Kriz bitti, traktör satışları katlandı



Geçen yıl krizden çok etkilenen sektörlerin başında gelen traktör satışları firmaların yüzünü güldürdü. Türk Traktör Kalite Sistemleri ve Kurumsal İletişim Müdürü Haluk Güm...



Geçen yıl krizden çok etkilenen sektörlerin başında gelen traktör satışları firmaların yüzünü güldürdü. Türk Traktör Kalite Sistemleri ve Kurumsal İletişim Müdürü Haluk Gümüşderelioğlu, bu yılın ilk üç ayında satışlarının yüzde 206 oranında arttığını belirtti. Gümüşderelioğlu, 35 yaşın üstü 200 bin traktör olduğuna dikkat çekerek, vergi desteği sağlanması halinde satışların daha da artacağını söyledi.

Türkiye ekonomisinin krizden çıktığına yönelik büyüme, ihracat artışı, sanayi üretimi gibi önemli verilere bir yenisi daha eklendi. 2009'da krizin etkisiyle gerileyen traktör satışları bu yılın ilk çeyreğinde katlandı. Türk Traktör firmasının iç pazardaki satışları yılın ilk çeyreğinde üç kat artış gösterdi. Şirketin yurtiçi traktör satışları yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 206'lık artışla 2 bin 868 oldu. Firmanın toplam satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46 oranında arttı. Türk Traktör geçen yıl elde ettiği toplam kârın yüzde 80'ini de yılın ilk çeyreğinde yakaladı.
Türk Traktör ve Ziraat Makineleri AŞ'nin 2010 yılı ilk çeyrek sonuçları Başkent'te bulunan fabrikasında açıklandı. Şirket yılın ilk üç aylık döneminde 239 milyon lira satış geliri ve 32 milyon TL faaliyet kârı elde etti. Üç aylık verilere göre krizden çıkışa dair sinyallerin alındığını belirten Türk Traktör Kalite Sistemleri ve Kurumsal İletişim Müdürü Haluk Gümüşderelioğlu, sektörde geçen yıl yaşanan yüzde 49'luk daralmanın 2010'da telafi edilebileceğini söyledi. Ülke genelinde 35 yaş üstünde 200 bin traktör bulunduğunu aktaran Gümüşderelioğlu, sektöre vergi desteği verilmesi halinde satışların artabileceğini kaydetti. Sektör olarak krizden çok etkilendiklerini belirten Gümüşderelioğlu, işten çıkarılan tüm çalışanların geri alındığını vurguladı.
OSD 2010 ilk çeyrek sonuçlarına göre Türk Traktör tek başına otomotiv sektöründe kamyon, midibüs ve minibüs segmentlerinden daha fazla ihracat yapıyor. Türk Traktör CNH'in yerleşik küresel satış ağı ile ihracat gerçekleştiriliyor. Asıl ihracat ürünü TD/JX serisi ise ABD'den Afrika'ya dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. İhracatta ağırlığın Amerika kıtası olduğunu aktaran Gümüşderelioğlu, Fildişi Sahilleri'nden Papua Yeni Gine'ye kadar ürünlerinin satıldığını bildirdi. Özellikle Afrika pazarından yoğun talep aldıklarını aktardı.
Çiftçilerin isteklerinin değiştiğini aktaran Gümüşderelioğlu, her bölgeden farklı özellikli ürün talebi geldiğini söyledi. Akdeniz ve Güneydoğu'dan klimalı traktör talebi gelirken, Ege Bölgesi'nden bağ bahçe işlerinde de kullanılmak üzere küçük traktör siparişi veriliyor. Firma yetkililerinin verdiği bilgilere göre son dönemde televizyon özelliği olan traktörler de talep ediliyor. GPRS'li şoförsüz traktörlerin önümüzdeki dönemde Türkiye'de de tarlalardaki yerini alabileceğini aktaran yetkililer, ilk talebin Manisa ve Aydın'da tarım yatırımı olan UPS firmasından geldiğini söyledi.
İlk müşterisi Menderes oldu; 63 ülkeye ihracat yapıyor
1954 yılında 'Minneapolis Moline Türk Traktör ve Ziraat Makineleri' adı ile faaliyete başlayan firma 1963 yılından itibaren Fiat lisansı altında üretime devam etti. Firma 1998 yılından itibaren Koç Holding ve CNH ortak girişimi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Türk Traktör'ün ilk müşterisinin Adnan Menderes olduğunu belirten Kalite Sistemleri ve Kurumsal İletişim Müdürü Gümüşderelioğlu, başbakanın bir numaralı traktörü kendi parası ile satın aldığını aktardı. 1955 yılında fatura düzenlenerek dönemin başbakanı tarafından alınan traktör bugün Aydın'da oğul Menderes'in çiftliğinde bulunuyor. 63 ülkeye ihracat yapan firmanın ürünleri 90 ülkede satılıyor.

Zaman