İsrail'e tepkiler katlanarak büyüyor

İsrail'in 'Gazze'ye yardım gemisine ateş açması sonucu birçok kişi yaşamını yitirdi ve onlarca kişi yaralandı. İsrail'in kalleş saldırısı karşısında Türkiye'de ve onlarca ülkede İsrail'i protesto mitingleri düzenleniyor.

  İspanyol hü ; kü ; metinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido , İsrail ' in Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırısını sert dille kınadı .
Garrido , İspanya ' nın resmi radyosu RNE ' ye yaptığı aç ; ıklamada , ' Gerek İspanya , gerekse dö ; nem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz . İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail ' in Madrid bü ; yü ; kelç ; isini izahat iç ; in acil Dışişleri Bakanlığına ç ; ağırdık ' dedi .

Bu arada , konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henü ; z bilgi olmadığı bildirildi .

İsveç ; ' te , yapılan saldırıyı kınadığını belirterek İsrail bü ; yü ; kelç ; ilerini ç ; ekme kararı aldığını aç ; ıkladı .

FRATTINI : SALDIRI ŞOKA UĞRATTI

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini , Devlet Bakanı ve Başmü ; zakereci Egemen Bağış ' la bugü ; n Roma ' da yaptığı gö ; rü ; şme sırasında , İsrail ' in Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırısıyla ilgili olarak , ' Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı ' dedi .

Frattini , Bağış ' la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı gö ; rü ; şme sırasındaki konuşmasına , saldırıdan bü ; yü ; k ü ; zü ; ntü ; duyduğunu ifade ederek başladı .

Frattini , basın mensuplarının gö ; rü ; ntü ; aldıkları sırada saldırı konusundaki ü ; zü ; ntü ; lerini dile getirmesinin ardından , konuk bakanın ' Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz ' sorusunu , ' Hem İskenderun ' daki terö ; r saldırısı , hem de İsrail ' in Gazze ' ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı ' diye yanıtladı .

Ö ; te yandan , İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu , ö ; lü ; ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama ç ; alışmalarının sü ; rdü ; ğü ; nü ; belirttiler .

İSRAİL İLE KRUVAZİYER TURİZMİNE ARA

İsrail ' in , Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırması nedeniyle İsrail-Alanya arasında gerç ; ekleştirilen kruvaziyer turizmine ara verildi .

Bu gece yarısından sonra Alanya ' ya gitmek iç ; in 420 yolcusuyla yola ç ; ıkan Mirage-1 adlı yolcu gemisi , İsrail ' in yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırması ü ; zerine rotasını değiştirerek Rodos Adası ' na yö ; neldi .

Alanya Liman İşletmeleri ve Denizcilik AŞ yetkilileri , İsrail ' den Alanya ' ya dü ; zenlenen yolcu gemisi seferlerine bir sü ; re ara verildiğini , bu iptallerin ne zamana kadar sü ; receğinin ise bilinmediğini aç ; ıkladılar .

Alanya Limanı ' na bu yılın ilk beş ayında , İsrail ' den 19 gemi ile 11 bin bin 541 turist gelmişti . Yıl sonuna kadar bu sayının 60 bine ulaşması hedefleniyordu .

YAZICI : HUNHARCA BİR EYLEM

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı , İsrail ' in Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırısının , ' ' insani ö ; zelliklerin dışında hoyratç ; a , hunharca bir eylem olduğunu , şiddetle kınadıklarını ' ' kaydetti .

Bakan Yazıcı , Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısı ö ; ncesinde yaptığı aç ; ıklamada , bugü ; nü ; n ç ; ok ü ; zü ; ntü ; lü ; bir gü ; n olduğunu belirterek , İskenderun ' da Deniz İkmal Destek Komutanlığı ' na dü ; zenlenen terö ; rist saldırı sonucu şu anki bilgilere gö ; re 6 askerin şehit verildiğini , son derece ü ; zgü ; n olduklarını sö ; yledi .

