Daracığına giden Üç Fidan'ın son fotoğrafı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı bir arada gösteren ve ilk kez yayınlanan bu fotoğraf, 5 Mayıs 1972'de Mamak Cezaevi'nde görevli bir asker tarafından çekildi.

Gezmiş, Aslan ve İnan fotoğraf çekildikten birkaç saat sonra, 6 Mayıs sabaha karşı idam edildi. Ölümlerinin 38’inci yılında üçü de Ankara Karşıyaka’daki mezarlarının başında anıldı, Bursa Nilüfer Belediyesi de yaptığı üç fidan anıtını törenle açtı.

Fidan'lara kırmızı karanfil...

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 38’inci yılında Ankara Karşıyaka’daki mezarlarının başında anıldı.

Bu yılki anma törenine ayağı kırıldığı için katılmayan Deniz Gezmiş’in avukatı Halit Çelenk’in mesajını ise eşi Şekibe Çelenk okudu. Anma törenine yaklaşık 3 bin kişi katılması mezarlıkta izdihama neden oldu. Öte yandan “Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişlerinin yıldönümünde ne düşünüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan 9. Cumhurbaşkanı Demirel, “Siyasi gücüm yoktu. Çünkü, o gün ülkeye hakim olan güç, benim elimden de hükümeti almış. Mecliste 276 tane milletvekili oy kullanmış. Meseleyi benim üzerime yıkmanın manası tamamen bir nevi kötülemedir. Benim sebep olduğum bir olay değil ki” dedi.

Vatan