seviyede tutulması gerektiğinin altını çizerek , hacılar OSB ile birinci OSB ' nin birleşirken anlaşmaya varılan ve bir takım muallakta kalan sorunların bir an önce halledilmesi gerektiğini sözlerine ekledi .
Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Kır , SGK yapılanması hakkında bilgi verdikten sonra , kayıt dışılıkla mücadele ederek haksız rekabeti ortadan kaldırma gayreti içerisinde olduklarını ve 234 bin 844 olan sigortalı çalışan sayısını 300 bine çıkarmak için var güçleri ile çalıştıklarını söyledi .
Bir takım istatistiki bilgilerde veren Kır , Kayseri nüfusunun yüzde 91 . 7 ' sinin sosyal güvenlik şemsiyesi altında olduğunu , nüfusun yüzde 20 ' ye yakınının aktif çalışanlardan oluştuğunu ve yüzde 13 ' e yakınının emeklilerden oluştuğunu açıkladı .
Son olarak Elektro Termik Endüstriyel Cihaz İmalat Sanayi Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Göknar , sektörle ilgili bir sunum yaptı . Soru cevap kısmının ardından toplantı sona erdi .