Yazıcı , İsrail ' in Gazze ' ye yardım gö ; tü ; ren gemilere saldırısı konusunda ise şunları kaydetti :

' ' Ulaşan bilgilere gö ; re saldırı aç ; ık denizlerde yapılmış . Yardım taşıyan gemide bulunan insanlar silahlı olmadığına gö ; re , ö ; yle biliyoruz , silahlı olmaları sö ; z konusu olamaz . Niye bu kadar insan ö ; ldü ; ? O da dikkat ç ; ekici . Tabii ki insani ö ; zelliklerin dışında hoyratç ; a , hunharca bir eylem bunu da şiddetle kınıyoruz . ' '



MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural : Uluslararası camia nezdinde bir tepki ortaya koymak gerekiyor . Gü ; venlik Konseyi toplantıya ç ; ağrılabilir . Demek ki ' one minute ' demekle olmuyor bu işler sayın başbakan . Lafla peynir gemisi yü ; rü ; mü ; yor .

Filistin ' in Ankara Bü ; yü ; kelç ; iliği : İsrail tarafından Gazze ' ye giden yardım gemilerine yapılan barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz . Saldırı , dö ; rt yıldan fazladır kuşatma altında yaşayan mazlum bir halkın yardımına dü ; nyanın her tarafından gelen sivillere karşı yapılan organize bir devlet terö ; rü ; dü ; r . Saldırı , uluslararası kanunu hiç ; e sayarak ve Gazze ' de yaşayan insanlarımıza , insan haklarına , uluslararası kanunu savunan ve kafileyi dü ; zenleyen sivil toplum ö ; rgü ; tlerine karşı yapılan barbarca saldırıdır .

Tü ; rk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Kü ; ç ; ü ; kali : Gazze ' ye yardım taşıyan sivil inisiyatife yö ; nelik uluslararası sulardaki silahlı baskın insanlığın ortak vicdanında derin bir yara aç ; mıştır . Tü ; rk Kızılayı , ö ; lü ; , yaralı ve gemilerde bulunan yaklaşık 600 sivilin hastanelere ve gü ; venli noktalara ambulans uç ; ak , hastane gemisi ve ambulans helikopterlerle tahliyesi iç ; in hazırdır .

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan : Yaşları 1 ile 80 arasında değişen kadın , ç ; ocuk demeden İsrail ordusunun uluslararası sularda bir barış gemisine saldırması İsrail ' in kanlı yü ; zü ; nü ; bir kez daha ortaya ç ; ıkarmıştır . Uluslararası toplumun İsrail ' e kesin bir şekilde tavır alması gerekir .

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu : İsrail , insani yardım malzemeleri taşıyan sivillere yö ; nelik dü ; zenlediği saldırı ile insanlık suç ; u işlemiştir . Bu olaya vicdan sahibi insanların seyirci kalmamasını ve uluslararası mekanizmaların da bir an ö ; nce harekete geç ; mesini bekliyoruz . İsrail ' in Ortadoğu ' da estirdiği terö ; r ve saldırıların sonu bir tü ; rlü ; gelmiyor . İsrail , Ortadoğu ' da travmatik bir vaka haline geldi . Kadın , ç ; ocuk ve sivil demeden saldırmaya devam ediyor . İsrail , insanlığa yü ; zyılın utancını yaşattı , yaşatmaya devam ediyor . İsrail Gazze ' ye insani yardım malzemeleri taşıyan sivillere yö ; nelik dü ; zenlediği saldırı ile insanlık suç ; u işlemiştir , uluslararası hukuku ihlal etmiştir . İsrail ' in işlediği ' insanlık suç ; u ' karşısında BM , NATO , AB , İslam Konferansı Ö ; rgü ; tü ; ve Arap Birliği gibi uluslararası mekanizmalar biran ö ; nce harekete geç ; meli ve bu kirli oyuna artık ' dur ' demelidir .

