Et İhaleleri İptal Edildi

Et İthali için yapılan iki ihale de iptal edildi. Bakanlık, yeniden ihaleye çıkma kararı aldı. Eker, 'Sonuç alınmazsa başka yollara başvururuz' dedi.

Et ve Balık Kurumu'nun, canlı hayvan ithaline yönelik düzenlediği iki ihale, gerekli rekabet şartları oluşmadığı gereçesiyle iptal edildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, en kısa sürede ihalelerin yeniden düzenleneceğini söyledi.
Bakanlar Kurulu'nun kırmızı et fiyatlarını düşürmek amacıyla canlı sığır ithalinin önünü açmasının ardından iki ihale düzenlendi. İhalelerde yaklaşık 5 bin 500 ton kasaplık canlı hayvan ithali öngörülüyordu. İhalelere katılım sınırlı oldu.
İhalere katılmak isteyen çok sayıda firma, şartnamede belirtilen teslim sürelerinin kısa olması nedeniyle teklif vermedi. Et ve Balık Kurumu'nca yapılan son ihaleye 15 firma davet edildi. Bu firmalardan yanlızca 3'ü ihaleye katılırken, teklif tek bir firmadan geldi.
"Serbest Rekabet Şartları Oluşmamıştır"
Nihai teklifleri değerlendiren Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu, söz konusu iki ihaleyi iptal etti.
Yapılan yazılı açıklamada; "Dünya piyasa koşulları dikkate alındığında, her iki ihalede de serbest rekabet şartlarının oluşmadığı görülmüştür" denildi.
Eker: "Sonuç Alınmazsa Başka Yöntemlere Başvuracağız"
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ihalelerde gelinen son durumu anlattı.
Eker, "Et ithalat ihalelerinin en kısa sürede tekrarlanacağını ve İhalelerden sonuç çıkmaması durumunda doğrudan temin de dahil olmak üzere farklı yöntemlere başvurulacağız" şeklinde konuştu.
İhale şartnamesindeki sürenin kısalığı nedeniyle katılımın az olduğunu belirten Eker, yeni ihalede bu durumun göz önüne alınacağını ifade etti.

TRT