Vatandaş'tan Diyanet'e soru yağmuru

Günde binlerce vatandaş dini konularda bilmediklerini öğrenmek, tereddütlerini ya da merakını gidermek için Diyanet'i arıyor.

Nitekim, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, geçen yıl yurt içinden ve yurt dışından elektronik ortamda ve mektupla toplam 52 bin 960 soru cevaplandırdı.
Başkanlığın 2009 Faaliyet Raporu'na göre, Diyanet'in merkez teşkilatında görevli 944 personelin 50 tanesini kadınlar oluşturuyor. Taşra teşkilatında toplam 80 bin 153 personel görev yaparken bunların 58 bin 839'u imam hatip, 9 bir 442'si müezzin-kayyım, 4 bin 381'in Kur'an kursu öğreticisi, bin 218'i ise vaiz olarak görev yapıyor. Taşra teşkilatındaki toplam kadın çalışan sayısı ise 3 bin 351'de kalıyor.
Yurt dışı teşkilatında ise 14 müşavir ve müşavir yardımcısı, 21 ateşe ve ateşe yardımcısı ile bin 315'i din görevlisi olmak üzere toplam bin 350 personel çalışıyor.

VEKALETLE KURBAN KESİMİ ORGANİZASYONUNA 43 BİNİ AŞKIN KİŞİ KATILDI

Rapora göre, Din İşleri Yüksek Kurulu, yurt içinden ve yurt dışından elektronik ortamda ve mektupla toplam 52 bin 960 soruyu cevapladı. Telefonla sorulan soruları cevaplandırmak amacıyla oluşturulan Dini Soruları Cevaplandırma Bürosuna ise günlük ortalama 300 soru yöneltildi.

Geçen yıl 95 bin 520'si Diyanet aracılığıyla olmak üzere 180 bin 881 kişi umre, 58 bin 61'i Diyanet aracılığıyla olmak üzere toplam 93 bin 989 kişi de hac dolayısıyla kutsal toprakları ziyaret etti.
Vekaletle Kurban Kesimi organizasyonuna yurt içinden 20 bin 346, yurt dışından 22 bin 696 olmak üzere toplam 43 bin 42 kişi katılırken, kurbanların 17 bin 881'i yurt dışında 20 ülkede, 10 bin 286'sı yurt içinde vakıf şubelerinde ve 14 bin 875'i de Et ve Balık Kurumu aracılığıyla zamanında dini usullere göre kestirildi.

''İMAM HATİPLERE ETİYOPYA, MADAGASKAR VE GANA'DAN ÖĞRENCİ''

Avrupa ülkelerinden okutulmak üzere, Uluslararası İlahiyat Programı çerçevesinde, 2009-2010 eğitim yılı için Ankara ve Marmara üniversitelerinin İlahiyat fakültelerine toplam 93 öğrenci getirildi.
Ayrıca Türkiye'deki imam-hatip liselerinde okutulmak üzere Kamerun'dan 3, Çad'dan 2, Nijer'den 2, Nijerya'dan 2, Etiyopya'dan 3, Burkina Faso'dan 2, Kenya'dan 14, Madagaskar'dan 6, Ganada'dan 3, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden 10, Endonezya'dan 20, Afganistan'dan 5, Pakistan'dan 12 ve Tayland'dan 4 öğrenci olmak üzere toplam 84 öğrenci, ilahiyat fakültelerinde ise Fildişi Sahili'nden 2, Afganistan'dan 30 öğrenci öğrenim görmeye başladı.

Öte yandan ülke genelinde yapımı devam eden ve maddi imkansızlıklar sebebiyle tamamlanamayan camiler için açılan yardım kampanyalarından, 2009 yılında 85 camiye 3 milyon 60 bin lira yardım yapıldı.
Raporda, kadınlara din hizmeti sunacak yeterli sayıda ve nitelikte bayan personel bulunmaması, dini tesislerin yapımı ve onarımında yetkili olunmaması, her camide kadro ve Başkanlık görevlisi ile hizmet sunulan yer ve hedef kitle hakkında yeterli bilimsel bilginin bulunmaması geliştirmeye açık unsurlar olarak belirlendi.

Kitle iletişim araçlarından ve ilahiyat fakültelerinin ilmi birikim ve desteğinden yararlanabilme imkanı, dinin dünyada yükselen değer olması, birçok toplumsal sorunun çözümünde resmi kurumların ve sivil toplum örgütlerinin Başkanlıkla işbirliği yapmak istemesi, AB'ye üyelik sürecinde İslam Dini'ni dünyaya daha iyi anlatabilme imkanının olması, halkın eğitim seviyesinin giderek yükselmesi, toplumda bid'at ve hurafelerle mücadele isteği olması ve halkın dini ve hayri hizmetlere gönüllü katkı sağlamasının kurumsal kapasitenin arttırılmasında fırsat olarak görüldüğü ifade edilen raporda, kurumun kontrolü dışında gerçekleşen olumsuzluklar ise şöyle sıralandı:

''İslam içi dini görüş ve yorumların ayrı bir din gibi gösterilmesi yönündeki gayret ve çalışmalar dış dünyada 'İslam', 'Müslüman' ve 'İslam Peygamberi' hakkında olumsuz imaj oluşturulmaya çalışılması, Başkanlığa eleman temin kaynağı olan imam-hatip lisesi ve ilahiyat fakültesi mezunlarının mesleki bilgi ve beceri bakımından takviyeye ihtiyaçlarının olması, yeterli bir teşkilat yasasının bulunmaması, Diyanet'in kamu kurumu olarak varlığının kimilerince devletin temel ilkeleri ile çatıştığı iddiası, milli birlik ve dini bütünlüğü olumsuz etkileyen yıkıcı ve bölücü faaliyetlerin olması, dini ve ailevi değerleri yıpratmaya yönelik yayınlar.''

''TAMAMEN İLAHİYAT FAKÜLTESİ MEZUNLARI İSTİHDAM EDİLMELİ''

Başkanlık bütçesinin, yüzde 90.24'ünün personel giderlerine harcandığı, sadece yüzde 9.76'lık bölümünün mal ve hizmet alımlarıyla yatırım giderlerine ayrıldığı ifade edilen raporda, bunun hizmetleri istenen düzeyde yerine getirmeyi zorlaştırdığı vurgulandı. Olumsuzlukların giderilmesi için imkanlar nispetinde bütçenin mal ve hizmet alımları ile yatırım kalemlerinde artış yapılması önerildi.

Ülke genelinde yeni inşa edilen ve yıllar önce inşa edildiği halde kadro verilemeyen binlerce cami ve mescit bulunduğu belirtilen raporda, buralarda illegal oluşumların önlenmesi ve din hizmetlerinin tek elden ve devlet güvencesi altında yürütülebilmesi için kadrosu olmayan camilere yeteri kadar kadronun sağlanması gerektiğine işaret edildi.

Kaliteli din hizmeti sunulabilmesi için Başkanlığın bundan böyle, tamamen İlahiyat fakültesi mezunları istihdam etmesi gerektiği vurgulanan raporda, ''Bu nedenle söz konusu fakültelerin kontenjanları bu ihtiyaç dikkate alınarak belirlenmeli ve program geliştirme çalışmalarında din hizmetleri alanının ihtiyaçları gözetilmelidir'' görüşüne yer verildi.

Ülke nüfusun yarıdan fazlasını kadınların oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, kadınların dini konulardaki soru ve sorunlarını daha rahat ortamlarda aktarabilmelerinin sağlanması için kadın din görevlisi ve aile bürolarının sayısının arttırılması gerektiği kaydedildi.