TÜ ; RK-İŞ Yö ; netim Kurulu : İsrail tarafından ambargo uygulanan Gazze Halkı ' na insani yardım gö ; tü ; rmek ü ; zere 50 ü ; lkeden yola ç ; ıkan gö ; nü ; llü ; lerden oluşan ' Filistin ' e Ö ; zgü ; rlü ; k Filosu ' nun uluslararası bü ; tü ; n anlaşmalara rağmen İsrail saldırısına uğramasını kınıyoruz . Saldırı , İsrail ' in masum sivilleri hedef alarak insan hayatını ve barışç ; ı girişimleri hiç ; e saydığını bir kez daha gü ; n yü ; zü ; ne ç ; ıkarmıştır . Gerekç ; esi ne olursa olsun sadece ve sadece insani yardım amacıyla harekete geç ; en masum sivillere saldırıda bulunmanın kabul edilmesi mü ; mkü ; n değildir . Yardım gemisine baskın yapılması , dü ; nyanın savaş isteyen ve dö ; ktü ; kleri kanla beslenen karanlık yü ; zü ; nü ; n bir kez daha kendini gö ; stermesini beraberinde getirmiştir . Bö ; lgemizde sağlanacak barış ortamının dü ; nya barışına temel oluşturacağına inanan TÜ ; RK-İŞ , savaşı kö ; rü ; kleyen her tü ; rlü ; girişime karşı ç ; ıktığı gibi , bu saldırıyı da lanetlemektedir . TÜ ; RK-İŞ saldırıyı , insani değerlere yapılan bir saldırı olarak değerlendirmektedir . TÜ ; RK-İŞ , Tü ; rkiye Cumhuriyeti Devleti ' nin bu saldırıyı yapanlara en ağır tepkiyi gö ; stereceğinden emindir . Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah ' tan rahmet , milletimize baş sağlığı diliyoruz .

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan : Beyaz bayrak ç ; ekmiş bir gemiye mü ; dahale ederken silah kullanmanın anlatılabilir tarafı yok . Savaş hukukuna aykırı . İsrail karasularında olmuş olsa belki hakları doğabilirdi . Olaylar ç ; ok endişe verici . Tü ; rk milleti tepkilerini kendilerine yaraşır şekilde ortaya koymalı , provokasyona gelmemeli . İsrail ' in yaptıklarını tü ; m dü ; nya izliyor , imajları zaten kö ; tü ; ydü ; . İsrail bü ; yü ; kelç ; isi ç ; ağırıldı . Gelişmeleri sü ; kunetle izlemek lazım . Bundan sonraki sü ; reç ; İsrail ' e bağlı biraz da . Eğer bu Tü ; rk bandrolü ; olan gemilere , Tü ; rk pasaportu taşıyan sivil insanlara mü ; dahale ettilerse Tü ; rkiye ' nin bunu ç ; ok ciddi ele alacağı belli . Eğer İsrail bu bö ; lgede illa benim dediğim olacak inadından vazgeç ; ip Tü ; rkiye ile işbirliğine girerse sorun biter . Bu da hayal gibi gö ; zü ; kü ; yor . Bu nedenle bu gerilimin artma olasılığı maalesef vardır . İsrail ' e bu gerilimi tırmandırmamasını tavsiye ederim . Tü ; rkiye ili ilişkisi sağlıklı olmayan , bö ; lgede hiç ; dostu olmayan İsrail ' in varlığını nasıl sü ; rdü ; receğini dü ; şü ; nmesi lazım . Tü ; rkiye her şeyi gö ; ze alabilecek bü ; klü ; kte bir ü ; lkedir . Bö ; lgede doğru bildiğini uygulamada cesur davranmaktadır . Bu nü ; kleer silahlanma konusunda da bö ; yledir .

