Fitch, İspanya'nın kredi notunu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İspanya'nın 'AAA' olan uzun vadeli borçlanma notunu bir kademe düşürerek 'AA 'ya indirdi.

  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch , İspanya ' nın " AAA " olan uzun vadeli borçlanma notunu bir kademe düşürerek " AA " ya indirdi . Fitch ' den yapılan açıklamada , ülkenin görünümünün sabit olduğu belirtilerek , tasarruf tedbirleri nedeniyle ülke ekonomisinin toparlanmasının yavaş olacağı vurgulandı .

Kuruluş , not indiriminde özel sektör borcu ile kamunun dış borcunun azaltılma sürecinde orta vadede İspanya ekonomisinde büyümenin yavaşlayacağı değerlendirmesinin etkili olduğu ifade edildi .

Fitch , bu indirimle İspanya ' nın notunu Nisan ayında " AA " ya çeken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu StandartPoor ' s ( S& ; P ) ile aynı seviyeye çekmiş oldu .

Yüksek bütçe açıkları nedeniyle Yunanistan ' dan sonra Avrupa ' nın yeni hasta adamları olmalarından endişe edilen Portekiz ve İspanya ' nın notları geçen ay S& ; P ve Moody ' s tarafından indirilmişti .

İspanya ' nın bütçe açığı , geçen yılın tamamında gayri safi yurt içi hasılanın ( GSYH ) yüzde 11 , 2 ' sini oluşturuyordu . Özel sektör borcu GSYH ' nin yüzde 89 ' u düzeyinde bulunan ülkenin kamu borcunun ise bu yılın sonunda GSYH ' nin yüzde 66 ' sına ulaşması bekleniyor .

Sosyalist hükümet , bütçe açığını gelecek yıl GSYH ' nin yüzde 6 ' sına , 2013 ' te ise yüzde 3 ' üne indirebilmek için 2010-2011 döneminde uygulanmak üzere 15 milyar avroluk tasarruf tedbir paketi açıklamıştı .


CNN Türk