İstismarı inceleyen CHP'li vekiller endişeli

Çocuklara yönelik cinsel istismar iddialarını araştırmak üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Siirt'te incelemelerde bulundu. CHP'li üyelere göre olayın örtbas edileceğine dair ciddi şüpheler var.

Çocuklara yönelik cinsel istismar iddialarını araştırmak üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Siirt'te incelemelerde bulundu. CHP'li üyelere göre olayın örtbas edileceğine dair ciddi şüpheler var. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve Sivas Milletvekili Ahmet Malik Ejder, Siirt'te CHP Siirt İl Başkanı Muhdi Koyuncu, KESK yöneticileri, Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu ve Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Karamık ile görüştü.

Milletvekilleri olayda adı geçen okulda da incelemelerde bulundu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun CHP'li üyeleri incelemelerinin ardından basın açıklaması yaptı.

İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Siirt'te CHP İl Başkanı Muhdi Koyuncu, KESK yöneticileri, Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu ve Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Karamık ile görüştü, olayda adı geçen okulda da incelemelerde bulundu.

Ersin ve Özdemir, temaslarının ardından CHP İl binasında basın toplantısı düzenledi.

Ahmet Ersin, okulda inceleme yaptıklarını ve yöneticilerle görüştüklerini, mahalle muhtarı ve bazı esnafın yanı sıra Esnaf Odaları Birliği Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri, KESK ve Cumhuriyet Başsavcısı ile görüştüklerini belirterek, daha sonra Vali Necati Şentürk, Emniyet Müdürü Celali Topuz ve Milli Eğitim Müdürü T. Fikret Eteker ile görüşebileceklerini söyledi.

"Cinsel terör"

Kamuoyunun canını acıtan olayları yerinde incelemek ve bilgi almak için kente geldiklerini ifade eden Ersin, "Siirtliler, bu olayın ortaya çıkmasından itibaren, yani medyada yer aldığı günden itibaren onurlu bir biçimde sorumluları kimlerse mutlaka hukuk içerisinde ciddi bir talepte bulunmuşlardır. Bu acı olayla ilgili tepkilerini gösterdiler. O nedenle Siirtlileri bu olayın dışında tutmak gerekir. Bu acı olayı Siirt'lilere mal etmek doğru bir yaklaşım değildir" dedi.

Ersin, "Bu olayı tecavüz vakası olarak değerlendirmek bize göre olayı küçümsemektir. Yaşanan olay tecavüz vakası olmanın ötesinde bir sonuç ortaya koymuştur. Ve ben bunu cinsel terör diye tanımlıyorum. Yani çocukların çocuk bedenleri üzerinde terör uygulamıştır. Bunların çocuk bedenlerinin bütünlüğüne yönelik bir terör hareketi vardır. Elbette ki bunda sorumlu kim? Anne babalar 'eti senin kemiği benim' anlayışı içinde okula öğretmenlere yöneticilere ili yönetenlere teslim ediyorlar. Yani devlete emanet ediliyor çocuklarımız. Ama maalesef bu olay başlarına geldi. Bunun tek sorumlusu devletin ta kendisidir" diye konuştu.

"Ciddi bir ihmal var"

Ersin, devlet kendisine teslim edilen çocukların vücut bütünlüğünü koruyamadığını, ağır bir insan hakkı ihlali bulunduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Yaptığımız görüşmelerde olayın örtbas edileceğine kapatılacağına ilişkin endişeler var. Bu endişeleri biz de yaşıyoruz. İki yıla yakın bir süreden beri sürmekte olduğu öne sürülen bu vahşiliğin şimdiye kadar neden engellenemediği, herkesin telefonlarını dinleyenlerin herkesi adım adım takip edenlerin bu vahşi, bu vahşete neden engel olamadıklarını anlamak mümkün değil.

Dolayısıyla ciddi bir ihmal var. Bugün yaptığımız görüşmelerin sonucunda aldığımız izlenim budur. Devletin kurumlarının, vatandaşın can ve malını korumakla yükümlü olan devletin kurumlarının maalesef görevini tam olarak yapmadığına ilişkin izlenimlerimiz var. Çocukların çocuk bedenleri üzerine terör uygulayanların hukuk içinde hak ettikleri cezayı almaları için bizler elimizden gelen her şeyi yapacağız. Yarın Pervari'ye gideceğiz. Oradaki olayı inceleyeceğiz. Ankara'ya dönerek izlenimlerimizi bir rapor halinde genel başkana ve mensubu olduğumuz komisyona sunacağız."

Pervari'ye geçtiler, protesto edildiler

Siirt'te bulunan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun CHP'li üyeleri İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve Sivas Milletvekili Ahmet Malik Ejder, beraberinde CHP Siirt İl Başkanı Muhdi Koyuncu ile geçen yıl Pervari ilçesinde meydana gelen tecavüz olayını araştırmak üzere Pervari ilçesine gitti.

Heyet, geçen yıl meydana gelen olayda ölen küçük kızın evine giderek baş sağlığı dileğinde bulundu.

Daha sonra Kaymakamlığa geçen heyet, kaymakamlık girişinde protesto edildi. Kaymakamlık binası önünde toplanan ve ellerinde "Siirt, Pervari Mağdur", "CHP bu halkı temsil edemez", "Sorumsuz medya geçen sene neredeydin" yazılı dövizler taşıyan gruptan bazı kişiler, heyeti protesto etti.

Kaymakam Fırat Çelik'i makamında ziyaret ederek basına kapalı bir süre görüşen heyet, daha sonra olayın geçtiği Yatılı Bölge İlköğretim Okuluna geçti.


CNN Türk