Yeni Et İhalesi İçin Arayışlar

Şartname yumuşatılarak ihaleye katılacak firma sayısı artırılacak. Yeterli katılım ve rekabet ortamı sağlanamazsa doğrudan alım gündeme gelebilecek.

İthal et ihaleleri iptal oldu. Şimdi çok katı bulunan ihale şartnamesinin yumuşatılması bekleniyor. Böylece ihaleye katılacak firma sayısı artırılacak.
Ancak bu kez de yeterli katılım ve rekabet ortamı sağlanamazsa doğrudan alım gündeme gelebilecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ihalelerden sonuç çıkmaması durumunda doğrudan temin de dahil olmak üzere farklı yöntemlere başvurulacağını söyledi.
Eker, ihale şartnamesindeki sürenin kısalığı nedeniyle katılımın az olduğunu belirtti ve yeni ihalede bu durumun göz önüne alınacağını söyledi.
Eker şöyle konuştu:
"Türkiye'de et konusunda bir materyal noksanlığı bulunmuyor. Yeterli hayvan sayısı mevcut. Ancak et fiyatlarını speküle edenler var. İthalat kararı fiyatlar üzerinde tüketici açısından olumlu bir etki yarattı."
Firmalar Sürenin Uzatılmasını İstiyor
İhaleye katılan firmalar yeni ihalelerde özellikle sürenin uzatılmasını istiyor.
Firmalar, ihale süresi uzun tutulursa Türkiye'den ve Avrupa'dan 40'ın üzerinde katılımcının olacağını tahmin ediyor.
Bir Haftada Kırmızı Et Fiyatları Düştü
Piyasada son bir haftada kırmızı et fiyatları 3-4 lira düştü. Ancak vatandaş fiyatların daha da düşmesini bekliyor.
Sığır besiciliğinin geliştiği Erzurum'da da ithalat kararı piyasayı rahatlattı.
Besiciler Tepkili
Besiciler ise ithal ete tepkili.
Doğu Anadolu Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, elindeki hayvanı satamayan çiftçinin gelecek ithal etin karşısında perişan olacağını, çünkü yapılan maliyet hesaplarına göre Türkiye'de 1 kilogram etin maliyetinin 14 liranın üstünde olduğunu söyledi.

TRT