CHP İstanbul Milletvekili Onur Ö ; ymen : Bu olayla Tü ; rkiye ilk defa Ortadoğu ' daki bu ç ; atışmaların iç ; ine ç ; ekilmiştir . Ö ; nü ; mü ; zdeki dö ; nemde , ortaya daha da vahim bir tablonun ç ; ıkması kaç ; ınılmazdır . Tü ; rkiye-İsrail ilişkileri eskisi gibi olmayacaktır . Kamuoyunda bü ; yü ; k bir tepki dalgası oluşacaktır . Tü ; rkiye ' de yaşayan Musevi vatandaşlar iç ; in hü ; kü ; met ö ; zel ö ; nlem almalıdır .

Eski Bü ; yü ; kelç ; i İnal Batu : Tü ; rkiye kö ; tü ; bir gü ; ne uyandı . İsrail devletler hukukunu hiç ; e sayan kanlı yeni bir zorbalık eylemi gerç ; ekleştirdi . Hadisenin ç ; eşitli boyutları var . İsrail ' in tek değer verdiği ABD ve Obama yö ; netimi bu kanlı mü ; dahaleden evvel ne gibi uyarılarda bulundu İsrail ' e ve şimdi ne yapacak? Ve Tü ; rkiye ' nin de etkili olması lazım ABD ü ; zerinde . Madem biz İsrail ' in bekç ; iliğine soyunduk şimdi artık bu işi gö ; tü ; rmemiz lazım . İlk konuşacağım ü ; lke ABD olmalı , sonra Mısır . Mısır , Gazze ' ye uygulanan insanlık dışı ablukanın sorumlularındandır . BM Gü ; venlik Konseyi ' nde Tü ; rk delegasyonunun sü ; ratle bir karar tasarısı hazırlayıp gü ; ndeme aldırması lazım . AB nezdinde temaslarda bulunmak lazım . İsrail ' e ikili ilişkilerde tepki gö ; sterilmeli . Diplomatik noktalarda ç ; ok yö ; nlü ; tepkiler gö ; stermemiz gerekli .

Cihan Haber Ajansı Genel Mü ; dü ; rü ; Abdulhamit Bilici : Bü ; tü ; n dü ; nyanın bü ; yü ; k bir tepki gö ; sterip Tü ; rkiye ' nin yalnız bırakılmaması lazım . Tepkilerin de kesinlikle İsrail ' in durumunu mazur gö ; sterir bir tarzda olmaması gerekli . Sağduyuyu kaybetmeden serinkanlı bir şekilde Tü ; rkiye tepkisini gö ; stermeli . İsrail bu eylemi nedeniyle mahkum edilirse belki bundan sonrası iç ; in Gazze ' deki ambargo da kalkabilir . Orada 4 yıldır insanlık dışı bir durum yaşanıyor . İsrail normal ü ; lke olsaydı bu mahcubiyetle insan iç ; ine ç ; ıkamayacak durumda olurdu .

Ortadoğu uzmanı Hü ; snü ; Mahalli : İsrail insan haklarına saygı gö ; stermediğini kanıtladı . İsrail ' in barış yapabileceğine , İsrail ' le barış yapılabileceğine inanan var mı hala? Buna inanmak mü ; mkü ; n değil . Hala İsrail ' in hukuka saygı , insan haklarına saygı ç ; erç ; evesinde hareket edeceğini dü ; şü ; nenler var mıdır? İsrail , bö ; yle davranamayacağına yö ; nelik ç ; ok gü ; zel bir kanıt sundu . İsrail bunu kurulduğu gü ; nden , hatta ç ; ok daha ö ; ncesinden beri yapıyor , farkında değil miyiz? Bunun ç ; ok daha fazlasını da yapabilirdi , bü ; tü ; n yardım gemilerini bombalayabilir , oraya gelen bü ; tü ; n insanları ö ; ldü ; rebilirdi . Bu terö ; rdü ; r .

