İsrail insanlık suçu işledi

İsrail'in insani yardım gemilerine yaptığı saldırı tüm dünya tarafından şiddetle kınanıyor... İşte uzmanların İsrail'in yaptığı saldırıyla ilgili yorumları...

İsrail insanlık suçu işledi
  PROF . HASAN KÖ ; Nİ ( Uluslararası İlişkiler Uzmanı )
&ldquo ; İsrail yaşamsal bir hata yaptı , bu bir savaş suç ; udur&rdquo ;

Bu inanılmaz aşırı bir davranış tarzı ve kendilerinin ileri sü ; rdü ; ğü ; insan haklarına , insanlığa karşı işlenen suç ; lara giriyor . Bu aynı zamanda bir savaş suç ; udur . Hemen Birleşmiş Milletler ( BM ) Gü ; venlik Konseyi ' nin toplanıp İsrail ' i kınaması gerekiyor . ABD de bunun arkasında durmuş olamaz . Sü ; rekli gelişmekte olan ü ; lkelere insan hakları konusunda fikir veren , tavsiyede bulunan bir ü ; lke olarak İsrail ' e destek verirse , bü ; tü ; n Ortadoğu ' da inanırlığı ortadan kalmış olacak . Biliyorsunuz , İsrail ' in Gazze ' ye saldırısından sonra BM ' nin oraya gö ; nderdiği komisyon tarafından bir rapor yazıldı . Goldstone Raporu adı verilen bu raporda İsrail ' in savaş suç ; u işlediği yazılı . İsrail buna karşı ç ; ıktı ama yargıç ; Goldstone ' un da Yahudi olması tezlerini ç ; ü ; rü ; ttü ; . İsrail ' in bu kez tepkileri durdurması mü ; mkü ; n değil , bu bir savaş suç ; u . Ambargo koyabilirdi , gemileri enterne edebilirdi . Ü ; stelik bir de bu mü ; dahaleyi uluslararası sularda yaptı . Uyduruyorlar , yardım gemilerinden ateş aç ; ıldı diye . Bö ; yle bir şey olduysa bile kendi ajanları provoke etmiştir . Buna kimi inandıracak? Bir sü ; rü ; şahit var orada . Bu olay Tü ; rk &ndash ; İsrail ilişkilerini ç ; ok gerecek . Ama İsrail ç ; ok şey kaybetti . Avrupalılar ' ın , Batı ' nın gö ; zü ; ö ; nü ; nde bü ; yü ; k bir diplomatik hata yaptı . Tü ; rkiye ' nin elini ç ; ok gü ; ç ; lendirmiş oldu . Şimdi Tü ; rkiye elç ; isini ikinci defa ç ; ekince diplomatik ilişkilerde ciddi bir kopma olacak . Konu BM ' ye gidecek . İslam Birliği Konferansı toplanacak , İsrail malları boykot edilecek . Bü ; tü ; n Arap dü ; nyasını da karşısına alacak İsrail . Ç ; ü ; nkü ; sadece Tü ; rk gemisi yoktu orada , başka ü ; lkelerin gemileri de vardı . Bu İsrail aç ; ısından yaşamsal bir hatadır . Hukukun , hem de gö ; z gö ; re gö ; re tamamen ihlalidir . Tü ; rk vatandaşlarının sakin olup kendi hü ; kü ; metinin davranışını beklemesi lazım . Olayın Tü ; rkiye ' de sakin geç ; eceğini dü ; şü ; nü ; yorum . Gö ; sterilerle bir yere varmak mü ; mkü ; n değil , toplanıp toplanıp dağılmanın manası yok . Tü ; rk vatandaşları sakin olmalı .

HÜ ; SNÜ ; MAHALLİ ( Ortadoğu uzmanı )
&ldquo ; İsrail ç ; ok daha kö ; tü ; sü ; nü ; de yapardı , neden şaşırıyoruz?&rdquo ;

İsrail ' in barış yapabileceğine , İsrail ' le barış yapılabileceğine inanan var mı hâ ; lâ ; ? Buna inanmak mü ; mkü ; n değil . Hâ ; lâ ; İsrail ' in hukuğa saygı , insan haklarına saygı ç ; erç ; evesinde hareket edeceğini dü ; şü ; nenler var mıdır? İsrail , bö ; yle davranamayacağına yö ; nelik ç ; ok gü ; zel bir kanıt sundu . İsrail bunu kurulduğu gü ; nden , hatta ç ; ok daha ö ; ncesinden beri yapıyor , farkında değil miyiz? Bunu ç ; ok daha fazlasını da yapabilirdi , bü ; tü ; n yardım gemilerini bombalayabilir , oraya gelen bü ; tü ; n insanları ö ; ldü ; rebilirdi . Bu terö ; rdü ; r . Daha geç ; en yıl 20 kişiyle HAMAS yö ; neticisini ö ; ldü ; rdü ; ler , uluslararası sıkıntıya yol aç ; tı , İngiltere , Avustralya İsrailli temsilcileri kovdu . Bunu her yerde her gü ; n yapıyor İsrail . Bugü ; n Tü ; rkiye ' de yaşanan bazı olayların İsrail tarafından yapılmadığını kim sö ; yleyebilir? Tü ; rkiye ne yapar? En fazla bü ; yü ; kelç ; isini ç ; eker . Bundan kısa bir sü ; re ö ; nce Tü ; rkiye ' ye en bü ; yü ; k hakareti yaptı elç ; iye alç ; ak koltuk skandalıyla . Bir devletin ve halkın onuruyla oynadı . Tü ; rkiye uluslararası hukuka saygılı bir ü ; lke olarak en fazla elç ; isini ç ; eker . Bir sü ; re sonra o da geri dö ; ner . Belki birkaç ; tatbikat iptal edilir . Tü ; rkiye ' nin askeri veya diğer anlaşmaları iptal edeceğini sanmıyorum . Hafızamız ne kadar zayıf , ne ç ; abuk unuttuk . Bir yıl ö ; nce bombalarla yü ; zlerce ç ; ocuk ö ; ldü ; rü ; lmedi mi? BM ' nin okullarını bombalamadı mı?

SOLİ Ö ; ZEL ( Uluslararası İlişkiler Uzmanı &ndash ; Habertü ; rk Dış Haberler Mü ; dü ; rü ; )
&ldquo ; Olabilecek en kö ; tü ; senaryo gerç ; ekleşti&rdquo ;

Olabilecek en kö ; tü ; senaryo gerç ; ekleşti . İsrail ' in bir mü ; dahalede bulunması bekleniyordu ve bunu zaten kendileri de sö ; ylemişlerdi . Ama tek ü ; mit , bu mü ; dahalenin ö ; lü ; mlü ; bir mü ; dahale olmamasıydı . Ama bu oldu . Bu noktaya gelmeden gemiler geri ç ; ağrılabilir veya Gazze ' ye gidebilirlerdi . Gemilerde anlaşıldığı kadarıyla silah ve tabanca yok . Silahsız bir gemiye bu şekilde mü ; dahale edildi ve yaklaşık 10 kişi ö ; ldü ; 60 kişi yaralandı . Bunun Tü ; rkiye &ndash ; İsrail ilişkilerinde krize yol aç ; maması mü ; mkü ; n değil . Gemiler silahsız , bu gemilerden birinde Holocaust ' tan kurtulmuş biri de varmış . Dolayısıyla bu olay dü ; nyada da bü ; yü ; k bir tepkiye yol aç ; acaktır . Ç ; ok vahim sonuç ; ları olacak bu olayın .

habertü ; rk