Ticaret Müşavirlerine, Irak Fuarı Anlatıldı

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın organizasyonuyla Türkiye'ye gelen Kuzey Afrika ve Ortadoğu Ticaret Müşavirleri, 24-27 Haziran 2010 tarihleri arasında Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan Uluslararası 5

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın organizasyonuyla Türkiye'ye gelen Kuzey Afrika ve Ortadoğu Ticaret Müşavirleri, 24-27 Haziran 2010 tarihleri arasında Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan Uluslararası 5. Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'yla ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldılar.
GTO Meclis Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkan Yardımcısı Mehmet Özmen, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Forum Fuarcılık Genel Müdürü Bilgin Aygül ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Ekonomik Araştırmalar Daire Başkanı Serdar Kumbaracı, ticaret müşavirlerine Uluslararası 5. Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı hakkında bilgiler verdiler.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, toplantıda yaptığı konuşmada, "Ticaret ve ihracat mücahitleri" dediği ticaret müşavirlerini Gaziantep'te ağırlamaktan onur duyduklarını belirterek, "Gaziantep, eskiden beri bir ticaret merkezi olmuştur. Şu anda 4 organize sanayi bölgesinde bin 100'ün üzerinde firma faaliyette bulunuyor. Bu bölgelerde 85 binin üzerinde istihdam var. Kentin değişik bölgelerinde 5 bine yakın küçük ve orta büyüklükte imalathane var. Geçen yıl 4 milyar dolara yakın ihracatımız vardı, bu yıl 6 milyar dolara gidiyoruz" dedi.
Gaziantep'in vizyonunu ülkenin vizyonu şeklinde geliştirmeye çalıştıklarını kaydeden Aslan, "Biz olaya sadece Gaziantep'in gelişimi olarak bakmıyoruz. Bölgesel geri kalmışlığı bu tip ilişkileri artırarak geliştirmek istiyoruz. Komşu ülkelerle kalkınmayı esas vizyonumuz olarak görüyoruz. Suriye, Irak ve Ürdün ile olan ilişkiler konusunda yıllardır hükümetlere yön vermeye çalışıyoruz. Bizler bu bölgede yüzyıllardır birlikte yaşıyoruz. Birileri öyle güzel sınır çizmiş ki, 10 kilometre ileride petrol var, bu tarafta yok. Ortadoğu'da çok ciddi bir strateji uygulanıyor. Enerji kaynaklarını tutmak için hakim devletler mücadele içerisinde. Bizim de bu ortamda kendi menfaatlerimizi savunmamız gerekiyor" diye konuştu.
Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin önünü kesmek için bir çok oyun oynanıyor. Irak'a 5 milyar dolar ticaret yapılırken, bu ülkeye Birleşmiş Milletler kanalıyla ambargo konuldu. O dönemde binlerce kişi işsiz kaldı. İşsizlikten dolayı terör arttı, büyük sıkıntılar yaşadık. Ambargoyu koyanlar ise Ürdün üzerinden mal sattılar. Yani bizim pazarımızı aldılar. 96 yılından sonra ise çalışmaları artırdık. O günden bugüne komşu ülkelerle ticareti artırmaya çalıştık. ABD, ticaretinin yüzde 60'ını komşu ülkelerine yaparken Türkiye'nin komşu ülkeleriyle ticareti yüzde 4 seviyesindeydi. Bu konuda hızlı bir çalışma yaptık. Teknoloji ve üretim üstünlüğü olan Türkiye'nin bu bölgeden daha fazla faydalanmasını sağlamak lazım. Bizim komşularımızla tartışmaya, düşman olmaya ihtiyacımız yok. Avantajlarımız çok, bunları kullanmamız lazım. Bazıları, 'Türkiye eksen mi değiştiriyor' diyorlar ama Türkiye eksen doğrultuyor. Türkiye, tabi ki AB hedefinden vazgeçmiyor. Türkiye'nin AB hedefi ve komşu ülkeler hedefi birbiriyle çatışmıyor."
Gaziantep'i Ortadoğu'nun ticaret ve sanayi, kongre ve sergi ile diplomasi merkezi yapma hedefleri olduğunu ifade eden Aslan, "Bölgemizde sanayi ve ticarette aldığımız yolla bir numarayız. Krizden sonra dünyanın gözü bu bölgeye döndü. Geçtiğimiz günlerde AB büyükelçilerini Gaziantep'te ağırladık. Yeter ki, kendimizi olduğumuzdan küçük görmeyelim. Bölgemizdeki ülkelerle ekonomik ilişkilerimizi daha da artırmamız lazım. Ekonomik ilişkiler arttıkça siyasi problemler daha çabuk halledilir" şeklinde konuştu.
Aslan, Kurtuluş Savaşı'nda ilk meşaleyi ve direniş ateşini yakan Gaziantep'in, bugün de bulunduğu ekonomik savaş içerisindeki misyonunun farkında olduğunu sözlerine ekledi.
Toplantıda daha sonra söz alan Forum Fuarcılık Genel Müdürü Bilgin Aygül de, Uluslararası 5. Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'yla ilgili bilgiler verdi. Aygül, bugüne kadar yapılan fuarlarla hem Türkiye'nin hem de Gaziantep'in çok şey kazandığına dikkat çekerek, "Bu yıl düzenleyeceğimiz fuar için şu anda 300'ün üzerinde firma talepte bulunurken bu sayının 400'e çıkmasını bekliyoruz. Toplam 35 bin metrekare alanda gerçekleştirilecek olan fuara 11 ülkeden firma katılmasını bekliyoruz" dedi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı Ekonomik Araştırmalar Daire Başkanı Serdar Kumbaracı da, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ve özellikle Gaziantep'in dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen ihracatını artırdığını kaydetti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yoğun bir çalışma programı uyguladığını belirten Kumbaracı, yapmayı planladıkları bölgesel toplantıları bölge illerinde düzenlemeyi düşündüklerini ifade etti.
Toplantıda daha sonra katılımcıların görüşleri dinlendi.