Et ihalesi iptal edildi



Et ve Balık Kurumu (EBK) Yönetim Kurulu, canlı kasaplık sığır alımı ihalelerini, ''serbest rekabet şartları oluşmadığı'' gerekçesiyle iptal etti.

Tarım ve Kö...



Et ve Balık Kurumu (EBK) Yönetim Kurulu, canlı kasaplık sığır alımı ihalelerini, ''serbest rekabet şartları oluşmadığı'' gerekçesiyle iptal etti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın, son günlerde et ve et ürünleri piyasasında yaşanan gelişmeler üzerine fiyat istikrarı sağlamak amacıyla bir dizi önlemi hayata geçirdiği kaydedildi. Bu önlemler çerçevesinde; 4 ve 6 Mayıs 2010 tarihlerinde Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünün de, uluslararası piyasalarda iki ayrı ihaleye çıktığı ve katılımcılardan fiyat teklifleri aldığı hatırlatıldı.
Açıklamada, şöyle denildi: ''Ancak, dünya piyasa koşulları dikkate alındığında, her iki ihalede de serbest rekabet şartlarının oluşmadığı görülmüştür.
Bu nedenle 4 ve 6 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılan Canlı Kasaplık Sığır Alımı İhaleleri, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulunca iptal edilmiştir.
Halkımızın hem kaliteli hem de ucuz et ve et ürünleri tüketmesinin takipçisi olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü aracılığıyla en kısa sürede yeniden ihaleye çıkma kararı almıştır.
HACILAR ET: KARARA SAYGI DUYMAK ZORUNDAYIZ
Et ve Balık Kurumu (EBK) tarafından yapılan ilk canlı hayvan ihalesine en düşük teklifi veren Hacılar Et Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Kazancıoğlu, ihalenin iptal edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Devletimizin verdiği bir karardır. Saygı duymak zorundayız." dedi.
Cihan'a konuşan Kazancıoğlu, Tarım Bakanlığı'nın ihalede serbest rekabet şartları oluşmadığı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine "4 Mayıs'taki ihalede rekabet çok şeffaf bir şekilde oluşmuştu." Değerlendirmesinde bulundu.
Tarım Bakanlığı, en kısa zamanda Et ve Balık Kurumu aracılığıyla en kısa sürede yeniden ihaleye çıkma kararı aldı. Hacılar Et firmasının sahibi Kazancıoğlu, ihale şartnamesi belli olduktan sonra ihaleye yeniden katılıp katılmayacaklarının netleştiğini söyledi.
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilen 4 bin 25 ton canlı kasaplık sığır ithalat yetkisi kapsamında 4 Mayıs'ta yapılan ihalede Hacılar Et 1,3 milyar Euro'yla en az teklif veren firma olmuştu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ihale sürecinin 'piyasadaki gelişmelere göre' devam edeceği belirtilmişti.
(CİHAN)

Zaman