Arap basını: İştahı kabarmış bir katilin davranışı

İsrail'in Akdeniz'de Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik gerçekleştirdiği saldırı Arap basınında sert tepkiyle karşılandı. Gazetelerin hemen tama

  İsrail ' in Akdeniz ' de Gazze ' ye yardım götüren gemilere yönelik gerçekleştirdiği saldırı Arap basınında sert tepkiyle karşılandı . Gazetelerin hemen tamamı manşetlerinde saldırıya yer verirken televizyon kanalları da ilk haber olarak kullanıyor .

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın açıklamaları da başta Cezire ve Arabiye olmak üzere pek çok Arap televizyonunda canlı olarak verildi . Basın genelde saldırıyı " cinayet , katliam , korsanlık " ifadeleriyle veriyor .

Mısır ' ın önde gelen muhalif gazetelerinden Masri el Yevm , saldırıyı ' Akdeniz ' e özgürlük kanı aktı ' başlığıyla verirken , Londra ' da yayınlanan Darul Hayat gazetesi ' İsrail özgürlük filosunu öldürdü , dünya ayakta ' manşetiyle çıktı . Gazete haberinde İsrail ' in davranışını , " bütün cezalardan uzun zaman kaçtığı için öldürme iştahı kabarmış bir katilin davranışına " benzetti .

Londra ' da yayınlanan diğer bir Suudi sermayeli gazete Şark ' ul Avsat da manşetinde " İsrail ' e karşı küresel tepki " ifadelerini kullandı . Gazete 12 ülkenin İsrail büyükelçilerine nota verdiklerini , BM ve NATO ' nun acilen toplandıklarını yazdı .

Yine Londra ' da çıkan El Kuds el Arabi ' nin genel yayın yönetmeni Abdul Bari Atvan , " Üzülmeyin , başarınız büyük " başlığıyla kaleme aldığı başyazısında İsrail hükümetinin yaptığıyla gurur duyması gerektiğini belirtiyor .

Lübnan ' da yayımlanan En Nahar gazetesi , " Özgürlük Filosu İsrail ' i Türklerin kanında boğdu " manşetini kullanırken , " Zaten zayıflamış İsrail-Türkiye ilişkileri dönüşü olmayan bir noktaya geldi " yorumunda bulundu . Hizbullah ' a yakın Lübnan gazetelerinden El Ahbar gazetesi de " Şafak katliamı Ankara ile Tel Aviv arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası olacak " görüşüne yer verdi .

Birleşik Arap Emirlikleri ' nde çıkan El Haliç , " İsrail denizin ortasında özgürlüğü öldürdü " başlığı altında , " Kanun dışı bir çete tarafından insanlığa karşı işlenen savaş suçunu " kınadı .

Dubai hükümetinin El Beyan gazetesi , " Özgürlük filosuna karşı İsrail devlet terörü " başlığını kullanırken , " Birleşmiş Milletler daha ne kadar uluslararası hukukun ihlalini kabul etmeyi ve savaş suçu işlenmesine göz yummayı sürdürecek " sorusuna yer verdi .

Muhabirlerinden biri gemide bulunan Gulf News gazetesi ise " Özgürlüğe saldırı " başlıklı yazısında , " On yıllardır İsrail katliamlar yapıyor ve bundan sıyrılıyor . İsrail ' in terörist hükümetine dünyanın ' yeter ' deme zamanı geldi " yorumuna yer verildi .

Suudi Arabistan ' da yayımlanan Arab News , " Denizde cinayet " başlıklı yazısında , " İsrail , uluslararası sularda kanlı korsanlığıyla dünyaya gerçek renklerini yeniden gösterdi " yorumunda bulundu .

El Riyad gazetesi " Dünya şokta " derken , Okaz gazetesi " İsrail ' in Özgürlük Filosuna yaptığı şey , bu varlığın ( ülkenin ) insanlığa karşı suç işlemekte tereddüt etmeyen bir grup suçlu tarafından yönetildiğini milyonuncu kez kanıtlıyor " ifadesini kullandı .

Kuveyt ' te yayımlanan El Kabas gazetesi de Arap ve Müslümanları " İsrail ' e işlediği suçları için ağır bir bedel ödetmeye " çağırdı ve bu ülkeyle bütün ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulundu .

Arap dünyasının önde gelen iki televizyon kanalı ise sürekli olarak Türkiye ' ye bağlantılar yaparak gelişmeleri anında Arap kamuoyuna duyuruyor . Arap televizyonları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın açıklamalarını da canlı olarak verdi . Cezire , Erdoğan ' ın ' İsrail saldırısı alçakça bir suçtur . ' sözünü internet sitesine başlık yaparken , El Arabiye Televizyonu yine Erdoğan ' ın ' Türklerin dostluğu kadar düşmanlığı da güçlüdür . ' yönündeki ifadelerini başlık olarak kullandı .