Gazeteci Nihal Bengisu Karaca : Tü ; rk yö ; netiminin gerektiğinde sertleşen ve uluslararası yaptırıma teşvik etmesi gerekiyor . Bunu dü ; nyaya anlatması kendisinin de siyasi yaptırıma gitmesi , sert politikalar uygulaması gerekiyor . Vicdanı dağılmış , incinmiş insanlara haklı olduğunu gö ; sterecek politikalar uygulanmalı . Bu bir Yahudilik meselesi değil , Siyonizm ' in geldiği noktadır . Siyonizm ' in terö ; rde geldiği noktayı gö ; rü ; yoruz bü ; tü ; n dü ; nya olarak . Bunun bir din savaşı gö ; rü ; ntü ; sü ; ne dö ; nü ; ştü ; recek şekiller alınmasının ö ; nü ; ne geç ; ilmeli , provokasyonlara izin verilmemelidir . Yaşanan olaydan sonra İsrail ' le bağlar tü ; mü ; yle koparılma noktasına gidilir . İsrail ilişkileri bakımından kö ; tü ; gü ; nler yaşanacak gibi gö ; rü ; nü ; yor . Kan akıtarak One Minute ' nin bedelini ö ; dettiler . Ortadoğu ' nun jandarması olarak bilinen İsrail , kimi zaman sahipleri adına huzursuzluk ç ; ıkarıyor kimi zaman da kendi iç ; in huzursuzluk ç ; ıkarıyor .

Bilgi Ü ; niv . Ö ; ğretim Ü ; yesi Prof . Dr . İlter Turan : Her halü ; karda sanıyorum İsrail kendini ç ; ok yö ; nlü ; bir baskı altında hissettiği iç ; in panik halinde ve yapılması hukuka uygunluğa son derece tartışmalı eylemlere girişmektedir . İsrail haklı olduğunu dü ; nya kamuoyuna anlatmaya ç ; alışacaktır . Fakat uluslararası kamuoyunda bu mü ; dahaleye bü ; yü ; k tepkiler olacağı kesin . Zannediyorum İsrail ' in uluslararası ortamda anlayışla karşılanması ve destek bulması pek mü ; mkü ; n değil .

Today ' s Zaman yazarı Ayşe Karabat : Amaç ; yalnızca insani yardım değildir . Amaç ; Gazze ' ye ü ; ç ; yıldan beri sü ; ren blokajı , ambargoyu delebilmektir . Gazze ' de yaşayan her beş kişiden dö ; rdü ; dışarıdan gelecek yardıma muhtaç ; . Yü ; zlerce insan ağır hastalıklarla mü ; cadele ediyor ama Gazze ' den dışarı ç ; ıkamıyor . Dolayısıyla bu ambargonun delinmesi son derece meşru bir durum . İsrail ' in ö ; nlemek istediği bu ; gemidekilerin de asıl yapmak istediği buydu . Dü ; nyada bazı diplomatik kurallar değişti . Ü ; lkelerin mü ; dahale edemediği yerlerde ve zamanlarda artık kendisini dü ; nya vatandaşı olarak tanımlayan kişiler devreye giriyor . Zaten bu yardım filosundakiler kendisini dü ; nya vatandaşı olarak tanımlıyorlardı . Gazze ' de insani durum tam bir iç ; leracısı . Orası adeta tam bir aç ; ık hava hapishanesi .

İşadamı Sami Kohen : İsrail ' in daha da yalnızlaşmasına , baskı altında kalmasına yol aç ; acaktır . Tü ; rkiye-İsrail ilişkileri daha da gerilecektir . Ç ; ok ciddi bir gelişme . Bundan sonra ne olacağını tahmin etmek ç ; ok zor . Ö ; nü ; mü ; zdeki saatlerde İsrail bu gemileri , insanları ne yapacak? Orada tavrını gö ; zden geç ; irecek mi , bö ; yle mi devam edecek bilmiyoruz . Eğer bir şekilde aynı tavrını sü ; rdü ; rü ; rse ç ; ok ciddi bir olayla karşı karşıya kalacağız . Tepki sadece sö ; ylemle kalmayabilir . Bu bir savaş nedeni olmaz , o noktaya geleceğini tahmin etmiyorum . Başbakan seyahatte şu an . Değerlendirmektedirler bu durumu . Ama savaştan ö ; nce başka yapılabilecek şeyler vardır . Bö ; yle bir durum zaten ç ; ok daha vahim olur . Daha ç ; ok erken . Tü ; rkiye tepkisini gö ; sterecektir .

