Et ithalatında son karar öğleden sonra

Et ve Balık Kurumu'nun 4 bin 25 tonluk canlı hayvan ithalatı ihalesinde teklifler alındı. Litvanya, Letonya, Estonya ve Macaristan'dan getirilecek can

Et ve Balık Kurumu'nun 4 bin 25 tonluk canlı hayvan ithalatı ihalesinde teklifler alındı. Litvanya, Letonya, Estonya ve Macaristan'dan getirilecek canlı hayvanlar 3 ili kapsıyor. Ancak ihalede sadece Ankara için 500 tonluk canlı hayvana teklif verildi. Adana ve Sakarya'ya teklif gelmedi.

Ankara'ya getirilecek 500 tonluk canlı hayvan için 3 firma yarıştı. En düşük teklifi 1 milyon 350 bin Euro ile Hacılar firması verdi. 1 milyon 750 bin Euro Aglohilal firmasından gelirken, Dituria Sro firması da 1 milyon 650 bin Euro ile canlı hayvan getirmeyi taahhüt etti. Son karar öğleden sonra firmalardan alınacak kapalı zarflardan çıkacak.

İhaleye katılan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ve CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, ihalede alınan ilk tekliflerin ardından basının karşısına geçti. İhaleye Almanya, Romanya ve Slovakya'da faaliyet gösteren 3 Türk firmasının teklif verdiğini söyleyen Öğüt, "3 firmanın kendi aralarında anlaştığı imaj şüphesi uyandırıyor. 3 firma uzlaşabilir anlaşma yapabilir. 20-30 olsaydı anlaşma ihtimali olmazdı." diye konuştu.

İhanin basının huzurunda yapılması halinde şeffaf olarak algılanacağını kaydeden Ensar Öğüt, 3 firmadan en düşük teklifin 1 milyon 350 bin Euro olduğunu, öğleden sonra kapalı zarfla alınacak tekliflerden ihaleyi kazanın çıkacağını aktardı. Öğüt, sadece Ankara'ya 500 tonluk canlı hayvan ihalesine teklif geldiğini Adana ve Adapazarı için Genel Müdür'ün kararıyla yeni ihaleye çıkılacağını belirtti.

CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ise hayvanların 10 günde getirmesi şartının 'anlaşmış' olma şüphesi doğurduğunu savundu. Türk vatandaşlarına ucuz et yedirebilmek için yapılan ihalenin daha fazla firma katılması halinde başarılı olacağını belirten Özkan, Türkiye'deki yerli üreticiden canlı hayvan almak yerine yurtdışındaki yerli üreticinin tercih edilmesinin yanlış olduğunu kaydetti.