Aliağa'da Çeltik Tartışması

Aliağa'nın son günlerdeki gündem maddesi olan ve kent dışından gelen işletmeciler tarafından Çaltılıdere Köyü civarında çeltik ekimi yapılmak istenmesiyle tedirginlik yaşayan ilçe halkının endişesine Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz tercüman oldu

Aliağa'da Çeltik Tartışması
Aliağa'nın son günlerdeki gündem maddesi olan ve kent dışından gelen işletmeciler tarafından Çaltılıdere Köyü civarında çeltik ekimi yapılmak istenmesiyle tedirginlik yaşayan ilçe halkının endişesine Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz tercüman oldu. Konunun Kaymakamlık ilçe idare toplantısında gündeme gelmesiyle söz alan Başkan Oğuz kentte çeltik ekimiyle birlikte kentte yoğun sivrisinek yaşanacağı ve çevre kirliliğine yol açacağı gerekçesiyle karşı çıktı.
Çeltik ekimi yapılmak istendiğine dair duyumlar aldıklarını belirten gazetecilerin sorusu üzerine İlçe Tarım Müdürü Levent Yöntem "Evet çeltik ekimi ile bir kişi gelip çeltik ekimi müracaatında bulunmuştur. Müracaat sonrasında yasa gereği ilçelerde konuyla ilgili Kaymakam başkanlığında Çeltik komisyonu kurulmaktadır. Aliağa'da komisyon kurulmuş toplantılara devam etmektedir. Konuyla ilgili nihai kararını henüz vermemiştir." dedi. Tarım Müdürü Yöntem'den sora söz alan Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz konunun gündemlerinde olduğunu belirterek çekincelerini dile getrdi. Oğuz "Bu konu başımıza büyük sorunlar açacak. Büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacak. Hiç kimse bu konuyu oldubittiye getirmesin. Biz burada yaşıyorsak konuya müdahil olacağız" dedi.
Kaymakam İbrahim Keklik konuyla ilgili Çaltılıdere Muhtarı Selatin Yıldız'a söz vermesi üzerine Muhtar Yıldız, çeltik ekecek kişiyi davet ettiklerini, ihtiyar heyeti kararı aldıklarını, tarları kiraya verdiklerini ve kira ücretlerini peşin aldıklarını belirtti. Bunun üzerine yeniden söz alan Başkan Oğuz "Böyle bir şey olabilir mi? Hiç kimseyle görüşmeden böyle bir girişim olur mu?" diye sordu. Oğuz tarlalarda yoğun sivrisinek üreyeceğine ve mücadele edilemeyeceğine dikkat çekerek "Sivrisinekleri ne yapacağız? Siz 3 kuruş para kazanmak için Aliağa'yı sivrisineğe boğacaksınız." diye tepki gösterdi. Konuyla ilgili endişeni başka boyuta taşıyan Başkan Oğuz " Sulama esnasında tarlada 15-20 santim su birikecek ve su ilaçlanacak, ayrıca haftada bir su dereye boşaltılacak ve bu işlem sürekli tekrar edilecek. Peki, bu ilaçlar ne olacak?" diyerek bir başka endişesini dile getirdi. İlçe Tarım Müdürü Levent Yöntem "Organik ilaçlama yapılırsa herhangi bir sorun yok" demesi üzerine Başkan Oğuz "Bu kadar geniş alanda kontrol sistemi kurulabilir mi? " dedi. Yasayı anlattığını belirten Yöntem konuyla ilgili çeltik komisyonuna sağlık giderleri adı altında bloke edilmek üzere para yatırılması gerektiğini belirtmesi üzerine Başkan Oğuz "Konu para pul değil. Sivrisinekle mücadele. Aliağa sivrisineğe boğulacak. Çünkü 1000 dönümlük alanda sivrisinekle baş etmemiz imkansız" diyerek tepkisini dile getirdi.