5. Uluslararası Kars Aşıklar Bayramı başladı

5. Uluslararası Kars Âşıklar Bayramı, merhum Murat Çobanoğlu'nun kabrinin ziyareti ve yürüyüşle başladı. 4 gün sürecek etkinliklere İran, Azerbaycan v

5. Uluslararası Kars Âşıklar Bayramı, merhum Murat Çobanoğlu'nun kabrinin ziyareti ve yürüyüşle başladı. 4 gün sürecek etkinliklere İran, Azerbaycan ve Gürcistan'dan da âşıklar katılıyor.

Kars Belediyesi'nin düzenlediği Âşıklar Bayramı'na yurdun birçok yöresinden yaklaşık 100 âşık ile İran, Azerbaycan ve Gürcistan halk ozanları katılıyor. Âşık ve âşıklık edebiyatının değişmez gösterilerinden olan atışma, muamma, halk hikayesi, divan, dudak değmez gibi 5 dalda yapılacak yarışmaya katılan âşıklar, başarılarına göre ödüllendirilecek.

Âşıklar Bayramı'nın ilk gününde; Âşık Murat Çobanoğlu, Asri Mezarlık'taki kabri başında anıldı. Anma törenine Kars Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars Müftüsü İlyas Gümüş, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Murat Çobanoğlu Âşıklar Derneği Başkanı Bahattin Yıldızoğlu ile çeşitli Kafkas ülkelerinden ve başka yörelerden gelen ünlü âşıklar, kurum ve kuruluş amirleri, basın mensupları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Katılımcıların kırmızı ve beyaz karanfilleri kabre bırakmasının ardından Vali Ahmet Kara, Çobanoğlu'nun unutulmaz bir halk ozanı olduğunu belirterek, bir dörtlük okudu. Katılımcıların ayakta alkışladığı dörtlüğün ardından Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

Kabristan ziyaretinden sonra kortej yürüyüşüne geçildi. Murat Çobanoğlu'nun heykeli önünden başlayan yürüyüş Faikbey Caddesi ve GAMP Caddesi'nde devam etti. Âşıkların yöresel kıyafetler ve sazlarıyla katıldığı yürüyüş tam bir şenlik havasında geçti. 100'ün üzerinde aşığın yer aldığı kortej, Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu önünde sona erdi.

Bu arada 5 dalda yapılacak ve her aşığın istediği dalda katılacağı Âşıklar Bayramı yarışmaları Kars Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda başladı. Slayt gösterisinin ardından protokol konuşmaları ve âşıkların tanıtımı yapıldı. İl Düzenleme Kurulu üyeleri ve jüri üyelerinin tanıtımının ardından yarışmalara geçildi.

Divan (doğaçlama), yörelere göre hikâye, dudak değmez (leb değmez), atışma (doğaçlama) ve muamma (doğaçlama) dallarında yarışacak âşıklardan en az iki dalı geçen âşığa bir, dört dalı geçen âşığa iki, beş dalı geçen âşığa üç ödül verilecek.