Yunanistan'ın yanındayız, iflas etmez
Ağır borç kriziyle boğuşan Yunanistan'a Avrupa Merkez Bankası'ndan destek geldi. Bankanın başkanı Trichet, 'Yunanistan'ın yanındayız, iflas söz konusu değil.' ifadesini kullandı....
Ağır borç kriziyle boğuşan Yunanistan'a Avrupa Merkez Bankası'ndan destek geldi. Bankanın başkanı Trichet, "Yunanistan'ın yanındayız, iflas söz konusu değil." ifadesini kullandı. Moody's, komşudaki krizin Portekiz, İtalya, İrlanda ve İngilte-re'deki bankalara yayılabileceğini duyururken Alman Başbakanı Merkel piyasaların gerilimi abarttığı görüşünde.
300 milyar Euro'ya yaklaşan kamu borcu ve milli gelirin yüzde 13,8'ine ulaşan bütçe açığı ile iflasın eşiğine gelen Yunanistan'a Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) moral verici bir haber geldi. ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, "Yunanistan'ın yanındayız, iflas söz konusu değil." dedi. Gösterge faizin yüzde 1'de bırakıldığı kararın ardından düzenlenen basın toplantısında soruları cevaplayan Trichet, 'devlet bonosu alınması konusunun görüşülüp görüşülmediği' sorusuna "Hayır" cevabını verdi. ECB'nin faizlerinin uygun seviyede olduğunu belirten Trichet, verilerin Euro bölgesinde ekonomik toparlanmanın 2010 başında devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Finansal krizin ekonomik büyümeyi azaltıcı etkisi olmasını bekleyen Avrupa Merkez Bankası başkanı, enflasyon görünümü üzerindeki risklerin orta vadede dengeli olduğunun görüldüğünü dile getirdi. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın Yunanistan'daki borç krizinin, Avrupa'nın geri kalanına yayılma riski bulunduğunu söylemesinin ardından bir uyarı da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den geldi. Kuruluş, krizin etkisinin, Portekiz, İtalya, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerdeki bankalara yayılabileceğini bildirdi. Moody's, bulaşma riskinin devam edip etmediğinin tespitinin önemli bir faktör olduğunu kaydetti. Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen de Yunanistan'ı kurtarma paketinin yeterli olmayabileceği ve finansal istikrarsızlığın diğer ülkelere yayılabileceği uyarısında bulundu. Vanhanen, "Benim için en büyük kaygı, Yunanistan'a vereceğimiz 180 milyon Euro'yu nasıl geri alacağız ve hangi faiz oranıyla vereceğimiz değil. Daha büyük kaygı, 'bu paket başarılı olmazsa' durumudur." dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise Yunanistan'ın, Euro'dan çıkıp, kendi ulusal para birimine dönmesini çözüm olmayacağını savundu. 'Bunun hem Yunanistan hem de AB için olumsuz sonuçlar meydana getireceği' görüşünü dile getiren Fransız bakan, "Yunanistan kötü durumda, ancak iyileşecek, biz de yardım edeceğiz." diye konuştu. Kouchner, Yunanistan'ın Euro'dan çıkmasının, Euro için kalıcı hasar bırakacağını ifade etti. Bu arada Fransa ve Almanya liderleri, Yunanistan'da yaşanan krizlerin, AB'de bir daha gündeme gelmemesi için Euro bölgesinin ekonomik denetiminin daha fazla güçlendirilmesini istedi.
Euro 1,27 doların da altını gördü
Euro/dolar paritesi finansal krizin etkilerinin Avrupa ülkelerine yayıldığı yönündeki endişelerle 1,27'nin altına inerek 14 ayın en düşük seviyesini gördü. Parite 1,2692 seviyesini gördükten sonra tekrar 1,27 seviyesinden işlem gördü. Krize girebileceğinden endişe duyulan İspanya'da ise borçlanma faizi ciddi oranda arttı. Standard & Poor's'un kredi notunu indirmesinin ardından ilk kez hazine ihalesi düzenleyen İspanya'da, 5 yıl vadeli tahvilin faiz oranı yüzde 3,58 oldu. En son mart ayında gerçekleştirilen ihaledeki faiz oranı 2,84 olmuştu. 5,5 milyar Euro'luk teklifin geldiği ihalede 2,4 milyar Euro'luk satış yapıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Euro bölgesindeki gerilimin piyasalar tarafından abartıldığını ve bunun kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Merkel Yunanistan'a IMF'nin yardım etmek zorunda kaldığını, çünkü durumu Avrupa'nın iyi yönetemediğini de belirtti.
EKONOMİ SERVİSİ
Zaman