Hıdırellez ve roman şenliği

MUZKAT-DER tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Hıdırellez ve Roman Şenliği Muğla'nın Milas ilçesinde başladı

MUZKAT-DER tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Hıdırellez ve Roman Şenliği Muğla'nın Milas ilçesinde başladı. Şenlikte en çok ilgiyi çocukların verdiği mini konser çekti. 4 yaşındaki Barbaros Özer ise en çok alkış alan zurnacı oldu.
Milas Yöresi Davul Zurna ve Roman Kültürü ile Muğla Zeybek Kültürünü Araştırma Tanıtma ve Yaşatma Derneği (MUZKAT-DER) tarafından düzenlenen 1. Hıdırellez ve Roman Şenliği başladı. Yeni Dibekdere İlköğretim Okulu bahçesinde yapılan şenlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Sonrasında bir konuşma yapan MUZKAT-DER Başkanı Dursun Girgin amaçlarının unutulmuş ya da unutulmakta olan kültürlerinin yaşatılması, ayrıca davul zurnanın da tanıtılması olduğunu söyledi. Girgin,
"Küçükdibekdere köyünün nüfusu yaklaşık bin. Köyümüz bir Roman köyü ve köyde yaşayan 7'den 70'e tüm insanlar davul-zurna kültürüyle yetişiyor. Bunlar Roman vatandaşı. Köyün yüzde 70'i müzik aleti çalıyor. Roman vatandaşlar olarak bu sene ilk defa Hıdırellez şenliği düzenliyoruz ve Hıdırellez bizim kültürümüzün bir parçası. Hükümetin Roman açılımını olumlu buluyoruz, açılım kapsamında Roman müzisyenler için kapsamlı bir eğitim çalışması yapılmalı" dedi.
Konuşmanın ardından Dibekderesi köyünde açılan davul-zurna kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. Şenlikte; el sanatları ürünleri sergilendi, Fethiye Yöresi Yörük Obaları Derneği müzik gösterisi, Fethiye Delbek sanatı gösterileri, Muğla Roman ve Müzisyenleri Derneği gösterisi ve MUZKAT-DER davul-zurna gösterileri yer aldı.

ÇOCUKLARDAN MİNİ KONSER
Küçükdibekdere köyünde yaşayan ve yüzde 70'i müzik aleti çalmayı bilen Roman vatandaşların düzenlendiği "Hıdırellez" kutlamasında yaşları 4-13 arasında değişen 12 çocuk davul ve zurna konseri verdi. Şenlikte en çok ilgiyi mini konser veren bu çocuklar çekti. Çocukların davul ve zurnalarıyla seslendirdiği şarkılar izleyicilerden büyük alkış aldı. Ancak zurnacılar içinde en çok alkışı ise 4 yaşındaki Barbaros Özer aldı.

BABADAN OĞULA GEÇİYOR
4 yaşındaki Barbaros Özer'in babası Hasan Özer, "Geleneğimizi göreneğimizi yaşatıyoruz. İki oğlum var, biri 15 diğeri 4 yaşında. Büyük oğlum Muğla Güzel Sanatlar Lisesi'nde Müzik Bölümü'nde okuyor. Aynı zaman davul-zurna kültürümüzü yaşatmak için o da devam ediyor. İkinci oğlum Barbaros Özer de şu an 4 yaşında olmasına rağmen davulunu zurnasını çalıyor. Kültürümüzü yaşatmaya devam ediyoruz. İkimiz beraber çalıyoruz. Büyük oğlan gelince üçümüz beraber çalıyoruz. Zaten bu meslek bize babadan kaldı. Babam
da zurnacıdır. Davul-zurna kültürünü böyle ailece yaşatıyoruz. Hem geçimimizi sağlıyoruz, hem de kültürümüzü devam ettiriyoruz" dedi.

ŞENLİKTE İKİNCİ GÜN
Şenlik ikinci gününde (07 Mayıs) ise saat 09.00'da başlayacak. Program şöyle:
"Dibekdere Mahalli Sanatçıların davul-zurna gösterisi, Milas yöresi sanatçıların gösterisi, Roman halk oyunları yarışması, Çomakdağ Köyü yöresel halk oyunları gösterisi, Muğla Yörük Obaları Derneği zeybek gösterisi ve kapanış."