''mikro Kredi İle Yılın Anneleri'' Diyarbakır'da Bir Araya Geldi

Bir dizi programlara katılmak amacıyla Diyarbakır'a gelen Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Selma Kavaf, Meclis'ten geçen anayasa değişikliğinin devletin sosyal alanını genişlettiğini söyledi

Bir dizi programlara katılmak amacıyla Diyarbakır'a gelen Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Selma Kavaf, Meclis'ten geçen anayasa değişikliğinin devletin sosyal alanını genişlettiğini söyledi. Değişikliğin kadın, çocuk ve aileyi güçlendirdiğini belirten Kavaf, sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak daha fazla sorumluluk altına girdiklerini belirtti.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından düzenlenen "Mikrokrediyle Yılın Annesi Benim" programı Dicle Üniversitesi (DÜ) Kongre Merkezi'nde yapıldı. Programa Bakan Kavaf, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti Milletvekilleri Abdurrahman Kutlu, İhsan Arslan, Ali İhsan Merdanoğlu, DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, kurum amirleri ve mikrokredi anneleri katıldı. Kadınların en önemli ve kutsal görevlerinin annelik olduğunu vurgulayan Devlet Bakanı Kavaf, annenin temel eğitimi veren ilk
öğretmen olduğunun altını çizdi. Kavaf, "Annelerin öncelikli görevi çocuklarımızı topluma ve insanlığa faydalı, erdemli, çalışkan ve üretken bireyler olarak yetiştirmektir. Aile içerisinde kültür ve değerleri, gelenek ve görenekleri, görev ve sorumlulukları geleceğin yetişkinleri olacak çocuklara aşılayan annedir. Annelik emekliliği olmayan, ölüme dek süren bir meslektir. Kadınlar ileri daha iyi görür" dedi.
Geçen hafta Meclis'ten geçen anayasa değişiklik paketine değinen Kavaf şöyle konuştu:
"Anayasa değişikliği önce kadını, çocuğu, aileyi güçlendirme yolunda atılmış çok önemli adımları içermektedir. Bundan böyle sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak, devlete daha fazla sorumluluk verilmektedir. Vatandaşların her türlü istismara karşı daha iyi korunması ve gözetilmesi amacıyla, bu yükümlülük ve haklar anayasal temele kavuşturulmuştur. Kadınlarımızın ve toplumun dezavantajlı kesimlerinin pozitif ayrımcılıkla korunması Anayasal güvence altına alınmıştır. Özellikle de aile ve çocuk hakları
alanındaki değişim ve dönüşüm, yepyeni bir döneme işaret etmektedir. Çocukların öncelikli olarak korunması gereken bir kesim olduğunun vurgulanması ve onların yüksek yararlarının gözetilmesi ile yeni kanun değişikliği ülkemiz çocukları için önemli bir kazanımdır. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu da Anayasamızda yapılan bu değişiklikler paralelinde ailelerimize ve çocuklarımıza çeşitli yönlerden destek olmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir."
İlk kez 2005 yılında Diyarbakır'da uygulamaya başlanan mikrokredinin kadınlar için önemli olduğunu anlatan Bakan Kavaf, mikrokredi uygulamasıyla binlerce kadının kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde durmayı başardığını ve iş sahibi olduğunu aktardı. Bakan Kavaf, annelerin elde ettiği kazancın tümünü ailesinin refahı için kullandığını ifade etti. TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, yola çıkarken çok az kişinin kendilerine inandığını söyledi. Bugün gelinen noktayı o günden hayal
bile edemediklerini dile getiren Akgül, "Şimdi 47 ilde 62 şubede 34 bin kişiye 50 milyon lira kredi mikrokredi verdik. Diyarbakır'da bugün 10 bininci kişiye kredi vereceğiz. 500 bin lira krediyle ile başladık, bugün 8 bin kredi alan annemiz var. Diyarbakır Türkiye'ye onurlu yaşamayı, güvenmeyi öğretti" dedi.
Konuşmaların ardından yıllın annesi seçilen mikrokredi üyelerine çiçek sunuldu. Programda mikrokredi çeken 10 bininci üyenin yanı sıra bir gruba Bakan Kavaf tarafından kredileri verildi. Program Türk Halk Müziği konseriyle sona erdi.
Pakistanlı Ekonomi Profesörü Muhammed Yunus tarafından 1978 yılında başlatılan mikrokredi, Türkiye'de ilk kez 18 Temmuz 2005 tarihinde Diyarbakır'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 6 yoksul kadına 500 biner lira para verilmesiyle başladı.
Program sonunda verilen konserde bazı anneler göz yaşlarını tutamazken, bazı anneler ise şarkılara eşlik ettiler.