Borsalarda büyük çöküş



İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü kapanışa göre 1.958,70 puan düşerek 53.804,87 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 3,51 oranı...



İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü kapanışa göre 1.958,70 puan düşerek 53.804,87 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 3,51 oranında değer yitirdi.
Böylece endeks Mart ayı ortalarında gördüğü 53.000 puan seviyelerine geri gelmiş oldu.
Borsa'daki büyük düşüşle birlikte Amerikan Doları güne 1.5750 TL'den Euro ise 1,9970 TL'den başladı.
TOKYO BORSASINDA KESKİN DÜŞÜŞ
Tokyo Menkul Kıymetler Borsası keskin düşüşle kapandı.
Nikkei Endeksi, yüzde 3,10 oranında değer kaybederek, 10,364,59 puana geriledi. Borsanın düşmesinde, Yunanistan'daki krizin diğer Avrupa ülkelerine yayılma kaygısı etkili oldu.
NEW YORK BORSASI KARIŞTI
New York Menkul Kıymetler Borsası, hareketli bir günden sonra yüzde 3'ün üzerinde bir düşüşle kapandı.
Dow Jones sanayi endeksi 347,80 puan kayıpla (yüzde 3,20) 10.520,32'den, Nasdaq bileşik endeksi 82,65 puan kayıpla (yüzde 3,44) 2.319,64'den kapandı.
Dow Jones endeksindeki kayıplar gün içinde bir ara yüzde 5'i aştı, Nasdaq endeksindeki kayıp ise yüzde 9 boyutuna ulaştı, ancak bu gerileme ilerleyen saatlerde düzeldi.
Reuters ajansı, "göreceli olarak küçük bir ekonomi olan Yunanistan'dan kaynaklanan şok dalgaları Avrupa'yı aşıp ABD, Latin Amerika ve Asya piyasalarını sarsarken, bazı yatırımcılar, bir iki ülkenin daha borç çıkmazına girebileceği paniği içinde" yorumunu yaptı.
OBAMA BRİFİNG ALDI
ABD Başkanı Barack Obama, Wall Street'teki türbulans konusunda brifing aldı.
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Ulusal Ekonomi Konseyi başkanı Lawrence Summers ile borsa danışmanları Obama'ya borsadaki ani değer kaybı konusunda bilgi verdiler.
Obama, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda hisselerin kısa sürede yüksek oranda değer kaybetmesi ve bir ara endeksin 1000 puan kadar (hisse senetlerinde yaklaşık yüzde 9 değer kaybı) düşmesine neden olan türbulans konusunda detaylı bilgi aldı.
Öte yandan, ABD Sermaye Piyasası Kurulu, ABD endekslerinde yaşanan sert düşüşleri hatalı bir işlemin tetiklemiş olabileceğine yönelik iddialar üzerine soruşturma başlattı.
Wall Street tarihinin en sert seans içi düşüşlerinden birinin yaşandığı olay, yüksek hızlı elektronik otomatik borsa işlemlerinin denetlenmesi konusuna da gündeme getirdi.
Hisse senedi piyasalarının yüzde 50'den fazlasının yapıldığı ABD'deki yüksek hızlı elektronik otomatik borsa işlemlerinin kontrolünde bazı zorluklar ortaya çıkabiliyor.
Wall Street'teki sert satışlar sırasında, genelde istikrarlı bir hisse olan Procter & Gamble hisseleri yüzde 37'lere kadar varan kayıplar yaşamıştı.
Teknik hata kaygıları nedeniyle bazı hisse senedi işlemlerinin iptal edileceği de belirtiliyor.
Önemli bir bankanın borsa simsarının 16 milyon dolarlık hisse satacakken, yanlışlıkla 16 milyar dolarlık hisse satış emri vermesinin düşüşün nedenleri arasında olduğu söylentileri de bulunuyor.
Dow Jones endeksi yüzde 3,20 oranındaki değer kaybıyla 10.520,32'den, Nasdaq Bileşik endeksi de yüzde 3,44 oranında kayıpla 2.319,64'den kapanmıştı.
Zaman