TİKA'dan Türkmenistan'ın tavukçuluk sektörüne destek

Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Türkmenistan'da tavukçuluk sektörüne önemli katkıda bulundu. TİKA'nın desteğiyle Ankara Tavuk

Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Türkmenistan'da tavukçuluk sektörüne önemli katkıda bulundu. TİKA'nın desteğiyle Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü ile Türkmenmalları Devlet Birliği arasında yürütülen 'Yumurtacı Hibrit ve Ebeveynlerin Türkmenistan'da Üretilmesi' adı verilen proje başarıyla sona erdi. Türkmenistan'da tavukçuluk sektörünün gelişmeye başladığı bir dönemde önemli bir projeyi başarıyla tamamlamanın mutluluğu yaşandı.

TİKA tarafından desteklenen proje, başkent Aşkabat'a 220 kilometre mesafedeki Tecen ilçesinde düzenlenen devir-teslim töreni ile sona erdi. Törene, TİKA Türkmenistan temsilcisi Kemal Özcan'ın yanı sıra Türkmenmallar Devlet Birliği Başkan Yardımcısı Oraz Annageldiyev, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengizhan Mızrak, Türkiye Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı'nın babası Numan Bıçaklı, elçilik mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkmenmalları Devlet Birliği Başkan Yardımcısı Oraz Annageldiyev, ülkede tavukçuluk sektörünün geliştiğini ve bu projenin sektörün daha da kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını kaydetti. Projenin 2005 yılında başladığına dikkat çeken Annageldiyev, "Kuş gribi gibi bazı nedenlerle proje biraz gecikti. Ancak buna rağmen, proje başarıyla tamamlandı. Projede emeği geçen Türk kardeşlerimize çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

TİKA Türkmenistan temsilcisi Kemal Özcan, projenin son 1 yılda daha da hızlandırıldığını ve bugünkü günde projenin başarıyla sona erdirilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

TÜRKMENİSTAN'DA TAVUKÇULUK SEKTÖRÜ YENİ BİR SEKTÖR

Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengizhan Mızrak, Türkmenistan'da tavukçuluk sektörünün çok yeni ve gelişmeye açık bir sektör olduğunu kaydetti. Bunu bazı rakamlarla ifade eden Mızrak, "6 milyon nüfuslu ülkede tavuk eti tüketimi 4 kilogram. Bu da yıllık 16 milyon et tavuğu anlamına geliyor. Önümüzdeki 5 yılda tüketimin 10 kilograma ulaşacağını tahmin edersek, yaklaşık 40 milyon tavuk eti üretilmesi gerekiyor. Bu da mevcut kapasitenin en az 20 kat daha arttırılması gerektiği anlamına geliyor. Yumurtada aynı şekilde şu anda üretilen yaklaşık 100 milyon, önümüzdeki 5 yıllık ihtiyaç 1 milyar adet. Sektörün yaklaşık 10 kat daha büyümesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin tavukçuluk sektöründe birçok Avrupa Birliği ülkesinden daha iyi durumda olduğunu kaydeden Mızrak, elde ettiğimiz bu başarı ve birikimi Türkmen kardeşlerimizle paylaşmak, öğrendiklerimizi onlara da öğretmek amacıyla bu projeyi başlattıklarını ifade etti.

Resmi konuşamaların ardından, Türkmen tarafı TİKA temsilcisi Kemal Özcan, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengizhan Mızrak, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Osman Durmuş'a teşekkür mektubu ve Türkmen milli kıyafetini hediye etti. Ayrıca, TİKA temsilcisi Kemal Özcan ile Türkmenmalları Devlet Birliği Başkan Yardımcısı Oraz Annageldiyev, projenin devir-teslimiyle ilgili anlaşmayı imzalayarak, töreni bitirdiler.

TÜRKMEN UZMANINDAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Projenin hayata geçirilmesinde önemli katkı sağlayan Türkmen malları Devlet Birliği uzmanı Övez Annamuhammedov, Türkmenistan'da tavukçuluk sektörünün hızla geliştiğini kaydetti. Annamuhammedov, "Proje kapsamında civcivler çıkarıldıktan sonra yem problemi yaşadık. Ancak bu sorunu da aştık. Türkiye tarım alanında büyük bir tecrübeye sahip ülke. Yem üretilmesi amacıyla bazı bitki türlerinin Türkmenistan'da yetiştirilmesiyle ilgili TİKA ile ortaklaşa bir proje daha başlatılabiliriz. Proje tamamlanması Türkmen-Türk dostluk ilişkilerimizin sona ermesi anlamına gelmez. İşbirliğimizi sürdürelim." diye konuştu.

Bu projeyle Türkmenistan'da Atak S adlı Türk tipi yumurtacı damızlık tavukların yetişdirilmesine başlandı. Proje kapsamında Türkiye'den Türkmenistan'a 22 bin 500 adet damızlık yumurta getirildi. Yumurtalardan yaklaşık 15 bin civarında damızlık civciv çıkarıldı. Ahal vilayetinin Tecen kentinde yine TİKA tarafından kurulan 5 bin civciv kapasiteli büyütme kümesinde civcivler büyütüldü. Tüm üretim süresince Türk uzmanları Türkmenistan'a defalarca gelerek, damızlık bir yumurtadan ilk hibrit civciv elde edilmesine kadar tüm aşamaları uygulamalı olarak Türkmen uzmanlarına öğrettiler. Bugünkü günde torunları olan ilk hibrit civcivler çıkarıldı. Ayrıca, proje kapsamında 17 kişiye Türkiye'de eğitim verildi.

Tamamen çevre kontrollü olarak planlanan kümesler aydınlatma, soğutma, havalandırma ve ısıtma sistemlerinden oluşurken, sulama ve yemleme otomatik olarak yapıldı.