Prof . Dr . Doğu Ergil : İsrail , kendi ideolojisine gö ; re vaat edilmiş topraklarda kurulmuş bir devlet . Onlar iç ; in o topraklar ü ; zerindeki egemenlik Tanrı vergisidir . Toprak her hal ve şart altında korunmalıdır . Bu amaca ulaşmak iç ; in insani mü ; lahazalar ve hukuk hiç ; ö ; nemli değildir . Bu egemenliğin ve o toprakların korunması onlar iç ; in birincil varlık nedenidir . Gazze ' deki Filistin halkının varlığı İsrail iç ; in tehdit olarak gö ; rü ; lmektedir . Şimdi Gazze ' ye yardım da onların terö ; rist olarak nitelendirdiği ö ; rgü ; te bir yardımdır . İsrail kendi ulusal varlığına tehdit olarak her şeyi kolaylıkla ortadan kaldırabilmekte . İsrail ' in arkasında yaptığı işleri meşru gö ; ren bir ABD olduğu mü ; ddetç ; e bu pervasızlık sü ; recektir . Ahlaki olarak İsrail fırlanmıştır . İnsani olarak İsrail cani olarak gö ; rü ; lmektedir . Dü ; nya vatandaşları olarak bir uluslar arası toplumu ö ; rgü ; tlemek ve bunu bu yardım organizasyonlarından daha bü ; yü ; k bir şekilde yapmak lazım . Dü ; nya artık İsrail ' i askeri ve siyasi olarak değil bu şekilde insani olarak karşısına almalı . '

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Soli Ö ; zel : Olabilecek en kö ; tü ; senaryo gerç ; ekleşti . Ortadoğu ' da dengeler eskisi gibi olmayacak . İsrail ' in yeryü ; zü ; nde bir meşrutiyeti yok zaten . Şimdi yaptıklarıyla bu daha fazla tartışılacak . Olabilecek en kö ; tü ; senaryo gerç ; ekleşti . İsrail ' in bir mü ; dahalede bulunması bekleniyordu ve bunu zaten kendileri de sö ; ylemişlerdi . Ama tek ü ; mit , bu mü ; dahalenin ö ; lü ; mlü ; bir mü ; dahale olmamasıydı . Ama bu da oldu . Bu olay dü ; nyada bü ; yü ; k bir tepkiye yol aç ; acaktır . Ç ; ok vahim sonuç ; ları olacak olayın . Bu bir Musevi dü ; şmanlığına dö ; nü ; ştü ; rü ; lmemeli . Yapılanlara elbette sessiz kalınmamalı ama provokasyonlar da olmamalı . Şimdiye kadar sağduyulu davranıldı , bundan sonra da bu şekilde davranılmalı , meşru şekilde tepkiler ortaya konulmalı . Her ü ; lkenin karasuları 12 mildir ama İsrail bunu 58 mile ç ; ıkardı . Bu davranış biç ; imi bize yaptığının meşru olmadığını gö ; steriyor . Ö ; lenlerin hangi ü ; lke uyruklu olduğunun bir anlamı yok . Tü ; rkiye İsrail arasındaki ilişkiler yeniden gö ; zden geç ; irilecek . Tü ; rkiye ' nin İsrail ile Suriye arasında arabuluculuk yaptığı dö ; nemde bunun yaşanması tepki ile karşılanması gereken bir durum .